Online zijn is een deel van ons leven geworden. We delen zowel de mooie als de moeilijke momenten met iedereen. Maar hoe ga je om met social media tijdens een uitvaart? Dat hangt af van de wensen van de nabestaanden. Toch zijn er enkele do's & don'ts die je in de meeste situaties kunt volgen.
Wat kan met social media tijdens een uitvaart?
De sfeer vastleggen
Een uitvaart is vaak een persoonlijke gebeurtenis, waar veel aandacht is besteed aan de decoratie, de catering en de foto's van de overledene. Als je wilt laten zien dat je vandaag afscheid neemt van een bijzonder persoon, kun je een stukje van de sfeer delen in de vorm van de decoratie en uitstraling.
Inspiratie zoeken op Pinterest
Pinterest is een social media platform vol met ideeën, inspiratie, tips en foto's. Je gebruikt het om een afscheid een creatieve draai te geven. Van de lekkerste hapjes tot originele manieren om een boodschap achter te laten in het gastenboek, op Pinterest vind je het allemaal.
Offline gaan
Een andere optie is om helemaal offline te gaan tijdens de uitvaart. Dat heet een ‘unplugged funeral’. Het betekent dat je je telefoon en camera thuis laat, zodat je je volledig richt op het afscheid, met elkaar in gesprek gaat en geen storende geluiden hebt.
Een persoonlijk afscheid
Social media kan ook een waardevolle toevoeging zijn aan een persoonlijk afscheid, als dat past bij de overledene. Bijvoorbeeld:
- Vraag de gasten om op Instagram een foto te plaatsen met een leuke herinnering en gebruik een speciale hashtag. Zo kun je na de uitvaart via die hashtag al die herinneringen bekijken.
- Vraag iedereen om op Twitter een korte anekdote of uitspraak van de overledene te delen met een speciale hashtag.
- Maak op Pinterest een verborgen bord aan waar je mensen in deelt om alle inspiratie en ideeën voor een uitvaart op te pinnen.
- Deel foto's en herinneringen op een Facebook-gedenkpagina.
Wat doe je beter niet met social media tijdens een uitvaart?
Een foto van de overledene online plaatsen
Denk goed na voordat je een foto van de overledene online plaatst. Zou je dat zelf willen? Zouden de nabestaanden dat willen? Waarschijnlijk niet. Het is respectvoller om de overledene in je gedachten te houden dan op je scherm.
Een evenement aanmaken
Een evenement aanmaken voor de dag van de uitvaart is meestal geen goed idee. Een (digitale) rouwkaart is persoonlijker en geeft meer informatie over de uitvaart.
De nabestaanden fotograferen
De dag van de uitvaart is een emotionele dag voor de nabestaanden. Ze willen in alle rust afscheid nemen. Ze willen zichzelf niet terugzien op Facebook met een verdrietig gezicht.
Speeches vastleggen
Een toespraak geven op de uitvaart is al spannend en emotioneel genoeg. Het is niet de bedoeling dat deze speech op social media terechtkomt. Het is een verhaal dat alleen bestemd is voor de aanwezigen (of de mensen die via de livestream meekijken) en niet voor de buitenwereld.
Selfies maken
Een (vrolijke) selfie maken op de uitvaart kan een verkeerd signaal geven. De nabestaanden kunnen dit zien als ongepast of respectloos.
Zet je telefoon uit of op stil
Het spreekt voor zich, maar we zeggen het toch nog even: zorg dat je telefoon geen geluid maakt tijdens de uitvaart. Het is respectloos als de nabestaanden hun verhalen vertellen aan een zaal vol gebogen hoofden, die op hun telefoon zitten te kijken. Bovendien voorkom je dat je plotseling gebeld wordt en de dienst onderbreekt.
Reacties (2)