0
Terug naar overzicht

Alles over de natuurbegraafplaats

09/08/2017
Redactie
Delen:
Natuurbegraafplaats

Mooi aangelegde paden, graven met verschillende soorten grafstenen en goed onderhouden vierkante meters: de traditionele begraafplaatsen kennen we allemaal wel. Toch is er ook een andere plek waar je begraven kunt worden, namelijk op de natuurbegraafplaats. Steeds meer mensen kiezen voor deze optie en dat snappen wij hier op de redactie eigenlijk wel. Wat de natuurbegraafplaats precies inhoudt? Wij zochten het voor je uit.

Ruimte voor de natuur

De naam 'natuurbegraafplaats' zegt het eigenlijk al: dit type begraafplaats staat helemaal in het teken van de natuur. Dat wil zeggen dat de natuur volop de ruimte krijgt en er door de mens niet 'gesleuteld' wordt aan de begraafplek. Geen aangelegde perkjes en nette zandweggetjes, wel hoge bomen, grote bloemenvelden en wilde plantengroei. De kringloop van het leven staat bij de natuurbegraafplaats centraal, wat het niet alleen tot een prachtige rustplek maakt voor de overledene, maar ook tot een plek waar je als nabestaande op en top tot rust kunt komen.

Geen grafsteen, maar een herinneringsboom

Als je begraven wilt worden op een natuurbegraafplaats, dan ondersteun je in principe de gedachte om zo ecologisch mogelijk te handelen. Denk hierbij aan het gebruik van een kist van onbehandeld hout en kleding van biologisch afbreekbare stoffen of een biologisch afbreekbare urn indien je een urnengraf wenst. Ook staan er op een natuurbegraafplaats geen grafmonumenten, maar kan bijvoorbeeld een boom dienen als herinneringsboom. Of wat dacht je van een boomschijf waar je jouw persoonlijke boodschap in kerft? Ook een mooie bijkomstigheid is het feit dat het graf in de loop der tijd langzaam op gaat in de natuur. Anderen zullen de plek misschien steeds moeilijker kunnen vinden; voor de nabestaanden is het echter een plek die -zelfs twintig jaar later- altijd terug te vinden is.

Fijne plek voor de nabestaanden

Over het algemeen kiezen mensen die een speciale band hebben met de natuur het snelste voor een natuurbegraafplaats. We zien overigens wel dat steeds meer mensen voor deze ecologische manier van afscheid nemen gaan. En daarnaast: hoe fijn is het voor de nabestaanden om op een mooie, rustgevende en troostende plek als deze hun geliefde op te zoeken? Niet alleen heeft de natuur een helende werking op de mens, het is bijvoorbeeld voor kinderen een net iets minder confronterende plek dan een 'normaal' graf, dit omdat de natuur, en niet de graven, in de schijnwerpers staat. Een aantal voorbeelden van mooie natuurbegraafplaatsen die wij kunnen aanbevelen: - Begraafpark Heilig Land Stichting - Natuurbegraafplaats Zomerlanden - Natuurbegraven Nederland  - Natuurwens (waarbij de urn kan worden begraven in een natuurgebied).

Het afscheid op een natuurbegraafplaats

De meeste natuurbegraafplaatsen in Nederland hebben ook ceremoniële ruimtes die neutraal zijn ingericht, zodat iedereen op zijn eigen manier zijn uitvaart kan invullen. Hierbij moet je natuurlijk wel rekening houden met de algemene regels die bij de betreffende natuurbegraafplaats gelden.

Wat kost dat nou?

De kosten van een natuurbegraafplaats wijken in principe niet heel veel af van de kosten die komen kijken bij een 'normale' begraafplaats. Per saldo ben je meestal op lange termijn goedkoper uit. Je hebt namelijk te maken met éénmalige kosten. Bij reguliere begraafplaatsen ligt dat anders. Daar heb je meestal ook nog eens te maken met de kosten voor een gedenkteken of grafsteen, het verlengen van de grafrechten en het onderhoud van het graf. Let op: de tarieven voor een plekje op een natuurbegraafplaats verschillen per gemeente en plaats. Informeer dus altijd even bij de betreffende begraafplaats naar de kosten.

Delen:

Leveranciers

Ben je op zoek naar een mooie laatste rustplaats voor een dierbare? Neem dan een kijkje bij onderstaande begraafplaatsen.
Bekijk alle leveranciers

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje