Als vrijwillig uitvaartconsulent bezoek ik de mensen thuis om samen met hen de uitvaartwensen te bespreken en deze op papier te zetten. Toch heerst er nog bij velen een taboe om deze wensen bij overlijden met een uitvaartconsulent te bespreken.
Wel heb ik ervaren dat mensen hier wel eens over hebben gesproken met een familielid of met vrienden met het verzoek om aanspreekpunt te zijn bij hun overlijden.
Uitvaartwensen bespreken
Onlangs was er iemand die wist dat hij binnen niet al te lange tijd zou overlijden. Samen met zijn vrouw heeft hij een goede vriend benaderd om zijn uitvaartwensen mee te bespreken. Hij zou het op prijs stellen indien zijn vriend, die erg creatief is, zijn kist zou ontwerpen en maken. Tevens had hij het verzoek om de uitvaart te laten plaatsvinden in het atelier van zijn vriend. Het atelier moest hiervoor wel aangepast worden met standwanden en de nodige aankleding. De vriend van deze man heeft positief gereageerd op zijn verzoek alhoewel hij het niet makkelijk vond.
Ben jij nu degene die waarschijnlijk (mede)verantwoordelijk zal zijn voor het regelen van de uitvaart van een familielid of vriend(in)? Dan is het verstandig om samen eens het gesprek aan te gaan wat betreft de invulling van de uitvaart. Dit is geen makkelijk onderwerp en de drempel om het een en ander bespreekbaar te maken ligt hoog. Door middel van het op papier zetten van de uitvaartwensen kun je samen het handige laatste wensen formulier doorlopen en de gevraagde informatie invullen. Vele voorbeelden van lijsten met uitvaartwensen zijn te vinden op internet, maar ook een kort handgeschreven briefje met de belangrijkste wensen is snel opgesteld. Leg dit briefje bijvoorbeeld bij de verzekeringspapieren. Een voorbeeld van uitvaartwensen lijst kun je vinden op bv: https://www.rememberme.nl/planning-tools
Weet iemand juist niet of men een koffietafel of een borrel wil aanbieden na de bijeenkomst voor de uitvaart? Ook dat kun je natuurlijk aangeven op het formulier. In dat geval weten de nabestaanden zeker dat men hier zelf een passende invulling aan kan en mag geven. Kortom, neem samen de tijd om het uitvaartwensen op papier zetten aan te gaan.
Uitvaartwensen op papier zetten: wat doe je hierna?
Heb je het formulier ingevuld en ben je tevreden met de informatie die hierop aangegeven is? Bewaar het formulier dan om eventueel in de toekomst wijzigingen te kunnen maken. Na de uitvaartwensen op papier te hebben gezet druk je het formulier eenvoudigweg af. Bewaar een kopie op een handige plek en geef eventuele naasten een kopie. Zorg ervoor dat de belangrijke personen in jouw leven weten waar zij de lijst kunnen vinden wanneer je komt te overlijden.
Aan de hand van de wensen die je hebt ingevuld kun je overigens ook beter inschatten wat de eventuele kosten van de uitvaart zouden zijn.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.