Het klinkt misschien een beetje vreemd: "dansen op een uitvaart". Toch kan dans een krachtige vorm van non-verbale communicatie zijn. Via beweging en lichaamstaal kunnen emoties en persoonlijke verhalen worden overgebracht – zonder dat daar woorden voor nodig zijn. Het kan helpen om verdriet te doorvoelen, het leven van een dierbare te vieren of een afscheid een unieke, intieme lading te geven. Overweeg je om te dansen op een uitvaart of ben je op zoek naar inspiratie? Lees dan vooral verder! Ter inspiratie belichten we vijf bijzondere manieren waarop dans een betekenisvolle rol kan spelen bij het afscheid van een dierbare.
Dansen op een uitvaart: 5 voorbeelden ter inspiratie
1. Dansende kistdragers
Bij een Creoolse-Surinaamse uitvaart is het gebruikelijk om de overledene met kist en al dansend en zingend naar het graf te brengen. Dit wordt gedaan door professionele kistdragers, ook wel dragiman genoemd. Wanneer de kistdragers de kist dragen, dansen ze niet in één rechte lijn naar het graf. Ze lopen steeds heen en terug en opzij, zodat kwade geesten de overledene niet zullen volgen. Inmiddels zie je deze traditie steeds vaker terug op begraafplaatsen in Nederland, ongeacht de culturele achtergrond van de overledene. Deze vorm van afscheid, waarbij dans en muziek een belangrijk onderdeel zijn van het afscheid, helpt onder andere emoties te uiten en geeft het afscheid een warm, bijna feestelijk karakter. Op onderstaande video zie je Wi Kan Doe dragers. Zij zijn in 2012 gestart met het idee om ook in Nederland de Surinaamse dragers traditie voort te zetten.
Bron video: YouTube
2. Dans en theater
(Panto)mime wordt vaak geassocieerd met uitbundige bewegingen en clowneske expressies. Serena Mime laat echter zien dat het ook anders kan: zij brengen mime naar een dimensie van serene schoonheid en troost. In stilte vertellen zij verhalen die rechtstreeks het hart raken, precies daar waar woorden tekortschieten. Met subtiele gebaren en krachtige symboliek creëert Serena Mime een bijzondere, ingetogen muzikale beleving tijdens de uitvaart. Nabestaanden kunnen kiezen uit bestaande thema’s, die door twee mimespelers op treffende wijze wordt vertaald door middel van beweging. Eén van de meest geliefde acts is die van de gouden ballon, die langzaam opstijgt. Een teder koord verbindt de mimespeler met de ballon, als metafoor voor het proces van 'loslaten' en rouw. De acts van Serena Mime kunnen op verschillende momenten worden uitgevoerd op de dag van de uitvaart: voorafgaand aan de ceremonie, tijdens de dienst, op weg naar de laatste rustplaats of rondom het graf. Lees hier meer over de stille kracht van Serena Mime.
Foto: Serena Mime
3. Dansen op een uitvaart met een DJ
Is er iemand uit de uitgaansscene overleden en zou hij of zij het mooi hebben gevonden als er tijdens het afscheid werd gedanst? Dan is het zeker het overwegen waard om een DJ in te schakelen om het afscheid een persoonlijk en feestelijk karakter te geven. Ja, je leest het goed, een DJ die op uitvaarten draait! Er zijn tegenwoordig genoeg DJ's die aan de hand van de wensen van de nabestaanden een passende setting creëren waarin muziek écht een verbindende rol speelt tijdens de uitvaart. Zo kan bijvoorbeeld tussen de speeches door een mashup van de favoriete nummers van de overledene worden gedraaid, of kan de DJ tijdens de condoleance voor sfeervolle achtergrondmuziek zorgen terwijl er wordt geproost op het leven van de overledene.
Geluid en techniek
Voor de technische kant kan Uitvaartentechniek.nl ondersteuning bieden. Zij verzorgen alles op het gebied van geluid, beeld en video tijdens een uitvaart of herdenking. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van geluidsinstallaties met boxen op de locatie, het versterken van het geluid van sprekers tijdens de ceremonie of het verzorgen van mobiele geluidssets, bijvoorbeeld bij de plechtigheid op de begraafplaats.
4. Eigen optreden... of door de kinderen
De één vindt het fijner om een speech te geven, terwijl de ander juist veel beter is met beweging. Een zelfbedachte dans kan een prachtig eerbetoon zijn aan de overledene. Ook voor kinderen kan samen dansen een troostrijke manier zijn om afscheid te nemen. Een mooi voorbeeld is onderstaande video die in 2023 viraal ging, waarin nabestaanden dansen rondom de kist van docente Agnès Lassalle in Saint-Jean-de-Luz.
Bron video: YouTube
5. Of een flashmob...
De Britse Sandie Wood overleed in 2022 op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van tongkanker. Haar wens was dat al haar dierbaren haar zouden herinneren zoals zij in het leven stond: vrolijk, kleurrijk en altijd in voor een grapje. Haar afscheid mocht dan ook alles behalve een saaie en trieste bedoening worden, dus regelde ze zelf een flashmob! Een flashmob is een vooraf georganiseerde bijeenkomst waarbij een groep mensen op een afgesproken locatie plotseling samenkomt om een korte dans- of muziekuitvoering te presenteren. Bekijk onderstaande video van de flashmob tijdens de uitvaartdienst van Sandy.
Bron video: Youtube
Welke muziek kies je uit?
In muziek zijn de dood en dans ook met elkaar verbonden. Denk maar aan de dansende skeletten uit Danse Macabre - letterlijk: dodendans - van componist Camille Saint-Saëns. De meeste mensen kennen dit stuk ook wel uit de Efteling. Niet iedereen zal deze macabere klanken op zijn of haar uitvaart waarderen. Daarom is het goed om te kijken welke muziek je bij de uitvaart vindt passen. Je hoeft natuurlijk niet voor muziek te kiezen: dans kan ook in stilte opgevoerd worden. Mocht je het wel mooier vinden om muziek als ondersteuning te hebben, kijk dan welke uitvaartmuziek bij de overledene past. Dans bijvoorbeeld op het lievelingsnummer van de overledene of beweeg onder begeleiding van trommels of een piano. Live muziek kan een extra mooie toevoeging zijn aan de uitvaart. Op onze leverancierspagina vind je uitvaartmuzikanten die precies de juiste snaar weten te raken.
Reacties (2)