Nog regelmatig worden er wensballonnen opgelaten om een overleden dierbare te gedenken. Dit wordt op verschillende momenten in het jaar gedaan, bijvoorbeeld op de geboortedag van de overledene of een jaar na afscheid. Het oplaten van een wensballon was een tijdje verboden in Nederland vanwege de veiligheidsrisico's. Maar hoe zit het nu dan met de regels en gebruiken? Een veelgestelde vraag waar wij in dit artikel antwoord op geven. Ook geven we een aantal adviezen voor het oplaten van een wensballon.
Waar komt de wensballon vandaan?
Het oplaten van een wensballon komt oorspronkelijk uit de Aziatische cultuur. Zij geloven er in dat het oplaten van een wensballon geluk brengt. Een wensballon is simpel gezegd een veel kleinere versie van een heteluchtballon. Door een open vlam onder de ballon aan te steken, stijgt de wensballon op. Omdat een wensballon fragiel en licht is kan het bijzondere hoogtes bereiken. Velen ervaren het als een mooi moment, maar dit gaat gepaard met veiligheidsrisico's. Wensballonnen brengen namelijk genoeg nadelen met zich mee. Dieren kunnen vast komen te zitten in de restanten van een wensballon en molens met rieten daken kunnen er gemakkelijk door in de brand vliegen. Zelfs het vliegverkeer kan er hinder van ondervinden als de wensballon hoog genoeg komt. Hou rekening met deze mogelijke gevaren op het moment dat je voor de keuze staat om een wensballon op te steken!
Belangrijk om te weten!
Voordat we verder ingaan op de regels en gebruiken voor een veilig verloop van het oplaten van een wensballon, willen wij het eerst hebben over één van de belangrijkste regels: gebruik geen wensballon die afkomstig is uit het buitenland! De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft eind 2010 besloten dat alleen de in Nederland gekochte wensballonnen mogen worden opgelaten. Dit heeft vooral te maken met de gebruiksaanwijzingen die worden meegegeven bij aanschaf van een wensballon. In het buitenland worden er namelijk andere eisen gesteld met betrekking tot het oplaten van een wensballon dan in Nederland. Dit betekent dat de instructies rondom de veiligheid hierop zijn toegepast. Zo hebben de wensballonnen die je in het buitenland koopt meer kans op brandgevaar dan de wensballonnen in Nederland. Ook heeft de NVWA eind 2010 een nieuw model wensballon goedgekeurd waarbij er een dubbele ring is bevestigd en de brander wat dieper in de ballon zit. Let hier dus altijd op bij aanschaf van wensballonnen.
Wilt u wensballonnen kopen? Bekijk dan eens het aanbod op Bol.com.
Een wensballon oplaten: regels en gebruiken
Als je ondanks de risico's toch een wensballon wilt oplaten, doe dit dan zo veilig mogelijk. Hier zijn wettelijk veiligheidsregels voor opgesteld. Om ongewenste situaties zoveel mogelijk te beperken, hebben wij een aantal tips voor je opgesteld:
- Een wensballon kun je alleen buitenshuis oplaten. Het spreekt wel voor zich waarom je dit liever niet binnenshuis doet…
- Een wensballon kun je het beste met twee personen tegelijk oplaten. Het formaat van de wensballon bepaalt natuurlijk in hoeverre dit nodig is.
- Het is nooit verkeerd om voor de zekerheid een emmer met bluswater met je mee te brengen als je een wensballon oplaat. Je kunt dan meteen ingrijpen als er wat mis gaat en de wensballon nog binnen handbereik is.
- Een wensballon mag je niet binnen een straal van 15 kilometer van een vliegveld oplaten. In de meeste wensballonnen zitten metalen deeltjes die gevaarlijk zijn voor de veiligheid van de luchtvaart.
- Houd er rekening mee dat je een wensballon nooit in de buurt van brandbare objecten, hoge gebouwen, bomen of andere hoge objecten oplaat. De afstand moet minimaal twee keer de hoogte van het dichtstbijzijnde obstakel zijn.
- Controleer de wensballon altijd op eventuele beschadigingen en voeg geen spullen aan de wensballon toe die je niet bij de aankoop meekrijgt.
- Houd altijd rekening met het weer. Laat een wensballon niet op bij extreme droogte, regen of bij een windkracht van meer dan 2 Bft.
- Na het aansteken van de brander houd je de wensballon nog anderhalve minuut vast, zodat je er zeker van bent dat de vlam goed is. Als je er zeker van bent dat de brander goed brandt kun je de wensballon oplaten.
In onderstaand filmpje wordt stap voor stap voorgedaan hoe je een wensballon veilig kunt aansteken en oplaten.
Bron: NVWA, Brandweer, Nos, Volkskrant
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.