0
Terug naar overzicht

Afscheid in de lucht: wat zijn de mogelijkheden?

01/10/2024
Redactie
Delen:
afscheid in de lucht

Je kunt de as van een overleden dierbare op een mooie plek uitstrooien na de crematie. Maar wist je dat je ook voor een afscheid in de lucht kunt kiezen? Dat is een mooi en passend idee als de overledene bijvoorbeeld dol was op de buitenlucht, graag de wereld rondvloog of parachutespringen op zijn of haar verlanglijstje had staan. Je kunt dan gaan voor een afscheid per vliegtuig, ballon of vuurpijl.

Afscheid in de lucht per asvuurpijl

Met asvuurpijlen verstrooi je de as op een knallende en opvallende manier. De naam zegt het al: de as gaat met vuurwerk de lucht in. Zo wilde André Hazes bijvoorbeeld dat zijn as in tien vuurpijlen werd afgeschoten. Bijzonder toch? Kies een mooie plek aan de kust en kijk samen met de andere nabestaanden hoe het vuurwerk de as uitstrooit. Je kunt het afscheid aanvullen met een ceremonie, waarbij iemand bijvoorbeeld een verhaal voorleest. Goed om te weten: de vuurpijlen zijn ecologisch afbreekbaar en de as waait zo ver weg in de lucht dat je er niets meer van ziet op aarde.

Per heliumballon

Als je liever een vredig afscheid in de lucht wilt, kies dan voor een speciale ballonverstrooiing. Als ze er klaar voor zijn, laten de nabestaanden verschillende ballonnen los op een locatie die past bij de overledene. Schrijf nog een laatste tekst op de ballonnen en kijk hoe ze naar de hemel stijgen. Je kunt ervoor kiezen om de ceremonie per drone te laten filmen. Hoe bijzonder is het om het laatste afscheid vanuit een heel andere hoek te beleven?

Per luchtballon

Wil je dat je nabestaanden mee de lucht in gaan? Dan is een laatste reis per luchtballon een aanrader. Op grote hoogte met een prachtig uitzicht strooien ze de as uit. Let wel op: je kunt niet zomaar overal as verstrooien per luchtballon, want je hebt toestemming nodig van de eigenaar van het land. Neem daarom contact op met een gespecialiseerd bedrijf om de mogelijkheden te bespreken.

Per vliegtuig of helikopter

Ja, het kan echt: een asverstrooiing per vliegtuig of helikopter. Vlieg over zee, meren of andere natuurgebieden om daar de as uit te strooien. Meestal kunnen er twee tot vier nabestaanden meevliegen met de asverstrooiing. Een ander afscheid is de fly-by-vlucht. Dan blijven de nabestaanden op het strand of de oever staan en vliegen ze niet mee. Het vliegtuig groet de familie en strooit de as zichtbaar uit boven open water. Zo betrek je de nabestaanden nauw bij het afscheid in de lucht. Als er geen nabestaanden bij de asverstrooiing zijn, wordt de as vaak door professionals uitgestrooid op een vaste tijd en/of locatie. De familie krijgt wel een officiële verklaring met een maritieme kaart, waarop de precieze locatie, datum en tijd van de asverstrooiing staan.

Afscheid in de lucht bij een begrafenis

Wil je liever begraven worden, maar ook 'de hoogte' bij je uitvaart betrekken? Hou je uitvaart dan buiten in de open lucht, hang lampionnen op of laat een wensballon wegvliegen. Laat eventueel een vliegtuig met een persoonlijke afscheidstekst meevliegen met de rouwstoet naar de begraafplaats. De aanwezigen zullen de woorden in de lucht nooit vergeten.

Delen:

Reacties (2)

Reactie van Joke op 6 jul 2022, 15:46
"Waarom moet de as na een crematie een maand daar blijven?"
Reactie van Ester op 9 mei 2018, 19:04
"Heel mooi. Het enige nadeel van (wens) ballonnen is dat er bij sommige soorten schadelijke resten in de natuur terecht kunnen komen. Je wilt toch ook niet dat vogels of vissen zich bezeren of erger. Kijk dus goed naar de gevolgen voordat je hiervoor kiest."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje