0
Terug naar overzicht

Tips voor een milieuvriendelijke uitvaart

23/06/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
milieuvriendelijke uitvaart

Tegenwoordig zijn er veel duurzame alternatieven voor producten die schadelijk zijn voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan de plastic weggooi rietjes die inmiddels zijn vervangen door herbruikbare rietjes. Dat iemand milieubewust heeft geleefd, kun je vaak ook terugzien in de uitvaart. Invulling geven aan een milieuvriendelijke uitvaart kan op veel manieren. Zo kun je kiezen voor een elektrische rouwauto, rouwkaarten van gerecycled papier en natuurbegraven. Dat is nog lang niet alles! Ter inspiratie delen wij tips voor een milieuvriendelijke uitvaart.

Wat is een milieuvriendelijke uitvaart?

Als we het hebben over 'milieuvriendelijk' wordt doorgaans verwezen naar het milieu in ecologisch opzicht. Een milieuvriendelijke uitvaart houdt in dat de afgenomen producten en diensten niet schadelijk zijn voor milieu, mens, dier en natuur. In de uitvaartwereld spreken we ook vaak van een duurzame uitvaart. Duurzaam met betrekking tot het milieu houdt in: geen vervuiling, geen uitputting van de hulpstoffen en het in stand houden van de ecologie. Door ook na overlijden te kiezen voor duurzame en milieuvriendelijke opties, draag je bij aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van de uitvaart.

Een milieuvriendelijke uitvaart: 10 tips

1. Alternatieven voor de rouwkaart

Op het gebied van rouwkaarten is van alles mogelijk. Zo kun je er in het kader van een milieuvriendelijke uitvaart voor kiezen om een rouwkaart te laten maken van chloorvrij of 100% gerecycled papier, eventueel gedrukt met inkt op plantaardige basis. Het gebruik van gerecycled papier maakt de rouwkaart niet minder mooi dan een rouwkaart van 'normaal' papier. Je kunt er echter ook voor kiezen om de rouwkaarten helemaal niet te laten afdrukken en deze digitaal te versturen naar familie, vrienden en kennissen. Dit is niet alleen milieubewust, maar bespaart ook extra kosten.

2. Een natuurlijke opbaarmethode

De Bio Sac 200 is een duurzame opbaar methode die geheel natuurlijk is, zonder grote ingrepen. Omdat er geen geluid van de motor van een koelplaat is, kunnen familie en vrienden in alle rust afscheid nemen van hun dierbare. De Bio Sac 200 verbruikt geen energie en er is geen speciaal vervoer nodig om de filters op te halen. Ten slotte is het materiaal van de filters onder de kleding biologisch afbreekbaar, waardoor dit begraven kan worden of de crematieoven in kan. De verzadigde filters worden omgezet in meststof (mangaanoxide). Een fijne opbaar methode voor iemand die graag een milieuvriendelijke uitvaart wenst.

3. Organische kleding

Wist je dat kleding van synthetisch textiel, denk aan polyester en nylon, bij zowel begraven als cremeren schadelijk kan zijn voor het milieu? Synthetische kleding vergaat namelijk niet onder de grond en is bij verbranding schadelijker dan kleding van natuurlijke materialen. Als je dierbare de wens had om het milieubewuste zelfs tot in de kleding door te trekken, kun je hem of haar het liefst kleden met lichte organische kleding van linnen, (biologisch) katoen, hennep of zijde.

4. Begraven, cremeren of...

Op dit moment kun je in Nederland kiezen voor begraven, cremeren of je lichaam beschikbaar stellen voor de wetenschap. Hier komen in de toekomst echter meer opties bij. In het buitenland zijn ze volop bezig met duurzame alternatieven voor begraven en cremeren. Zo heeft het Britse bedrijf Resomation de water crematie geïntroduceerd, ofwel 'resomeren'. Uit onderzoek is gebleken dat resomeren op bijna alle vlakken beter is voor het milieu dan cremeren of begraven. Onder andere de uitstoot van broeikasgassen en fijnstof is bij dit alternatief lager. Daarnaast bestaat ook het fenomeen 'composteren'. In België spreken ze van 'humusatie'. Het lichaam wordt begraven onder een mengsel van aarde, houtsnippers en stro en verandert in een kort tijdsbestek in compost. Nabestaanden kunnen de compost meenemen om uit te strooien of om er een boom mee te planten.

Het is nog niet duidelijk wanneer resomeren en composteren groen licht krijgen in Nederland. Maar je kunt wel alvast nadenken over welk alternatief het best bij jou past.

5. Eeuwige grafrust in de natuur

Natuurbegraven is enorm in trek. Mede dankzij de stijgende wens voor een duurzame of milieuvriendelijke uitvaart, maar ook doordat het bezoeken van een graf op een natuurbegraafplaats een bijzondere beleving op zich is. Je bent omringd door groen en hebt niet snel het gevoel dat je over een begraafplaats loopt. Daarnaast vinden mensen de gedachte van een eeuwige grafrust op een natuurbegraafplaats wel een fijne gedachte. Het idee achter natuurbegraven is om alles wat uit de natuur komt weer terug de natuur in te sturen.

6. Milieuvriendelijke uitvaartkisten- en manden

Bij een milieuvriendelijke uitvaart past een kist van organisch restafval, die volledig biologisch afbreekbaar is en bij een crematie zo min mogelijk schade berokkent aan de lucht. Of een kist gemaakt van ongelakt hout uit duurzaam beheerde bossen. Een andere milieuvriendelijke optie is een uitvaartmand van duurzaam verbouwde bamboe, riet, bananenblad of lokaal geteelde wilgentenen. GreenCoffins biedt een vriendelijk ogend, troostgevend en milieubewust alternatief voor de traditionele uitvaartkist. Zij zijn de enige leverancier van Fair Trade gecertificeerde en duurzame uitvaartmanden in Nederland. Naast milieuvriendelijke kisten en manden, kun je ook kiezen voor een houten baar (minder planken!). De handgemaakte wilgentakkenbaar van Beerenberg is een mooi voorbeeld hiervan. Het lichaam wordt in een mooie lijkwade van hennep, linnen of wol gewikkeld en op de baar gelegd.

7. Milieuvriendelijk rouwvervoer

Het rouwvervoer laat de grootste ecologische voetprint achter bij een uitvaart. Het vervoeren van de overledene en de nabestaanden zorgt voor een ruime hoeveelheid uitlaatgassen. Dit kun je beperken door voor een elektrische of hybride rouwauto te kiezen. Maar er zijn nog veel meer milieuvriendelijke alternatieven voor het rouwvervoer. Denk bijvoorbeeld aan een uitvaartbus die de overledene samen met de nabestaanden vervoert. En voor korte afstanden kun je denken aan een rouwbakfiets of een loopkoets. 

8. 'Groene' bloemen

Kies voor seizoensbloemen of bloemen met een Fair Flower Plants keurmerk. Dit zijn namelijk bloemen die op een verantwoorde manier geteeld zijn. De bloemen zijn afkomstig van kwekers die voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van milieu en personeel. Koop voor een milieuvriendelijke uitvaart geen bloemen die uit de warme kas komen of worden ingevlogen met het vliegtuig. Bij de bloemist kun je vragen naar bloemen afkomstig van de Nederlandse akker. Als dit allemaal te ingewikkeld klinkt, kun je natuurlijk ook altijd nog kiezen voor bloemen uit je eigen tuin! Of... helemaal geen bloemen.

9. De uitvaartcatering

Geloof het of niet, maar zelfs voor een milieuvriendelijke uitvaart bestaat passende catering. Zo kun je voor de uitvaartcatering onder andere kiezen uit plantaardige producten, seizoensgebonden producten, streekproducten en producten met een EKO, Fairtrade of Beter Leven keurmerk. Het eten dat overblijft kun je eventueel aan de gasten meegeven of thuis invriezen om voedselverspilling tegen te gaan. Vermijd plastic verpakkingen en kies indien mogelijk voor papieren zakken of herbruikbare vershoudbakjes.

10. Gerecyclede grafstenen

Na alle grafruimingen die jaarlijks plaatsvinden blijft er enorm veel kostbaar en herbruikbaar materiaal over. Dit kan door een professionele steenhouwer, die gespecialiseerd is in het opknappen van steen, omgetoverd worden tot een geheel nieuwe grafsteen. Andere milieuvriendelijke alternatieven voor een grafsteen zijn zwerfkeien, het planten van een boom, een houten boomschijf of het aanleggen van een tuintje op de plek waar je dierbare begraven is.

Bron: Eco-logisch, Bij Afscheid

Delen:

Leveranciers

Neem eens een kijkje bij onderstaande leveranciers.
Bekijk alle kisten

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje