Je bent ongeneeslijk ziek en krijgt van je arts te horen dat je bent uitbehandeld ... De behandelingen wegen niet meer op tegen de nadelen ervan of het heeft geen zin meer. Jij en je naaste omgeving bereiden zich stilaan voor op jouw laatste fase van het leven, ofwel de 'terminale fase'. In het artikel 'Wat is terminaal?' las je al wat de term terminaal precies betekent. In onderstaand artikel geven we antwoord op de vraag: wanneer ben je terminaal? Ook geven we tips over hoe je ermee om kunt gaan en hoe je toch nog zoveel mogelijk kunt genieten van het leven.
Wanneer ben je terminaal?
Bijna iedereen heeft een ander antwoord op de vraag “wanneer ben je terminaal?”. Hier bestaan verschillende meningen over. Officieel is iemand niet terminaal, maar is iemand terminaal ziek. Toch spreekt men in de volksmond vaak over ‘terminaal zijn’. De ene persoon vindt dat je de term terminaal al kan gebruiken wanneer je te horen krijgt dat je niet meer beter wordt en je in je laatste levensfase zit en iemand anders vindt dat je de term terminaal pas gebruikt wanneer artsen je ook een daadwerkelijke termijn hebben gegeven en je dus weet dat je nog maar enkele weken tot maanden te leven hebt. Artsen gebruiken doorgaans de term terminaal wanneer men het levenseinde binnen drie maanden verwacht. Het gebeurt natuurlijk ook wel dat patiënten te horen krijgen dat ze in de terminale fase zitten en langer dan drie maanden blijven leven.
De overgang van een ziekbed naar sterfbed
De overgang van een ziekbed naar een sterfbed kan op verschillende manieren gebeuren. Dit maakt het vaak ook erg lastig om in te schatten wanneer een ziekbed effectief overgaat naar een sterfbed. Deze verandering kan plaatsvinden op diverse manieren:
- Je leeft al jaren met de ziekte. De ziekte was misschien een tijd stabiel of ontwikkelde zich langzaam, maar de ziekte is nu aangekomen bij de laatste fase: de terminale fase.
- Op het moment dat de arts de diagnose heeft gesteld en je krijgt meteen te horen dat je niet lang meer hebt om te leven. Soms gaat hier niet eens een (bewust) ziekbed aan vooraf.
- Wanneer je te horen krijgt dat het geen zin meer heeft om behandelingen verder te zetten en je daarom besluit om nieuwe behandelingen niet te ondergaan.
Hoe ga je er mee om?
Je hebt nu een beter beeld wat het betekent om terminaal te zijn. Maar hoe ga je er nu mee om? Je kreeg te horen gekregen dat je in je terminale fase zit, je leven staat in een keer op zijn kop en je weet niet zo goed hoe je nu verder moet. Wij verzamelden tips voor je die je kunnen helpen om nog zoveel mogelijk uit je laatste levensfase te halen:
- Probeer spanningen te vermijden. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je spierspanning toeneemt en daarmee dus ook eventuele pijn. Spanningen verminderen kan op verschillende manieren: praten met anderen, schrijven, lezen of ontspanningsbewegingen. Deze activiteiten helpen om beter met de ziekte om te gaan en dienen tevens als leuke afleidingen.
- Neem deel aan bijeenkomsten waar je mensen ontmoet die hetzelfde meemaken als jij. Zij begrijpen jou het beste en kunnen jou misschien helpen vanuit hun eigen ervaring. Bij dit soort bijeenkomsten kunnen jullie elkaar ook tips geven om er beter mee om te gaan.
- Mensen om je heen hebben, kan erg fijn zijn. Wees niet bang om aan te geven wanneer je behoefte hebt aan mensen om je heen. Familieleden en vrienden staan graag voor je klaar en geven je de steun die je nodig hebt. Maar ook als je nood hebt om even alleen te zijn, kun je dat aangeven. Mensen om je heen weten niet altijd even goed wat ze voor je kunnen doen, dus vertellen wat je wel of niet prettig vindt, is belangrijk.
- Is het nog mogelijk om zelf de deur uit te gaan? Trek er dan zoveel mogelijk op uit. Ga op bezoek bij vrienden of familie en doe leuke dingen die je eerder nooit durfde te doen. Zijn er echt nog dingen die je graag gedaan wilt hebben en kan je die nu nog doen? Doe het dan! Dat kan variëren van een grootse activiteit zoals een bepaalde reis tot iets heel kleins zoals die ene brief aan hem of haar schrijven. Het is belangrijk dat je er niet te veel over nadenkt, omdat je dan telkens weer in een dip raakt. Het is daarom belangrijk om afleiding te zoeken, binnen of buitenshuis.
- Praat erover met mensen die je vertrouwt. Hoe voel je je, waar ben je bang voor? Wat zou je graag nog willen doen? Heb je bepaalde wensen voor je afscheid? Je wilt de ander er misschien niet mee belasten maar houd in het achterhoofd dat het juist voor de ander heel fijn kan zijn dat je hem of haar in vertrouwen neemt. Zo krijgt hij of zij ook de kans om jouw laatste wensen te vervullen.
- En als laatste: probeer er niet te veel over te piekeren. Natuurlijk denk je “makkelijker gezegd dan gedaan”, maar het is echt zo. Te veel stress heeft alleen maar een slechte impact op je lichaam. Dit moet je in deze periode juist zien te vermijden.
Wees niet bang om hulp te vragen
Vind je het toch erg moeilijk om nog plezier te hebben en zit je dag en nacht met allerlei zware gedachten die maar niet stoppen met rondtollen in je hoofd? Dan is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. Er zijn vaak mogelijkheden om je beter te laten voelen. Zoek steun bij bijvoorbeeld gespecialiseerde rouwcoaches die je kunnen helpen tijdens deze laatste fase. Houd ook goed in gedachten dat de mensen in je naaste omgeving je ook heel graag helpen waar ze kunnen, maar dat ze vaak niet weten hoe. Geef zelf aan waarmee ze je kunnen verlichten, ook al is het iets kleins als boodschappen doen.
Reacties (5)