In het leven krijgt iedereen vroeg of laat te maken met verlies. Rouw kent verschillende belevingsvormen en iedereen heeft een andere kijk op de manier waarop het verlies van een dierbare moet worden verwerkt. Er bestaan hierover ook wat hardnekkige aannames die niet altijd kloppen. Hieronder lijsten we de top tien van de meest voorkomende misverstanden over rouw- en verliesverwerking uitgelicht.
10 misverstanden over rouw- en verliesverwerking:
1- Veel praten over het verlies is de beste manier om het te verwerken
Praten over het verlies is een van de vele manieren om om te gaan met het gemis. Je beperken tot praten is echter niet de meest effectieve manier van rouwverwerking. Iedereen rouwt op zijn manier. Bedenk wat jou het beste helpt bij het accepteren en verwerken van het verlies. Vind je praten fijn? Vooral doen. Heb je er even geen behoefte aan? Dan is dat ook prima. Er helemaal niet over praten is ook niet goed. Maar probeer je balans hierin te vinden. Veel mensen kiezen ervoor om te sporten of storten zich op een hobby. Dat is ook prima.
2- Met rouwen ben je klaar
Een van de meest voorkomende misverstanden over rouw- en verliesverwerking is dat er een einde zit aan het verdriet. Er wordt vaak gezegd dat verlies eerst moet worden verwerkt om door te kunnen gaan met je leven. Hiermee wordt in andere woorden bedoeld dat er een eindpunt zit aan rouwen. Dit is echter niet zo. Ook nadat er vele jaren gepasseerd zijn, blijft het gemis groot. Bij rouwen gaat het erom dat je leert leven met het verlies en niet om over het verlies heen te komen. Het verlies blijft namelijk altijd aanwezig. Rouwen duurt in zekere zin een leven lang. De vorm en intensiteit van rouw verandert wel.
3- Je moet het verlies loslaten om verder te kunnen gaan met jouw leven
Dit klopt niet. Het loslaten van verlies houdt in dat je er niet meer over praat of nadenkt. Door bijvoorbeeld het graf te bezoeken, denk je vaak terug aan de fijne momenten samen waardoor je een blijvende verbinding blijft voelen met de overledene. Veel mensen vinden hier veel meer steun in dan het proberen los te laten.
4- Je hebt geen verdriet als je geen tranen laat
Bij het eerste misverstand in dit artikel kwam al naar voren dat iedereen op zijn eigen manier rouwt. Er is geen goede of foute manier van verliesverwerking. Het is niet altijd nodig om het verdriet op te zoeken. Sommige mensen vermijden teveel pijn om het verlies en de gevoelens die het met zich meebrengen draaglijk te houden. En de ene persoon weent nu eenmaal makkelijker dan de ander. Dat wil niet zeggen dat die ene ook meer verdriet heeft dan de andere. Sommige mensen huilen binnenin 'stille tranen'.
5- Een band met de overledene behouden, is raar
Er wordt vaak gedacht dat alle banden met de overledene na het overlijden verbroken worden. Dit is niet helemaal zo. Een band behouden met de overledene kan positief bijdragen aan de verwerking van het verlies. Door bijvoorbeeld te praten tegen een foto of door naar het graf te gaan en door dingen te delen met de overledene creëer je een gevoel van verbinding. Het gevoel dat de ander er op een bepaalde manier nog is, kan troost en steun bieden. Ook kan het helpen om het leven zonder de fysieke aanwezigheid van de ander te accepteren.
6- Rouwen doe je pas na het verlies
In sommige gevallen klopt dit, maar niet wanneer aan het overlijden een ziekbed vooraf ging, bijvoorbeeld. Het rouwproces begint dan vaak al eerder. In dit geval rouw je om het verlies van de gezondheid en om de goede momenten die jullie samen hadden voordat dit gebeurde. Dit wordt met een mooi begrip "anticiperende rouw" genoemd.
7- De rouw is hetzelfde bij iemand die plotseling sterft en die na een langdurig ziekbed overlijdt
Zoals bij het vorige misverstand al is uitgelegd, begint de rouw al eerder als het gaat om een verlies na een ziekbed. Het maakt niet uit hoe en wanneer iemand overlijdt, het verlies is in beide gevallen even groot. De schok is bij een plotseling verlies zelfs groter dan wanneer er sprake is van een (langdurig) ziekbed. In het laatste geval komt het verlies niet helemaal onverwacht en was er de kans om nog op de gewenste manier afscheid te nemen. Dit wordt gezien als een voorsprong op het rouwproces.
8- Rouwen moet je alleen doen
Niet iedereen vindt het even makkelijk om gevoelens en emoties te delen met anderen. Besef dat je anderen met jouw verdriet nooit lastigvalt. Iedereen in je omgeving voelt na een verlies met je mee en de meesten willen ook graag meer voor je betekenen in deze moeilijke periode. Maar vaak weten zij zelf niet hoe. Vraag daarom zelf om hulp en steun wanneer je die nodig hebt. Benader iemand op je werk, op school of iemand uit je vrienden- of familiekring. Je staat er namelijk nooit alleen voor.
9- Na exact één jaar is de rouw voorbij
Sommige denken dat de rouw voorbij is als alle feestdagen en seizoenen van één jaar voorbij zijn. In je omgeving willen mensen al snel dat alles weer wordt zoals het was. Dit is helaas niet zo. De duur van de rouw verschilt per persoon. Hoewel rouwen een leven lang kan duren wordt de zwaarte en de diepte ervan met de jaren wat minder. Stilaan begrijp en accepteer je wat er is gebeurd en leer je ermee leven. In die zin heelt tijd vaak de wonden, maar een verlies blijf je levenslang verwerken.
10- Een verlies kent geen positieve kanten
Vanzelfsprekend is het erg pijnlijk om een geliefde te verliezen, maar het is ook een gebeurtenis waar je zowel emotioneel als psychisch van kan groeien. Het overlijden van een geliefde zorgt vaak voor een wake-up call waardoor je je realiseert wat er werkelijk belangrijk is in het leven. Denk hierbij aan je relaties met anderen, je vriendschappen en de liefde. Je gaat je meer en meer focussen op wat echt waardevol is in het leven is en je gaat proberen het meeste uit het leven te halen.
Ken jij nog andere misverstanden rond rouw- en verliesverwerking? Laat ze gerust achter in de ‘comments’!
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.