Een chimpanseemoeder die haar gestorven (geadopteerde) zoon nog dagenlang verzorgde in 2017 en een orka die haar dode kalf zeventien dagen met zich meedroeg in 2018 haalden de krantenkoppen. Dieren rouwen net als mensen om het verlies van een geliefde. Huisdieren voelen de pijn als hun baasje of een huisdiervriendje sterft en veel wilde dieren houden zelfs uitvaartrituelen voor een overleden groepslid. In dit artikel lees je meer over rouw bij dieren.
Rouw bij dieren: een natuurlijke reactie op verlies
Verlies je een dierbare, dan rouw je op je eigen manier. Sommigen gaan meteen weer aan het werk, anderen ontspannen zoveel mogelijk. Dieren in rouw verschillen ook. Sommige worden heel rustig en zoeken de eenzaamheid op, andere worden agressief of druk. Dat hangt af van het dier. Ook dieren hebben tijd nodig om het verlies te verwerken. Het ene dier heeft daar soms meer tijd voor nodig dan het andere.
Rouw bij honden: herken de tekenen
Honden laten vaak duidelijk merken wanneer ze rouwen:
- ze eten niet of veel minder dan anders
- ze zijn lusteloos en slapen veel
- ze janken, piepen, blaffen en hijgen veel
- ze vertonen dwangmatig gedrag
- ze doen dingen die je niet van hen gewend bent
Als een hondje is overleden, laat de andere hond(en) dan even bij hem kijken en snuffelen. Dat helpt hen om het verlies te verwerken. Hoe lang een hond rouwt, verschilt per hond. Soms is het na een paar weken al voorbij en soms blijven honden hun hele leven verdrietig. Kijk maar eens hier... Wees geduldig met je hond.
Blijft je hond na een paar weken nog steeds somber? Dan moet je iets doen. Leid hem af en laat hem meer bewegen. Ga bijvoorbeeld vaker naar het park of ontdek samen nieuwe plekken waar hij kan snuffelen. Als je geen verbetering ziet, kun je altijd nog naar de dierenarts gaan.
Rouw bij katten: een subtiele benadering
Katten rouwen ook als hun baasje of een ander (huis)dier sterft. Maar ze gaan anders om met verlies dan honden. Hoe een kat reageert, hangt af van hoe goed hij het overleden huisdier kende. Sommige katten zijn lang van slag, andere bloeien juist op. Dit zijn de tekenen dat een kat in rouw is:
- hij gedraagt zich heel anders dan normaal
- hij zoekt naar het overleden huisdier
- hij is onrustig en zit geen moment stil
- hij miauwt veel
Bij katten moet je, anders dan bij honden, geen extra aandacht geven als ze zich anders gedragen. Zo voorkom je dat ze dat gedrag blijven vertonen. Geef je kat gewoon de aandacht en liefde die je altijd gaf. Maar let op als je kat zich na een tijdje meer terugtrekt, minder eet en drinkt. Dan moet je misschien een dierenarts raadplegen. Na een paar weken moet je kat zich beter voelen.
Rouw bij dieren: hoe steun je ze?
Als je huisdier een dierbare verliest, steun je hem of haar op deze manieren:
- laat je huisdier rouwen op zijn of haar eigen tempo
- blijf je huisdier knuffelen en verzorgen zoals je altijd doet
- wees geduldig en positief, ook als je huisdier zich anders gedraagt
- zorg dat je huisdier voldoende eet en drinkt
- heb je meer dan een huisdier en sterft er een? Haal dan niet meteen een nieuw huisdier in huis. Gun je andere huisdier de tijd om het verlies te verwerken.
Ga voor meer informatie over dieren in rouw naar www.remembermepets.nl.
Reacties (2)