0
Terug naar overzicht

Kenmerken van de laatste levensdagen van je dierbare

27/08/2024
Redactie
Delen:
laatste levensdagen

Wanneer je dierbare de laatste fase van het leven bereikt, brengt dat veel verdriet met zich mee. Als je ziet hoe iemand waar je om geeft, steeds zwakker wordt, kan dat een grote impact op je hebben. Vaak weet je niet hoe lang hij of zij nog te leven heeft. Het voelt als een tikkende tijdbom. Toch zijn er kenmerken waaraan je ziet dat de laatste dagen van het leven van je geliefde naderen. Wij vertellen je hier meer over.

Kenmerken van de laatste levensdagen van je dierbare

Sterven kan een geleidelijk proces zijn, dat bijvoorbeeld dagen of weken kan duren. Maar het kan ook snel gaan, soms maar een paar uurtjes. Wanneer het levenseinde nadert, kunt je dat herkennen aan de volgende signalen:

1. Er is minder behoefte aan eten en drinken

Een van de eerste tekenen is dat de stervende meestal weinig of geen behoefte heeft aan eten of drinken. Hierdoor kan hij of zij ook snel afvallen. Als gevolg hiervan vallen de wangen in, verscherpt de neus en verzinken de ogen dieper in hun kassen. Weet dat dit natuurlijk is en deel uitmaakt van de dood. Enkele adviezen als je dierbare zich in deze fase bevindt:

  • Dwing je dierbare niet om te eten, ook al heb je goede bedoelingen. Geforceerd eten kan onder andere verstikking, misselijkheid of ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken.
  • Je dierbare kan last hebben van een droge mond. Kleine slokjes water of de mond binnenin bevochtigen met een nat gaasje kan dan helpen.
  • Droge lippen komen ook vaak voor. De mond vettig houden met vaseline helpt.

2. Onregelmatige ademhaling

Opvallend is dat de ademhaling verandert bij het overlijden. De ademhaling kan soms even stoppen en dan weer hervatten. Hoe dichter het levenseinde nadert, hoe langer de ademhaling pauzeert. Dat kan maximaal een halve minuut duren. De ademhaling wordt ook steeds minder diep.

Automatisch hoesten en slikken gaat minder goed, waardoor er meer slijm in de keel kan blijven zitten. Vastzittend slijm veroorzaakt ademhalingsgeluiden die je niet gewend bent. Soms veroorzaakt dit verwarring en denk je dat de stervende buiten adem is of bijna stikt. Maar dat is niet het geval. De laatste adem herken je vaak als een zuchtje na een lange stilte.

3. Koud aanvoelen

Op het sterfbed zorgt het lichaam ervoor dat het bloed zo lang mogelijk naar het hart en de longen blijft stromen. Hierdoor krijgen de ledematen en de neus minder bloed, waardoor ze koud aanvoelen en er zelfs blauwpaarse vlekken op de huid kunnen ontstaan. Het gezicht wordt ook bleker.

4. Veel slapen

Een stervende is minder vaak wakker. In veel gevallen zorgt dit ook voor verwarring en merk je misschien dat je naaste niet altijd alles begrijpt wat je zegt. Maar de kans is groot dat hij alles zal horen wat er wordt gezegd. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten:

  • Het is belangrijk om je dierbare wat rust te gunnen. Ga dus niet met te veel mensen tegelijk rond het bed staan ​​of zitten.
  • Het helpt vaak om zachtjes te praten. Vermijd ook harde omgevingsgeluiden.
  • Aanrakingen kunnen ook een vorm van rust brengen, maar dat is per persoon verschillend.

5. Verward gedrag

Soms gedraagt ​​een stervende zich anders dan normaal. Dat kan zich in veel dingen uiten, zoals er anders uitzien of geïrriteerd en verward gedrag vertonen. Dat heet delirium. Delirium komt vooral in de laatste uren voor. Hij of zij kan het gevoel hebben van alles mee te maken of ziet dingen die er niet zijn. Tips in deze fase:

  • Spreek je geliefde niet tegen als hij of zij praat over de beelden die hij/zij ziet.
  • Als de onrust te groot wordt, kun je de arts om verzachtende medicijnen vragen.
  • In alle rust wachten en waken.

Waken

Op dat laatste punt komen we nog even terug. Als je weet dat je dierbare binnenkort overlijdt, kun je waken. Dat betekent dat je om beurten of samen dag en nacht aanwezig bent bij de stervende, zodat je dierbare niet alleen is. Het kan ook een moment zijn om afscheid te nemen. De tijd kan langzaam voorbijgaan en het kan erg vermoeiend zijn. Maar tegelijkertijd is het ook een heel kostbaar moment. Je kunt bijvoorbeeld een kaars aansteken, samen naar muziek luisteren of samen over mooie herinneringen praten. Onze tips om te waken:

  • Zorg ervoor dat familieleden elkaar gedurende deze tijd afwisselen (indien mogelijk).
  • Neem om de beurt voldoende rust.
  • Indien gewenst kan ter ondersteuning ook nachtzorg worden aangevraagd.

Tip: lees ook ons artikel 'Thuis overlijden: 7 tips ter voorbereiding'.

Bron: Thuisarts.nl

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Luc Van Raemdonck op 11 mei 2024, 15:37
"Ik ben op zoek naar een buddy , eerst om mij te begeleiden naar mijn operatie op 13 juni , daarna om mij te begeleiden tot het levenseinde. Ik denk dat ik 2025 niet meer haal en indien toch zal ik het zelf waarschijnlijk niet meer weten."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje