Als je aan rouw denkt, denk je vaak aan de emotionele reacties die erbij komen kijken. De dagen vol met tranen, het gevoel van uitputting en het idee dat er geen einde aan komt. Naast alle gevoelens en emoties, kun je je ook fysiek slechter voelen. Al deze emoties doen uiteraard wat met je en kunnen zelfs leiden tot lichamelijke klachten. Verlies slaat zich vaak op in je lichaam. Dit kan een signaal zijn voor emoties die vast zitten. Hoe ga je hier mee om? En wat kun je doen bij lichamelijke klachten bij rouw? Wij delen een aantal tips.
Wat zijn lichamelijke klachten bij rouw?
Rouwen kent geen einddatum. De een weet het verlies van een dierbare wat sneller in hun leven te verweven dan de ander. En dat is volkomen normaal. Iedereen verwerkt een verlies immers op een andere manier. Wanneer je in rouw bent kan het aantal stresshormonen in je lichaam toenemen. Dit heeft op den duur effect op jouw welzijn. En hoe langer dit aanhoudt, hoe meer ‘ontregeld’ jouw stresssysteem. Dit kan zich uiten in de volgende klachten:
- zware vermoeidheid
- slecht slapen
- verlies van eetlust
- verlies van lichaamsgewicht
- zenuwachtig
- gespannen spieren
- hoofdpijn
- duizeligheid
- benauwdheid
- concentratieproblemen
- hogere prikkelgevoeligheid
- verhoogde hartslag
- last van je buik
- een ontregelde hormoonhuishouding
Vermoeidheid en slecht slapen
De meest voorkomende lichamelijke klachten bij rouw zijn extreme vermoeidheid en slecht kunnen slapen. Deze hebben natuurlijk ook weer met elkaar te maken. Het overlijden van een dierbare kan een negatief effect op je slaap hebben. Dit komt vooral door de eenzaamheid die je vaak voelt wanneer je eenmaal op bed ligt. Maar ook het malen in je hoofd en het nadenken in stilte kan een slechte nachtrust tot gevolg hebben. Hierdoor lig je in de nacht wakker en ben je overdag ernstig vermoeid. En net zoals bij een gebroken hart, komt ook bij rouw hartzeer te pas. Mensen beschrijven het vaak als het gevoel van een steen op de borst.
Wat kun je doen tegen de lichamelijke klachten bij rouw?
Sommige klachten zijn makkelijker te verhelpen dan andere klachten, maar er zijn in ieder geval een aantal tips die kunnen helpen om de meeste reacties tegen te gaan.
- Ga op tijd naar bed en zorg ervoor dat je minstens 8 uur slaap krijgt. Ga iedere avond op hetzelfde tijdstip naar bed. Hierdoor creëer je structuur en lukt het je eerder om in slaap te vallen. Zo voorkom je (extreme) vermoeidheid.
- Sta op tijd op. Door op een redelijke tijd uit bed te stappen, zul je je niet heel sloom voelen en word je productiever gedurende dag. Wanneer je je meteen opfrist en aankleedt, versterkt dit het effect. Je blijft hierdoor namelijk minder lang in bed liggen, waar je waarschijnlijk vooral heel veel aan het malen bent.
- Eet op vaste tijden, het liefst drie keer per dag. Het is natuurlijk logisch dat je nogal ontregeld bent na een groot verlies, maar des te beter het is om wat structuur aan te brengen. Daarom is het verstandig om drie keer per dag (het liefst gezond) te eten en dit op vaste tijden te doen. Zo voorkom je ook nog eens dat je energietekort krijgt, waardoor je je sloom en/of slap kunt voelen. Je lichaam reageert op alles wat je eet en drinkt.
- Als het kan, blijf dan doorwerken. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend en je moet natuurlijk je eigen grenzen aangeven. Maar als het lukt, is het enorm fijn om een ritme te hebben. Dit houd je goed in stand door middel van vaste werktijden.
- En ook een ontzettend belangrijke tip bij lichamelijke klachten bij rouw, ontspan! Dit kan op allerlei manieren. Door middel van meditatie of een wandeling, maar ook gewoon een hobby waarvan jij onwijs geniet. Door tijd vrij te maken voor ontspanning, kan je lichaam ook weer tot rust komen.
Bij twijfel over de ernst van je lichamelijke klachten bij rouw, neem dan contact op met je huisarts. Laat je eventueel ook goed informeren over professionele hulp bij rouw en het effect van een rouwmassage.
Bron: Rouwbehandeling
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.