0
Terug naar overzicht

Alles wat je moet weten over natuurbegraven

18/08/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
natuurbegraven

Hoewel er steeds meer wordt gekozen voor cremeren in plaats van begraven, komt natuurbegraven ook steeds vaker om de hoek kijken.  Er wordt tegenwoordig steeds vaker gekozen om in de natuur te worden begraven, maar waarom is dat? Wat maakt natuurbegraven zo anders ten opzichte van 'regulier' begraven? In dit artikel vertellen wij alles wat je moet weten over natuurbegraven.

Wat is natuurbegraven eigenlijk?

Bij natuurbegraafplaatsen bestaan de begraaffunctie en natuurfunctie naast elkaar. Een natuurbegraafplaats maakt onderdeel uit van een natuurgebied dat geschikt is voor het begraven van overledenen. Een natuurbegraafplaats is dus eigenlijk een vrij gebied, waar mensen dagelijks hun wandelingen kunnen maken in de natuur en waar ook mensen begraven liggen zonder dat dit echt heel duidelijk zichtbaar is.

Het wordt vaak gezien als een natuurvriendelijk alternatief. Het idee achter natuurbegraven is namelijk om alles wat uit de natuur komt weer terug de natuur in te sturen. Bij een natuurgraf is het dan meestal ook niet toegestaan om een grafmonument te plaatsen. In plaats hiervan worden er bijvoorbeeld boomschijven gebruikt om een graf aan te duiden. Ook aan grafversieringen, kleding en grafkisten worden doorgaans eisen gesteld. Niet vergankelijke materialen worden meestal niet toegestaan. Met de inkomsten die de natuurbegraafplaatsen maken worden de huidige natuurbegraafplaatsen en daarmee ook de natuurgebieden onderhouden en verbeterd, én er worden nieuwe natuurgebieden gekocht voor nieuwe natuurbegraafplaatsen. Een van de doelen van de natuurbegraafplaatsen is dus om zoveel mogelijk stukken natuurgebied te beschermen. 

Inspiratie uit Engeland

De trend van natuurbegraven komt uit Engeland. In Engeland is dit fenomeen al een lange tijd erg populair. Dit komt doordat de reguliere begraafplaatsen niet goed werden onderhouden door nabestaanden. Er werd nagedacht over hoe zij dit probleem konden oplossen en hieruit kwam natuurbegraven als de beste oplossing naar voren. De nabestaanden hoeven zich namelijk niet meer bezig te houden met het onderhoud van het graf, omdat de natuur zich erover ontfermt. Daarbij komt dat natuurbegraven milieuvriendelijker is dan cremeren en regulier begraven, omdat er alleen gebruik wordt gemaakt van materialen die door de natuur makkelijk af te breken zijn.

Natuurbegraafplaatsen in België

Hoewel er op dit moment nog niet veel natuurbegraafplaatsen te vinden zijn, is er wel een groeiende behoefte aan natuurbegraven. Veel mensen ervaren rust en ruimte in de natuur en willen daar dan ook een laatste rustplek krijgen. Ook voor nabestaanden kan deze natuurlijke omgeving een fijne plek zijn om te komen. Daarnaast trekken de voordelen van natuurbegraven, die in dit artikel worden besproken, ook mensen aan. Een aantal voorbeelden van mooie natuurbegraafplaatsen in België die wij kunnen aanbevelen zijn:

  • Natuurbegraafplek Isaekshoef te Rekem (Limburg)
  • Natuurbegraafplek domein Rondenbos te Beersel (Vlaams-Brabant)
  • Natuurbegraafplek Villa Markey te Zoersel (Antwerpen)
  • Natuurbegraafplek Sint-Antonius te Zoersel (Antwerpen)

Langdurige grafrust

In het artikel Verschillende soorten graven; welke kies jij? kon je al lezen wat de grafrechten zijn per soort graf. Bij een natuurbegraafplaats kun je vaak ook kiezen voor een langdurig grafrecht. Vanuit culturele gewoontes en geloofsovertuiging kan hier behoefte aan zijn, maar ook als je je familie na je overlijden niet wil belasten met het verlengen van de grafrechten kan dit fijn zijn.

De kosten

Hoewel de kosten voor natuurbegraven niet zo heel veel verschillen ten opzichte van de kosten van regulier begraven, gaat het bij natuurbegraven om eenmalige kosten. Daarmee is natuurbegraven vaak een goedkoper alternatief. Bij natuurbegraven komen namelijk geen kosten kijken voor een grafsteen, het verlengen van de grafrechten en het onderhouden van het graf. Houd wel in gedachten dat de kosten voor een plekje op een natuurbegraafplaats kan verschillen per gemeente en plaats. Vraag dit dus altijd even na bij de betreffende natuurbegraafplaats. Het gaat hierbij onder andere om de kosten voor het langdurig grafrecht en de begraafkosten. 

Lijdt de natuur er dan écht niet onder?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Er is een discussie gaande over de effecten op natuur en milieu. Voorstanders vinden dat natuurbegraven tegemoet komt aan een behoefte in de samenleving en vinden het een natuurvriendelijk alternatief. Critici zien de maatschappelijke behoefte niet en vinden dat natuurbegraven afbreuk doet aan de natuur, het milieu en de beleving van de natuurgebieden.

Voorstanders geven aan dat bij natuurbegraven het intact houden van de natuur altijd voorop staat en dat het uiteindelijke doel van de natuurbegraafplaatsen juist is om een natuurgebied te behouden en waar nodig zelfs te verbeteren. Tegenstanders vrezen echter dat natuurbegraven een negatief effect heeft op de natuur. De vegetatie en bodem worden verstoord door het delven van een graf en doordat bij het begraven van het lichaam andere voedingstoffen in de bodem terecht komen, die er niet thuis horen. Zo stellen critici.

Hoewel natuurbegraven dus een mooi alternatief vormt op regulier begraven en cremeren, roept het ook de nodige discussies op.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje