Urnen heb je in alle vormen en maten: groot of klein, van hout of keramiek, standaard of op maat gemaakt. Je kunt zelfs je eigen urn maken. Wil je weten wat er allemaal mogelijk is met urnen? Lees dan verder.
De urn vroeger: een gewone pot uit de keuken
Hoe is de urn ontstaan? Daarvoor moeten we ver terug in de tijd. De urn is al heel oud. Al in de late bronstijd, rond 1300 voor Christus, cremeerden de mensen hun doden. De as deden ze in een pot van aardewerk. Die pot begroeven ze in een urnenveld. De urn was meestal een gewone pot die ze in de keuken of op tafel gebruikten. Dit handgemaakte aardewerk was soms mooi versierd.
De urn nu: bijna alles kan
Later ging men de doden weer begraven. En nu kiezen mensen weer vaker voor een crematie dan voor een begrafenis. Er zijn nu veel meer soorten urnen dan vroeger. Ze zijn er in alle vormen en maten: marmer, graniet, hout, glas, metaal, keramiek, enzovoort. Er zijn grote urnen waar de hele asbus in past of mini-urnen voor een beetje as. Sommige kosten 50 euro, maar je kunt er ook duizenden euro's aan uitgeven. Kortom: bijna alles kan.
Hoe kom je aan een urn?
Het is fijn dat er zo veel mogelijkheden zijn, want dan vind je vast iets wat je mooi vindt. Maar hoe kom je nu aan zo’n passende urn? Dat kan op verschillende manieren. Je kunt naar een speciale urnenwinkel gaan en daar een urn uitkiezen uit het assortiment. Maar je kunt het ook thuis vanaf de bank doen, want je kunt ook online een urn bestellen. Een totaal andere optie is om er zelf een te maken of te laten maken, zodat het helemaal naar jouw wens is.
Een 'homemade' urn
Kun je zelf een urn maken? Ja hoor! Er zijn bedrijfjes die je helpen om van verschillende materialen een persoonlijke urn te maken. Of waar je je wensen kunt bespreken zodat zij voor jou aan de slag gaan. Zo wordt de urn heel persoonlijk en uniek. Door er zelf mee bezig te zijn, helpt het je ook bij het rouwproces.
Bron: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Urnen zijn er in alle soorten en maten. Groot, klein, van hout of keramiek, standaard of op maat gemaakt. En zelfs een ‘home made’ urn behoort tot de mogelijkheden. Wil je inspiratie opdoen wat er zoal mogelijk is op het gebied van urnen? Lees dan verder.
De urn vroeger: een gewone pot uit de keuken
Waar komt de urn eigenlijk vandaan? Dan moeten we best een eindje terug in de tijd. De urn dateert namelijk van lang geleden. Al in de late bronstijd, zo rond 1300 voor Christus, werden de doden in Nederland niet meer begraven, maar gecremeerd. De as werd in een aardewerken pot gedaan. Daarna werd de pot begraven in een urnenveld.
De urn was meestal een gewone pot die dienst had gedaan in de keuken of op tafel. Dit met de hand gemaakte aardewerk was soms rijk versierd.
De urn nu: vrijwel alles is mogelijk
Pas later werd begraven meer gebruikelijk. En tegenwoordig zie je weer dat mensen vaker voor een crematie dan voor een begrafenis kiezen. De diversiteit van urnen is in de loop der jaren enorm toegenomen. Ze zijn er in alle soorten en maten; marmer, graniet, hout, glas, metaal, keramiek, noem maar op. Er zijn grote urnen waarin de volledige asbus past of mini-urnen voor een gedeelte van de as. Ze zijn er al van 50 euro maar je kunt er ook duizenden euro’s voor neerleggen. Kortom: vrijwel alles is mogelijk.
Hoe kom je aan een urn?
Fijn dat er zo veel mogelijkheden zijn natuurlijk. Want dan zit er vast iets bij wat voldoet aan je wensen. Maar hoe kom je nu aan zo een geschikte urn?
Je hebt hierin verschillende mogelijkheden. Je kunt naar een speciale urnenwinkel gaan waarbij je zoekt naar een passende urn uit het assortiment. Maar als je het liever thuis vanaf de bank doet, kan dat ook. Want ook online kun je een urn uitkiezen.
Een heel andere optie is om er zelf een te (laten) maken. Zodat het helemaal aansluit op jouw wensen.
Een 'homemade' urn
Een urn helemaal zelf maken, kan dat? Ja zeker! Er zijn bedrijfjes die jou begeleiden om van verschillende materialen een persoonlijke urn te maken. Of waar je je wensen kunt bespreken zodat zij voor jou aan de slag gaan. Hierdoor wordt de urn heel persoonlijk en uniek. Door er zelf mee aan de slag te gaan kan het je tevens helpen bij het verwerkingsproces.
Bron: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.