Voor het eerst alleen op vakantie na het verlies van je partner of reismaatje. Het is geen makkelijke stap. Hoe neem je die drempel om zonder je vaste reispartner op reis te gaan en wat kun je eventueel ondernemen? Wij geven een aantal tips.
Creëer nieuwe herinneringen
Ben je je dierbare verloren en nam je een lange periode van rouw? Dan kan het zijn dat de reislust weer toeneemt. Het is het belangrijk om dit gevoel toe te laten. Alleen op vakantie na een verlies kan het markeerpunt zijn van een nieuwe periode, waarin je ook mooie herinneringen voor jezelf kunt creëren. Misschien heb je de neiging om naar een vertrouwde plek te gaan waar jullie in het verleden samen heen gingen. Dat kan, zeker als je je daar prettig bij voelt. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om die herinneringen te koesteren en een nieuwe plek te bezoeken. Zo creëer je nieuwe herinneringen, een nieuw begin waar je met een blij gevoel op terug kunt kijken.
Alleen op vakantie na een verlies of met een buddy?
Het is tegenwoordig steeds gangbaarder om alleen je spullen te pakken en eropuit te trekken. Hele volksstammen backpacken: ze binden een rugzak om en kiezen een bestemming uit. Maar misschien klinkt leven uit een rugzak wat te heftig: een (rol)koffer voldoet ook prima. Wat meer luxe is immers ook niet verkeerd. Misschien ben je ook bang dat je weinig sociaal contact zult hebben als je alleen op reis bent. Dat valt meestal heel erg mee. In het guesthouse of de hotellobby vind je genoeg gelijkgestemden waarmee je een praatje kunt maken. Of je kunt op zoek gaan naar groepsactiviteiten zoals een stadstour of een kookcursus. Ook kun je vooraf op zoek gaan naar een reisbuddy. Je kunt bijvoorbeeld eens in je persoonlijke omgeving rondvragen of iemand interesse heeft. Het voordeel van reizen met iemand waar je vertrouwd mee bent is dat je elkaar al goed kent.
Een groepsreis, eventueel met andere singles
Een ander idee is om eens te kijken naar de mogelijkheden van een leuke groepsreis. Ongeacht de bestemming zijn er heel veel aanbieders die dit soort reizen verzorgen. Je kan selecteren op dingen die jij belangrijk vindt: zoals leeftijd, fysieke activiteit of zelfs geloofsovertuiging. Maar het is ook een mogelijkheid om een reis te boeken met mensen die ook alleen zijn. Veel reisorganisaties bieden speciale singles-reizen aan, vaak ook nog binnen een gewenste leeftijdscategorie. Zo zorg je ervoor dat je in ieder geval altijd met iemand een babbel kunt slaan en dat je tegelijkertijd heel veel nieuwe mensen leert kennen. Voor je het weet ontstaan er hechte vriendschappen.
Georganiseerde rouwvakantie
Misschien wil je graag alleen op vakantie na een verlies, maar heb je ook behoefte aan professionele begeleiding. Dan kun je overwegen om een georganiseerde rouwvakantie te boeken. In België zijn verschillende aanbieders die hierin voorzien, wanneer je 'rouwvakantie' googelt kom je al een heel eind. De mogelijkheden en bestemmingen zijn legio: zo kun je naar de Spaanse kust of Marokko. Er reist iemand mee die je professioneel ondersteunt, en je volgt specifieke activiteiten die je kunnen helpen bij de rouwverwerking. Een bijkomend voordeel van het boeken van een rouwvakantie is het feit dat het een groepsreis is. Je groepsgenoten delen allemaal een vergelijkbaar verhaal. Jullie zitten allemaal in hetzelfde schuitje, en daar kun je veel kracht uit putten.
Alleen op vakantie na een verlies en dan weer naar huis
Iedere mooie reis komt uiteindelijk weer tot een eind. Wanneer je weer thuis bent, heb je iets fijns om op terug te kijken. Met een reisdagboek of foto’s houd je de herinnering nog langer vast. Spreek na je vakantie af met je familie of vrienden en laat ze zien waar je geweest bent. Uiteindelijk zul je merken dat deze eerste reis een positieve verandering teweegbrengt waar je veel aan hebt.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.