Het verlies van een broer of zus is zeer ingrijpend, ongeacht je leeftijd. Afscheid nemen van iemand waarmee je bent opgegroeid en mooie momenten hebt gedeeld, is dan ook een van de moeilijkste dingen in het leven. Toch ben je al snel geneigd om jouw verdriet aan de kant te schuiven, omdat je bijvoorbeeld bezorgd bent over je ouders of de partner en kinderen van je broer of zus. Omdat het belangrijk is dat ook jij de tijd neemt om het verlies te verwerken, delen wij graag een aantal rouwverwerking tips na het verlies van een broer of zus.
Rouw na het verlies van jouw broer of zus: tips
Benoem je broer of zus
Praten over een overledene kan moeilijk zijn. De ene persoon praat er liever helemaal niet meer over en voor iemand anders kan het juist pijnlijk zijn wanneer zijn of haar naam niet meer wordt uitgesproken. Het kan echter leuk zijn om over je overleden broer of zus te praten. Het ophalen van herinneringen kan voor mooie en persoonlijke gesprekken zorgen en houdt de herinneringen aan hem of haar levend.
Wees duidelijk
Eigenlijk vrij vanzelfsprekend, maar toch is het voor sommigen makkelijker gezegd dan gedaan. Duidelijkheid! Voor de omgeving is het vaak moeilijk om aan te voelen wat je nodig hebt. Je kunt een hoop miscommunicatie vermijden door aan te geven waar je behoefte aan hebt of wat je fijn vindt. Zij weten dan wat ze kunnen doen om jou in je rouwverwerkingsproces te steunen.
Stop je emoties niet weg
Een belangrijke! Stop je emoties niet weg. Het is volkomen normaal dat je na een (persoonlijk) verlies veel emoties voelt. Dit hoeft niet alleen verdriet te zijn. Ook boosheid, schuldgevoelens en soms zelfs opluchting kunnen voorbijkomen. Ervaar deze emoties dan ook, onderdruk ze niet. Ze wegstoppen, laat ze niet verdwijnen. Door de emoties die je voelt met anderen te delen, kun je ze ook beter plaatsen en dus ook beter verwerken. Dit betekent helaas niet dat de pijn hierdoor minder wordt. Maar het delen van je emoties kan je wel weer kracht geven.
Houd de herinneringen levend
Is er een bepaald liedje dat je doet denken aan je broer of zus? Of heb je mooie foto’s van bijzondere momenten samen? Door thuis een herinneringsplek in te richten, sta je ook in je vertrouwde omgeving stil bij het verlies van de overledene. Een andere optie is om een etentje te organiseren met je ouders en eventuele andere broers en zussen. Zonder aanhang. Als oorspronkelijk gezin is dit een mooie gelegenheid om herinneringen op te halen aan vroeger.
Afleiding
Een balans vinden, is niet voor iedereen even gemakkelijk, maar het is wel belangrijk. Vooral wanneer je rouwt. Door leuke dingen te ondernemen, veel te werken of te sporten kun je het verdriet en gemis misschien even vergeten. Een beetje afleiding is gezond, maar probeer hier niet in door te slaan. Vlucht niet, maar laat de emoties die je voelt ook gewoon toe.
Zoek hulp wanneer nodig
Iedereen is anders en iedereen verwerkt het verlies van een dierbare ook anders. Schaam je dus niet als jij het gevoel hebt dat je het even niet meer aankan in je eentje en (professionele) hulp nodig hebt om het leven langzamerhand weer op te pakken. Je kunt natuurlijk altijd steun vinden bij een vriend of vriendin, maar ook het zoeken van lotgenoten of contact opnemen met een rouwtherapeut kan een stap in de juiste richting zijn.
Voor de omgeving: hoe steun je iemand die een broer of zus verloor?
Verlies de aandacht niet
Soms ontstaat het gevoel dat praten over het verlies de rouwende alleen maar verdrietiger maakt. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je hem of haar elk uur bevraagt, maar wanneer je samen bent kun je best wel even polsen hoe het gaat of eventueel je zorgen kenbaar maken. Lukt het uitdrukken van je gevoel echt niet in een gesprek? Stuur dan een kaartje of een berichtje. Een simpel gebaar waaruit blijkt dat je aan hem of haar denkt kan erg waardevol zijn. Ook na lange tijd wordt belangstelling nog steeds erg gewaardeerd.
Steun hoeft niet altijd in woorden te zijn
Op het gebied van rouw, bestaat er geen competitie. Er is niet iemand die meer pijn heeft dan de ander, alle familieleden - maar ook vrienden - kunnen dezelfde pijn ervaren. Je kunt dit niet altijd zien aan de buitenkant. Voor de omgeving is het hierom ook lastig om aan te voelen waar iemand behoefte aan heeft. Of wat er gezegd kan worden. Het meest toegankelijke advies: als je niet weet wat je moet zeggen, geef dat dan aan. Niks zeggen of doen, kan vaak pijnlijker zijn. Een mooie blijk van steun en medeleven is de Troostbox. Als je niet zo goed weet wat je moet zeggen tegen iemand die net een dierbare verloren heeft, kun je deze box gevuld met lieve artikelen opsturen.
Heb jij nog meer tips om om te gaan met het verlies van een broer of zus? Laat het weten in de reacties!
Reacties (5)