Kerst en rouw kunnen samen zorgen voor een moeilijke tijd van het jaar als iemand net een geliefde is verloren. Terwijl iedereen samenkomt met familie en vrienden, blijft er bij hen één stoel aan tafel leeg. Je zou mensen in rouw willen helpen om het wat makkelijker te maken. Maar hoe pak je dat aan? Wij delen tips!
De kerstkaart
Vrolijk kerstfeest. Een gelukkig nieuwjaar. Het is nogal ongelukkig om dit op een kerstkaart te zien staan voor iemand die zich op dat moment bepaald niet vrolijk en gelukkig voelt. Voor familie en vrienden in rouw is de ‘standaard’ kerstkaart zoals je die voor familie en vrienden klaar hebt liggen minder geschikt.
Kies liever een neutrale (kerst)kaart zonder tekst en bedenk zelf een passende boodschap. Maar wat schrijf je dan? Belangrijk is om het persoonlijk te houden. Verwijs gerust naar het verdriet waar iemand mee te maken heeft gehad, noem de naam van de overledene of heb het over de moeilijke periode die de ontvanger van je kaart op dit moment doormaakt. Heb je er moeite mee om zelf de juiste woorden te vinden? Probeer dan eens een gedicht, een quote of een toepasselijke songtekst. Of hou het kort met een opmerking als ‘ik denk aan je’ of ‘sterkte’. Cliché of niet, zo laat je in ieder geval weten dat je met ze meeleeft.
Tip: lees ook eens ons artikel 'Wat zet je op een kerstkaart voor iemand in rouw?'
De weken voor kerst
Heb je het idee dat iemand eenzaam is tijdens de feestdagen? Grote kans dat je gelijk hebt, want uit een onderzoek van het Leger des Heils in 2018 blijkt een op de vier Nederlanders zich met kerst inderdaad eenzaam te voelen. Dus nodig iemand uit voor het kerstdiner, ga bij ze op de koffie of stel voor samen iets leuks te ondernemen tijdens de feestdagen. Dring echter niet te veel aan. Soms is iemand gewoon liever even alleen. Maar laat ze in ieder geval weten dat ze welkom zijn. Een eenzame kerst is voor veel mensen geen fijn vooruitzicht.
Kerst en rouw
Kerst en rouw kunnen ervoor zorgen dat iemand die net een geliefde is verloren, misschien niet in de stemming zal zijn om de feestdagen te vieren. Is het ook jouw naaste die er niet meer is deze kerst? Zoek elkaar dan op. Samen met de familie het kerstfeest vieren kan feestelijk zijn, maar laat nu ook het verdriet toe. Kerst hoeft echt niet altijd het feestje te zijn dat de media en de commercie ons voorspiegelen. Maak het dus niet geforceerd gezellig.
De kerst is niet alleen een gelegenheid om samen te komen, maar ook om een overledene te herdenken. Bezoek het kerkhof, brand een kaarsje en deel je herinneringen. Zo is de overledene er toch bij deze kerst. Lopen de emoties een beetje te veel op tijdens de kerstdagen? Ga er dan even samen op uit om afleiding te zoeken en tot rust te komen.
Maar luister vooral naar de meest intieme naasten, vraag eerst hoe zij deze kerst voor zich zien. Misschien wordt de uitnodiging om samen kerst te vieren afgeslagen of vinden ze een hele dag te lang duren. Geen probleem, soms hebben ze juist de behoefte om alleen te zijn. Als ze maar weten dat jouw deur altijd open staat.
De periode na de feestdagen
Het is lief om tijdens de feestdagen aan anderen te denken, maar als met de jaarwisseling het moeilijke jaar wordt afgesloten, betekent dat nog niet dat voor iemand in rouw ook de rouwperiode is afgelopen. De feestdagen duren maar even, de rest van het jaar duurt nog heel lang. Wacht dus niet om van je te laten horen tot het weer kerst is. Spreek eens wat af, bel of stuur een kaartje. Hou vooral contact, maar weet dat rouw geen vastomlijnde periode is. En hopelijk komt er een moment dat we ze wel weer een vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar kunnen wensen.
Bronnen: ikmisje.eo.nl, kaartje2go.nl, Psychologie Praktijk van Buuren
Reacties (2)