Condoleance betekent letterlijk het betonen van medeleven na het overlijden van een persoon. Er zijn vele verschillende manieren om je medeleven te tonen. Hoe je dit doet is uiteraard ook afhankelijk van de wensen van de nabestaanden. Meestal wordt er een condoleance georganiseerd voor of na de plechtigheid, waarbij je mensen persoonlijk je medeleven kunt tonen. Maar soms is dit er niet of ben je hiervoor niet uitgenodigd. Dan zijn er ook andere mogelijkheden om iemand te condoleren. We vertellen je er alles over in dit artikel.
Condoleance biedt troost
Voor iemand in rouw kan het erg belangrijk zijn om te weten dat er mensen voor hem of haar klaar staan. Het is niet alleen fijn als iemand in rouw zich gesteund voelt, maar het is ook nog eens belangrijk voor de rouwverwerking. Zo voelen ze zich niet alleen in hun verdriet. Het is dan ook zeker niet zo dat alleen familieleden, vrienden of andere mensen die dicht bij de overledene of rouwende staan mogen condoleren. Iedereen die dat wilt, hechte band of niet, kan iemand in rouw condoleren.
Verschillende manieren van condoleren
Het uiten van condoleances kan op verschillende manieren. Wij lichten een aantal manieren van condoleren toe.
Telefonisch
Tegenwoordig wordt er heel veel gedeeld via sociale media. Ook als er iemand overleed, wordt dit vaak bekend gemaakt via sociale media. Mensen reageren al snel met "gecondoleerd" of "sterkte" gevolgd door een ‘emoticon’ van een hartje of een roos. Hier is helemaal niks mis mee, maar als je de nabestaande persoonlijk kent en een goed contact met hem/haar onderhoudt, is het wel gepaster om die ook persoonlijk te condoleren. Dit kun je bijvoorbeeld telefonisch doen. Vind je dit moeilijk, bereid het telefoongesprek voor door vooraf te noteren wat je ongeveer wilt zeggen. Het hoeft natuurlijk geen lang gesprek te zijn, het gaat er immers om dat je de nabestaande laat weten dat je aan hem of haar denkt en dat je meeleeft.
Schriftelijk
Je kunt er ook voor kiezen om een condoleancekaart of -brief te sturen naar de nabestaanden. Ook als je wat verder af stond van iemand is dit een mooie manier om je medeleven te tonen. Een tip van ons is om de tekst met de hand te schrijven. Ook als je kiest voor een kaart waar al een tekst en afbeelding op zijn afgedrukt. Dit maakt een schriftelijke condoleance net wat persoonlijker.
Rouwbloemen
Wat ook een mooi gebaar is voor de nabestaanden is het laten bezorgen van een mooi rouwboeket. Stuur er wel een kaartje bij met een condoleancetekstje. Ga voor bloemen die bij de overledene passen of maak het nog persoonlijker door te kiezen voor bloemen met een bepaalde betekenis.
Een condoleancebezoek
Vaak wordt er enkele dagen vóór de begrafenis of crematie een speciaal moment ingepland voor een condoleancebezoek of een avondwake. Tijdens dit bezoek kunnen mensen persoonlijk hun medeleven tonen. Mocht er geen speciaal condoleancebezoek of begroeting zijn dan kun je ook een keer bij de nabestaanden langsgaan. Vraag vooraf of dit gewenst is en wat een goed moment is.
Een geschenk
Je kunt ook met een geschenk iemand in rouw een hart onder de riem steken. Zo is de Troostbox een passend cadeau voor iemand die net een dierbare veloor. De doos is gevuld met lieve en mooie producten bedoeld voor iemand in rouw. Je kunt de Troostbox online bij ons bestellen en er een persoonlijk condoleanceberichtje aan toevoegen dat wij met de hand voor je schrijven.
Online condoleren
Het komt steeds vaker voor dat mensen online overlijdensberichten plaatsen. Tegenwoordig bestaan er dan ook speciale online condoleanceregisters die op aanvraag van de nabestaanden worden aangemaakt. Het is niet alleen geschikt om het overlijden en de informatie rond de uitvaart bekend te maken, maar ook om mensen een condoleance mogelijkheid te bieden. Ook kan het dienen als een mooie virtuele gedenkplek, waar mensen herinneringen en beelden kunnen delen. MOMENT.online is zo’n online plek waar je een eigen persoonlijk in memoriam kan plaatsen.
De condoleancetekst: tips
De juiste woorden vinden om je medeleven te tonen kan moeilijk zijn. Houd echter in gedachten dat het er vooral om gaat dat je 'iets' van je laat horen. Ben je niet zo creatief? Dan is dat helemaal niet erg. Woorden als 'ik denk aan je', 'ik leef met je mee', 'veel sterkte' zijn wellicht cliché maar als ze gemeend zijn en recht uit het hart komen dan mag je deze best gebruiken. Wil je toch liever wat meer schrijven dan 'gecondoleerd'? Dan hebben wij een aantal tips opgesteld die je kunnen helpen bij het schrijven van een mooie en persoonlijke condoleancetekst:
- Een gedicht verwoordt vaak wat je voelt. Schrijf een mooi gedichtje in een condoleancekaart dat past bij hoe je voelt over het verlies. Je kunt ook kiezen voor een gedichtje dat wat vertelt over de overledene. Ben je geen dichter? Gebruik dan een bestaand gedicht.
- Beter kun je het woord ‘van harte gecondoleerd …’ niet gebruiken. Hoewel van harte 'oprecht, gemeend' betekent wordt het vaak geassocieerd met iets positiefs. Beter kun je dan kiezen voor woorden als ‘… uit mijn hart’, ‘mijn oprechte …’, ‘mijn welgemeende deelneming’ of ‘gecondoleerd met uw verlies’.
- Gebruik zoveel mogelijk je eigen woorden. Het is niet erg als het niet perfect is. Zo lang het oprecht is en vanuit je hart komt, is het altijd beter dan helemaal geen medeleven te betuigen.
- Schrijf over mooie herinneringen aan of met de overledene. Voor de nabestaanden is het vaak fijn om dit terug te lezen.
- Als je het toch lastig blijft vinden om een goede condoleancetekst te schrijven, kun je natuurlijk altijd op het internet kijken voor inspiratie. Kies bijvoorbeeld een mooie toepasselijke quote.
Het is nooit te laat
Het komt wel eens voor dat je er pas enige tijd na de uitvaart achter komt dat iemand is overleden. Dan is het misschien wel goed om te weten dat het nooit te laat is om iemand te condoleren. Het verdriet is er nog steeds en het kan juist fijn zijn voor iemand in rouw om ook dan nog de lieve en troostende woorden van iemand te lezen of te horen.
Tip: bestel ons condoleance boek in de webshop.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.