Wil je de as bewaren of verstrooien, maar dan op een bijzondere manier? Dan zit je in België goed. Er is namelijk veel mogelijk en de mogelijkheden breiden verder uit. Maar welke bijzondere mogelijkheden op het gebied van as bewaren of verstrooien zijn er dan? Wij lichten de meest bijzondere opties en ontwikkelingen toe. Zowel te land, ter zee als in de lucht.
As bewaren of verstrooien: te land, ter zee of in de lucht?
Te land
As bewaren of verstrooien kan heel goed in de natuur. Al eens gehoord van de mogelijkheid om met de as van een dierbare een boom te laten groeien? Die mogelijkheid bestaat ook in België! Je kunt een zogenaamde herinneringsboom planten/kweken met de vruchtbare bestandsdeeltjes uit de as van een overleden dierbare. Na de crematie blijven er namelijk natuurlijke stoffen over die prima geschikt zijn om bomen mee te planten. Dit resulteert in een mooie herinneringsboom als tastbare herinnering aan een overledene. Er wordt steeds vaker voor deze optie gekozen, omdat mensen zich ook steeds meer bekommeren om het milieu en meer rekening houden met duurzaamheid. De optie om een boom te laten groeien met de as past perfect in het plaatje van de ecologische uitvaart die steeds meer in trek is. Vooral voor natuurliefhebbers is dit een bijzondere manier om de as te bewaren.
Ter zee
Als iemand een passie had voor water en varen of zeilen bestaat er de mogelijkheid om de as te verstrooien over het water. Er zijn in België diverse ondernemingen die een asverstrooiing per boot aanbieden. In Oostende heb je de mogelijkheid om de Noordzee op te gaan. Hier maakt men gebruik van biologische oplosbare urnen. De as wordt in een organische zak gedaan en vervolgens in een speciale urn geplaatst. Nadat de urne wordt neergelaten, wordt de urne al na twee tot drie minuten tijd door het water geabsorbeerd en begint de oplossing van de biologische urn met de organische zak met de as erin.
In de Lucht
Een andere bijzondere manier van as verstrooien en waar steeds vaker voor wordt gekozen, is het verstrooien van as hoog in de lucht. Er zijn verschillende opties voor een bijzondere afscheid in de lucht. Wij lichten enkele opties toe:
Vuurpijl
In Nederland is er de mogelijkheid om de as van een dierbare te verstrooien per vuurpijl boven de zee. Dit kun je echter niet zomaar doen. Om de as te verstrooien met een vuurpijl heb je de diensten nodig van een professioneel vuurwerkbedrijf die jou hierbij helpen. Daarnaast kun je niet zomaar voor een locatie kiezen. De speciaal ontworpen vuurpijl met as kan namelijk alleen in de richting van de zee worden afgevuurd. Hoewel er wel wat voorbereiding aan vooraf gaat, is het een bijzondere manier van asverstrooiing.
As verwerken in kunst
Er zijn heel wat kunstenaars die een kunstwerk maken met de as van een overledene erin verwerkt. Keramiek Kunst maakt rouwkunst in verschillende vormen en maten. Op een creatieve manier ontwerpt Karin een unieke urne, een wandobject, een rouwjuweel of een bakje troost. Elk kustwerk wordt ambachtelijk, met liefde en oog voor detail gemaakt.
Assieraden
Wat je ook steeds vaker ziet, is dat nabestaanden er voor kiezen om de as van een dierbare te verwerken in unieke assieraden. Het verwerken van de as in sieraden is een manier om de overledene altijd en overal met je mee te dragen. Denk aan armbandjes, kettingen of ringen. Zo heb je sieraden waarin een plukje haar of de as van een overledene dierbare kan worden verwerkt.
Een vleugje technologie
Vandaag de dag biedt de nieuwe technologie ons de mogelijkheid om de as van een overleden dierbare te verwerken in een 3D-beeldje. Je kunt bijvoorbeeld een 3D-beeldje laten maken van het gezicht van de overledene of een borstbeeld die je een plek in huis geeft. Maar je kunt ook kiezen voor een klein 3D-beeldje dat je op een urne of een ander object kunt plaatsen.
Wat kunnen we in de toekomst verwachten?
Assen bewaren of verstrooien kan dus op heel veel verschillende bijzondere manieren. Er kwamen de afgelopen jaren heel wat mogelijkheden bij zoals je kon lezen en er komen steeds meer nieuwe opties. Wij houden jullie op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen rond asbestemming.
Reacties (2)