Eerder kon je in het artikel Dingen die je beter niet kunt zeggen tegen iemand in de rouw lezen welke uitspraken je beter vermijdt bij het troosten van iemand die een dierbare verloren is. Maar wat mag je dan wél zeggen? Geen nood. Wij helpen je hierbij! Bedenk in ieder geval dat het belangrijk is om iets te zeggen. Al zeg je dat je niet goed weet wat je moet zeggen, dat is 100 keer beter dan helemaal niets zeggen. Spreek recht vanuit je hart, dan ben je al een heel eind. Om je nog beter op weg te helpen, zetten we hieronder zes dingen die je kunt zeggen tegen iemand in rouw voor je op een rijtje.
'Ik ben er voor je'
Het is belangrijk dat de rouwende weet dat hij of zij er niet alleen voor staat. In deze periode verliest de rouwende namelijk houvast; iemand die er eerst wel was, is er nu opeens niet meer. Voor de rouwende is het fijn om de aanwezigheid en warmte van andere dierbaren op dat moment te voelen. Dit zorgt voor nieuwe houvast. Laat blijken dat je er echt voor je vriend wilt zijn. In plaats van het vaak gebruikte "je bent altijd welkom", neem je zelf initiatief door zelf even langs te gaan bij de rouwende of de telefoon te nemen om te polsen hoe het gaat. Met andere woorden: maak je beloftes waar.
'Ik sta voor je klaar, ook voor praktische zaken’
Naast hulp onder de vorm van aandacht en afleiding is het ook goed om werk uit handen van de nabestaanden te nemen. In deze periode van verdriet en vaak ook verwarring vindt de rouwende het fijn niet alles alleen hoeven te doen. Het rouwen op zich kost al veel energie. Help mee bij het ontvangen van bezoek, koken, het schrijven van rouwkaarten en neem telefoontjes op. Maar ook na de uitvaart kun je helpen. Wat bijvoorbeeld met de spullen van de overledene? Die moeten ook opgeruimd worden.
'Heb je iets nodig? Aarzel niet om het te vragen!'
Het is moeilijk om te achterhalen wat een rouwende nodig heeft in deze moeilijke periode. Het ene moment is er de behoefte om te praten en soms wil de rouwende juist even rust hebben. Het is daarom goed om regelmatig te peilen of de rouwende nog iets nodig heeft.
Probeer ook zelf ideeën te opperen om wat afleiding te voorzien voor de rouwende.
Bied bijvoorbeeld aan om een wandeling te maken in de natuur om tot rust te komen of om even bij te babbelen.
'Neem je tijd. Rouw zolang als nodig’
Rouwen heeft geen vaste tijdsduur en iedereen rouwt op zijn manier. Na een bepaalde periode wordt er soms wel eens door de omgeving gezegd dat het tijd is om verder te gaan, dat het tijd wordt dat ze de draad terug opnemen.
De rouwende moet zijn tempo volgen en anderen kunnen niet bepalen wanneer hij/zij klaar moet zijn met rouwen.
Voor sommigen duurt dit enkele maanden en voor anderen kan dit zelfs jaren duren. Laat de rouwende weten dat hij of zij rustig de tijd mag nemen om alles te verwerken. Probeer ook altijd een luisterend oor te bieden als hij of zij erover wilt praten, ook al heb je het verhaal al heel vaak gehoord.
'Het is begrijpelijk dat je boos en verdrietig bent'
We weten allemaal dat het niet goed is om emoties voor jezelf te houden, vooral niet tijdens een rouwproces. De rouwende moet zijn of haar gevoelens kunnen uiten en mag niet het gevoel krijgen dat hij zich moet beheersen. Geef de rouwende de ruimte om te huilen of te roepen om zo alle emoties eruit te gooien.
'Ik weet niet precies hoe je je voelt'
Een zin die vaak wordt gebruikt in een periode van pijn en verdriet is: "ik weet hoe je je voelt". Je hebt het zelf waarschijnlijk ook wel eens gebruikt, maar dit is niet de beste manier om je steun te uiten. Je begrijpt waarom diegene verdrietig is, je hebt het wellicht zelf ook al eens meegemaakt, maar je weet niet met welke gevoelens hij of zij rondloopt. Gevoel is namelijk iets persoonlijks. Door te zeggen dat je niet weet hoe hij of zij zich precies voelt en aan te geven dat hij of zij altijd zijn hart mag luchten, laat je wel weten dat je begrijpt dat je vriend in een sombere periode zit en dat je klaar staat om erover te praten.
Dus ... weg met de cliché uitspraken!
Zet je woorden om in daden. Laat de rouwende niet alleen weten dat je klaarstaat, maar laat dit ook zien. Help bijvoorbeeld met praktische zaken. Laat de cliché uitspraken zoals "hij of zij is nu op een betere plek" voor wat ze zijn en gebruik troostende woorden waar de rouwende écht wat aan heeft.
Dingen die je kunt zeggen tegen iemand in rouw; extra tips?
Dit waren zes voorbeelden die je kunt zeggen tegen iemand in rouw. Uiteraard zijn er nog veel meer troostende woorden die je kunt zeggen om iemand te laten weten dat je meeleeft. Weet jij nog welke woorden of daden jou troost boden? Geef ze dan zeker mee in ‘comments’ hieronder.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.