0
Terug naar overzicht

Eeuwige rust voor natuurliefhebbers

14/09/2017
Redactie
Delen:
eeuwige rust
Advertorial

Urnengedenkparken zijn een relatief nieuw fenomeen in Nederland. De urn wordt begraven in de natuur en hierbij staat duurzaamheid centraal. Dit is mogelijk op een zelf uitgekozen plek in de bossen van onder meer Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Jaap Beekhuis – gastheer van Urnengedenkparken Nederland – vat het concept kort en krachtig samen; "De zorg voor het milieu staat bij ons geschreven in hoofdletters."

Bij leven een keuze maken

Urnengedenkparken Nederland kan prachtige plekken laten zien in de bossen van drie unieke locaties. Urnen kunnen worden bijgezet in Het Nationale Park De Hoge Veluwe, de bossen bij de Sint Willibrords-abdij nabij Doetinchem of het landgoed Westerflier bij Diepenheim. Op de Hoge Veluwe is er keuze uit wel vier nogal van elkaar verschillende bossen. Dit gebeurt vaak 'bij leven', dus door de personen waarvoor de plek later bestemd is. Beekhuis: "Hier komen de echte natuurliefhebbers die er alle tijd voor uittrekken om de plek van hun voorkeur uit te zoeken. Een plek waar later hun urn begraven zal worden en waar zij herdacht zullen worden. Het zijn overigens niet alleen heel oude mensen. Maar ook ondernemende vijftigplussers en soms veertigers die op tijd alles goed geregeld willen hebben."

Een laatste rustplaats op De Hoge Veluwe is voor echte natuurliefhebbers het allermooiste

Duurzaamheid staat centraal

Dat gegeven alleen al is bijzonder, maar er is meer dat het Urnengedenkpark uniek maakt in Nederland. Zo staan duurzaamheid en het niet verstoren van de natuur centraal, iets dat voor Beekhuis vanzelfsprekend is. "Duurzaamheid is een nogal misbruikte term. Maar als je de officiële definitie neemt, gaat het erom dat je alles achterwege laat wat mogelijk schadelijk kan zijn voor volgende generaties. Wij streven naar een minimale verstoring van de bodem, dus geen enorme grafkuilen en graafmachines die boomwortels beschadigen. Er wordt in handkracht een kleine opening in de grond gemaakt waarin de keramieken urn geplaatst wordt. Bodem en grondwater zijn daarmee volledig beveiligd tegen de invloed van de as.

Natuurbegraven in NP De Hoge Veluwe from Zieme Communicatie on Vimeo.

Een veldkei

Te midden van de natuur passen natuurlijk geen kruisen, gedenktekens of andere ornamenten. Op deze toplocaties in Oost- en Midden- Nederland zou dat ook enorm misstaan. Ter oriëntatie tijdelijk een kleine veldkei zonder opschrift is voldoende. Al onze Urnengedenkparken bevinden zich op goed beheerde landgoederen. Neem alleen al Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Daar een laatste rustplaats vinden is voor echte natuurliefhebbers het allermooiste.

Historische connectie

Urnengedenkparken Nederland laat pottenbakkers in de Achterhoek bijzondere urnen bakken. Het zijn namelijk niet “zomaar urnen”, maar ambachtelijke producten met een verhaal. De urnen zijn replica's van archeologische vondsten in de regio. Tijdens de urnenveldcultuur in de late Bronstijd werd de as in keramieken urnen begraven in een grafheuvel. In feite dus hetzelfde wat het Urnengedenkpark in onze moderne tijd doet. De pottenbakkers gebruiken de historische urnen als inspiratiebron. Zo vormen de urnen een tastbare historische connectie van het verleden met het heden.

Een impressie van Urnengedenkparken Nederland












Bruggetje naar het verleden

En dat is precies wat veel mensen die hun urn in een van de Urnengedenkparken willen bijzetten erg aanspreekt. Beekhuis ziet dat er veel animo is voor deze speciale urnen. "Het is een eigentijdse aansluiting op een oud gebruik. Dat bruggetje naar het verleden vinden heel veel mensen een mooie gedachte. Als men voorkeur heeft voor een eigen urn van glas of keramiek kan dat ook. Maar vergankelijke urnen die onopgemerkt oplossen, passen niet binnen onze opvatting van duurzaamheid “.

Een garantie voor eeuwige grafrust geeft een enorme geruststelling

Eeuwige grafrust

Urnengedenkparken Nederland is opgericht voor en door echte natuurliefhebbers. Jaap Beekhuis is bosbouwer en landgoedbeheerder. Zorgvuldig omgaan met de natuur staat niet alleen bij hem bovenaan, maar ook in het concept van de Urnengedenkparken. "Gezien de grote weerzin tegen het ruimen van graven, is het geven van een garantie voor eeuwige grafrust een enorme geruststelling voor mensen. Ook het volledig ontzorgen van nabestaanden en het uitsluiten van nabetalingen geven vertrouwen in ons concept. Vergeet niet dat het gaat om een nogal emotionele beslissing; het zoeken en aanwijzen van je eigen laatste rustplaats. Onze uitnodiging is in alle rust kennis te maken, persoonlijke wensen uit te spreken en dan met onze gastheer of -vrouw rond te wandelen. Sommigen wijzen heel spontaan een plek aan, terwijl anderen enkele malen terugkomen voordat zij de belangrijke beslissing nemen. Heel verstandig, want een bos kan er op een vroege ochtend of een late middag - of in een ander seizoen - heel verschillend uitzien.”

Bijdragen aan natuurbeheer

Zorgvuldig omgaan met het bos waarin urnen worden bijgezet speelt niet alleen voor de eigenaar van het bos en voor Urnengedenkparken Nederland. Veel rechthebbenden die inmiddels een overeenkomst hebben afgesloten, spreekt het erg aan dat een substantieel deel van de grafrechten naar de boseigenaar gaat voor instandhouding en beheer. En niet naar anonieme beleggers of een onbekende instelling. “Er ontstaat na het kiezen van een eigen plek al snel een verbondenheid met die plek of een markante boom iets verderop” zegt Beekhuis. “Voordeel van het “bij leven” kiezen en reserveren van zo’n plek is, dat men er met enige regelmaat gaat kijken en wandelen in het bos rondom. Of kinderen en kleinkinderen alvast eens meeneemt en informeert. Want dat zijn de mensen die later op die plek gaan gedenken”.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Urnengedenkparken Nederland. Wil je meer informatie of een afspraak maken om de verschillende parken te bezoeken? Kijk dan op hun website of neem contact op met Urnengedenkparken Nederland

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje