0
Terug naar overzicht

Verlof bij overlijden: informatie

27/06/2023
Redactie
Delen:
verlof bij overlijden

Het regelen van de uitvaart van je dierbare kost veel voorbereidingstijd. Zo neem je het best contact op met een begrafenisondernemer om alles rond te krijgen, ook wanneer je graag zelf de touwtjes in handen neemt. Als werknemer kun je hiervoor verlof aanvragen. Maar wanneer heb je recht op verlof bij overlijden? Wij vertellen je er meer over.

Wet en cao 

Er zijn verschillende regelingen wat betreft verlof. Sommige gelden voor alle werknemers, terwijl anderen juist weer per bedrijf kunnen verschillen. Voor alle werknemers is dit bepaald door de wet van 27 juni 2021.

Recht op 10 dagen rouwverlof bij overlijden echtgenoot, samenwonende partner, kind.

Concreet heeft de werknemer voortaan recht op 10 dagen rouwverlof bij overlijden van:

  • de echtgenoot/echtgenote of samenwonende partner van de werknemer;
  • een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) of samenwonende partner.

De eerste 3 dagen moet de werknemer verplicht opnemen in de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt de dag van de begrafenis. De overige 7 dagen mag de werknemer vrij opnemen binnen het jaar na het overlijden.

Recht op rouwverlof bij langdurige en kortdurende pleegzorg

De werknemer heeft voortaan ook recht op volgend rouwverlof:

  • 10 dagen bij overlijden van een pleegkind waarvan de werknemer of zijn echtgenoot/echtgenote of samenwonende partner pleegouder is of was in het kader van langdurige pleegzorg.  Op te nemen tijdens of na de periode van langdurige pleegzorg volgens dezelfde modaliteiten als het rouwverlof bij overlijden van de echtgenoot, samenwonende partner of kind.
  • 3 dagen bij overlijden van een pleegouder van de werknemer in het kader van langdurige pleegzorg op het moment van overlijden, op te nemen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt de dag van de begrafenis.
  • 1 dag bij overlijden van een pleegkind waarvan de werknemer of zijn echtgenoot/echtgenote of samenwonende partner pleegouder is in het kader van kortdurende pleegzorg op het moment van het overlijden. Op te nemen op de dag van de begrafenis.

Soepele opname op vraag van de werknemer

Voor alle vormen van rouwverlof is nu voorzien dat er kan worden afgeweken van de periode waarin de dagen moeten worden opgenomen, op vraag van de werknemer en met akkoord van de werkgever.

Aanrekening op de wettelijke periode van het gewaarborgd loon wegens arbeidsongeschiktheid

Wanneer de werknemer aansluitend op het klein verlet wegens overlijden van de echtgenoot/echtgenote, de samenwonende partner, van een kind van de werknemer of van de echtgenoot of samenwonende partner ziek valt, zal er in bepaalde gevallen een aanrekening gebeuren op de wettelijke periode van gewaarborgd loon wegens arbeidsongeschiktheid.

Van een aanrekening zal sprake zijn wanneer de werknemer aansluitend op de eerste, tweede of derde dag rouwverlof, één of meerdere opeenvolgende dagen bijkomend rouwverlof (max. 7) opneemt en onmiddellijk daarna ziek wordt. De aanrekening zal voor gevolg hebben dat de wettelijke periode van het gewaarborgd loon wegens arbeidsongeschiktheid wordt ingekort met het aantal dagen bijkomend verlof dat de werknemer onder die voorwaarden opnam. Er gebeurt  geen aanrekening met betrekking tot de bijkomende dagen rouwverlof die worden toegekend in het kader van een conventionele regeling, zoals bv. een sectorale cao.

Voor meer informatie in verband met de door de wet van 27 juni 2021 gewijzigde regelgeving, verwijzen we naar het overzicht dat wordt gegeven van de situaties waarin er een recht is op klein verlet.

Bron: Ejustice

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje