0
Terug naar overzicht

Rouwen: verschillen tussen mannen en vrouwen

12/04/2024
Redactie
Delen:
rouwverwerking bij mannen en vrouwen

Rouw is voor iedereen anders. Sommigen trekken zich terug en praten er liever niet over. Anderen zoeken gezelschap en vertellen juist veel. Dacht je bij de eerste groep aan mannen en bij de tweede aan vrouwen? Dan had je in veel gevallen gelijk. Als je een dierbare verliest, rouw je op je eigen manier, maar het rouwproces verschilt tussen mannen en vrouwen. We leggen graag uit hoe dat komt en hoe je elkaar kunt steunen.

Misvatting over de rouwverwerking bij mannen en vrouwen

Mannen reageren na het verlies van een dierbare vaak zwijgzaam. Dat komt omdat ze geen controle hebben over de situatie als er iemand sterft. Normaal gesproken weten ze hoe een probleem op te lossen, maar nu voelen ze zich vooral onmachtig. Mannen praten niet alleen weinig, ze gaan ook snel tot actie over. Door te blijven bewegen en te zweten hebben ze minder last van stresshormonen. Die acties kunnen gaan van het regelen van de begrafenis tot het opruimen van het huis van de overledene. Daardoor krijgen vrouwen soms de indruk dat mannen hun gevoelens opkroppen, terwijl actie ondernemen ook een manier is om je gevoelens te uiten.

Rouwen door ontkenning 

Dat mannen hun rouwgevoelens eerder in hun daden tonen dan met woorden, zit er bij sommigen al van kinds af aan in. Emoties uiten was misschien niet vaak aan de orde, waardoor ze het moeilijk vinden om hun emotionele ervaringen te verwoorden. Omdat ze die vooral binnenhouden, kunnen anderen moeilijk de emoties van hun gezicht aflezen. Mannen zijn namelijk snel bang dat gevoelens als verdriet en boosheid de overhand krijgen. Als je naar die gevoelens vraagt, zullen ze eerder de neiging hebben te ontkennen dat er iets aan de hand is. In hun ogen betekent wegstoppen, iets onder controle hebben. Deze situatie zal zich vooral voordoen bij bekenden. Mannen zoeken hun toevlucht namelijk liever bij onbekenden. Denk aan rouwbegeleiders of aan sociale media. Dit is hun manier om een stap te zetten naar de werkelijkheid, ofwel naar de situatie zoals die nu eenmaal is. In dat opzicht zijn mannen selectief in de mensen aan wie ze hun gevoelens toevertrouwen. Ook hierin verschillen mannen en vrouwen van elkaar in rouwverwerking.

Emoties uiten 

Vrouwen zijn praters als ze rouwen. Zij voelen meer de nood om hun emoties te uiten. Dat komt doordat ze sneller vastzitten in hun gevoelens, wat leidt tot angst, vermoeidheid en wanorde. Ze komen minder snel tot actie dan mannen, waardoor de hormonen die stress veroorzaken ook niet afnemen. De gevoelens die ze vanbinnen ervaren, tonen ze ook aan de buitenkant door bijvoorbeeld te wenen. Door deze emoties te delen, hebben ze ook het gevoel dat ze gesteund worden door anderen en dat hun verdriet op dat moment erkend wordt. Over het algemeen kunnen dames heel empathisch zijn, waardoor ze praten dus sneller als een oplossing zien. Hierbij zoeken ze vooral troost in de eigen sociale kring. Daarnaast hechten ze veel belang aan spullen die aan de overledene herinneren, zoals foto's of juwelen.

Rouwverwerking bij mannen en vrouwen: actieve afleiding

Terwijl vrouwen meer in het verleden en het heden leven, richten mannen zich sneller op de toekomst. Daardoor kan een man ook soms moeite hebben om de juiste steun te bieden. Zo kan het gebeuren dat een man weinig of niet met zijn partner praat over het overlijden, om te vermijden dat hij een nieuwe golf van emoties bij haar teweegbrengt. Daarom is het belangrijk dat mannen en vrouwen tijdens het rouwproces proberen om met elkaar te blijven praten, als ze elkaar willen begrijpen.

Ondanks de grote verschillen in rouwverwerking bij mannen en vrouwen, kunnen ze ook iets van elkaar leren. Zo kunnen vrouwen hun man aanzetten tot praten en het uiten van hun gevoelens. Mannen kunnen vrouwen dan weer aansporen om actief afleiding te zoeken door dingen te doen. Door elkaar te helpen, voorkom je dat je elkaar ontwijkt en dat er relatieproblemen ontstaan.

Heb begrip voor elkaar

Toch is het goed om in het achterhoofd te houden dat het contrast dat hierboven is geschetst, kan afwijken. Zo hangt de manier van rouwen onder meer samen met hoe de persoon is gevormd, hoe hij of zij problemen aanpakt en van de hoeveelheid hormonen. Een vrouw kan zich ook afzonderen in tijden van rouw en een man kan net zo goed emotioneel worden. Er is geen enkele manier fout, zolang je maar begrip toont voor elkaars manier van rouwen.

Bronnen: Brightblue-coaching, Praktijk-krachtstroom

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje