Zelf was ik werkzaam binnen de evenementenbranche van een grote bierbrouwerij. Ik werkte in west en midden Nederland. In het noorden werd het gebied bewerkt door een goede collega waar ik erg goed mee kon samenwerken. In mijn werk had ik ook veel te maken met hospitality en als ceremoniemeester trad ik ook vaak voor het voetlicht bij diverse evenementen.
Op een gegeven moment was mijn collega regelmatig ziek en moest ik zijn werkzaamheden overnemen. Op zich was dat geen enkel probleem maar ik maakte mij wel zorgen over zijn gezondheid. Hij werd steeds magerder en begon er minder florissant uit te zien. Zelfs het heerlijk heldere bier smaakte hem niet meer.
Gelukkig stond hij open voor welgemeende adviezen. Hij was alleenstaand en met zijn kinderen had hij weinig of geen contact. Uiteindelijk is hij door zijn arts doorverwezen naar het ziekenhuis. De uiteindelijke uitslag liet niet al te lang op zich wachten. Het bleek alvleesklier kanker te zijn waar niets meer aan gedaan kon worden.
Praten over de dood
Op een dag kreeg ik een telefoontje van hem en hij verzocht mij om naar zijn huis te komen. Het bleek dat hij wilde praten over zijn naderende dood. Hij was hier absoluut niet bang voor maar had toch nog graag een groot aantal jaren bij ons willen zijn.
Hij verzocht mij om zijn ceremoniemeester te zijn bij zijn uitvaart. Gezien onze collegiale vriendschap kon ik dit niet weigeren. Samen hebben wij zijn wensen doorgenomen en op haalbaarheid getoetst. Bij overlijden de meest goedkope kist, geen poppenkast (opbaring met condoleance in open kist), oprijlaan van crematorium voorzien van allemaal bedrijfsauto’s met logo, aangewezen sprekers, muziek en na afloop een live-band met bier en bitterballen.
Als je niet beter weet zou je denken dat het hier om een evenement ging.
Uitvaart
Op de dag van de uitvaart stonden alle bedrijfsauto als een erehaag bij het crematorium. De rouwauto met de overleden collega kwam aanrijden en dat was zeer indrukwekkend. Ook de dienst was indrukwekkend met schitterende muziek, korte toespraken en na afloop inderdaad een live-band en bier met bitterballen. Het zou mooi geweest zijn als de kist op een kier zou zijn gegaan en de overleden collega zijn duim als goedkeuring naar buiten had gestoken. Alleen was dat niet nodig, want al zijn wensen heb ik kunnen vervullen.
Leg je wensen vast
Vanaf dat moment wist ik dat ik me na mijn pensionering zou gaan toeleggen om mensen te overtuigen van het belang van uitvaartwensen en het praten over de dood. Wij praten immers heel lang over onze eventuele trouwplannen en over zwangerschappen maar zelden over onze dood.
Een slogan in de reiswereld is: 'Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers'
Een slogan over de dood zou kunnen zijn: 'Uitvaartwensen zijn een leidraad voor nabestaanden'
Reacties (1)