0
Terug naar overzicht

Wie nodig je uit voor de uitvaart?

01/02/2024
Stephanie Sequeira
Delen:
wie nodig je uit voor de uitvaart

Als je een uitvaart moet regelen komt er veel op je af. Door de overweldigende emoties weet je vaak niet hoe én waar je moet beginnen. Daarom is het handig om een checklist voor het regelen van de uitvaart bij de hand te hebben. Het moeilijkste is misschien wel het samenstellen van de uitnodigingenlijst: wie nodig je uit en wie niet? Hieronder enkele tips om dit wat gemakkelijker te maken.

Wist je trouwens dat wij handige planningtools hebben ontwikkeld voor de uitvaart? Hiermee leg je gemakkelijker je wensen m.b.t. je eigen uitvaart vast. Maar ook helpen ze je met het organiseren van een uitvaart van een naaste. De planningtools bevatten een wensenlijst, een praktische zakenlijst, een draaiboek en ook een gastenlijst. Op de gastenlijst voeg je heel gemakkelijk gasten toe die je op je eigen uitvaart erbij wil hebben.

Wie nodig je uit voor de uitvaart?

Je denkt waarschijnlijk meteen aan familie en (goede) vrienden. Dit zijn vaak standaard de aanwezigen op een uitvaart. Daarnaast is het voor jezelf misschien ook wel fijn om mensen uit te nodigen die jou op deze dag kunnen steunen. Maar het kan ook zijn dat je het gezelschap liever beperkt houdt en besluit om een uitvaart in besloten kring te organiseren.

Soms kan het moeilijk zijn om te bepalen of iemand wel of niet moet worden uitgenodigd. Wat doe je bijvoorbeeld met alle collega's? En wat als er eventuele ex-partners zijn of mensen waar de overledene bevriend mee was maar onlangs ruzie mee had of waar jij zelf niet zo’n goede band mee hebt? Nodig je die dan ook uit voor de uitvaart? 

Wat zou de overledene willen?

Ons advies is om bij de vraag ' Wie nodig je uit voor de uitvaart?' niet alleen aan je eigen wensen te denken maar goed na te gaan wat de overledene had gewild. Wie zou hij of zij wel of niet uitnodigen voor de uitvaart? Probeer je hierbij zoveel mogelijk te verplaatsen in wat hij of zij had gewild. Als er voorafgaand aan het overlijden nog een gesprek is geweest over de uitvaartwensen dan is dit waarschijnlijk ook ter sprake gekomen. Of misschien is het terloops wel eens besproken. Probeer dit te achterhalen, zodat je tegemoet kunt komen aan zijn of haar wensen. Ook is het handig om te kijken naar het budget. Meestal betekent meer mensen ook meer kosten, bijvoorbeeld voor de catering.

(Kleine) kinderen

Misschien wil je liever dat er geen kleine kinderen naar de uitvaart komen. Of wil je alleen de kinderen die een band met de overledene hadden, zoals de (klein)kinderen, uitnodigen. Je kan dit op de uitnodiging aangeven.

Of misschien vind je het net leuk dat er kinderen aanwezig zijn. Of weet je dat de overledene dit echt graag had gewild. Eerder schreven we al eens over Kinderen betrekken bij een uitvaart. Lees dit artikel zeker nog eens na. 

Collega’s uitnodigen?

Een veel voorkomende vraag is of je de collega's van de overledene moet uitnodigen voor de uitvaart. Ook hierbij geldt dat je goed moet bedenken wat de overledene had gewild. En ook in hoeverre de collega's een band met de overledene hadden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om niet alle collega's uit te nodigen maar een select gezelschap, bijvoorbeeld alleen de collega's waarmee hij of zij veel samenwerkte. Als je niet goed weet wie dit zijn is het interessant om een contactpersoon op het werk te vragen om dit te inventariseren of om hem/haar te vragen wie er graag wil komen. Als je maar een bepaald aantal collega's kunt ontvangen, laat dit dan duidelijk weten zodat hij of zij dit kan regelen.

Ruzie met familieleden of (oude) vrienden 

Het komt wel eens voor dat de overledene (of jij zelf) een slechte band had met een naast familielid. Als de overledene al jaren geen contact meer had met die familieleden, is het dan wel noodzakelijk om ze uit te nodigen? Het kan ook zijn dat de overledene een vriend of vriendin had waarmee hij of zij eerst erg close was, maar die hij of zij niet meer sprak na een ruzie. Het is perfect begrijpelijk dat je niet zo goed weet wat je er mee aan moet. Nodig je zo iemand dan uit of niet? 

De overledene had ruzie met iemand, wat nu?

Natuurlijk is het lastig om te beslissen of je iemand waarmee de overledene ruzie had, moet uitnodigen. Vooral als het gaat om een naast familielid zoals een broer of zus of een van de ouders. Ook voor hen kan het belangrijk zijn om ondanks de ruzie afscheid te kunnen nemen van hem of haar. Door ze uit te nodigen, geef je ze in ieder geval de kans en kunnen ze zelf bepalen om wel of niet te komen. Aan de andere kant kan de situatie tussen de overledene en de betreffende persoon zo erg zijn geweest, dat je meteen al weet dat hij of zij diegene niet op de uitvaart gewenst was. Ook wanneer de overledene ooit aangaf bepaalde mensen er niet bij te willen hebben, is het belangrijk dat je dit respecteert.

Ik heb ruzie met iemand, wat nu?

Eerder gaven we al aan dat het bij de vraag 'Wie nodig je uit voor de uitvaart?' niet alleen om jouw wensen gaat, maar vooral om die van de overledene. Wat had hij of zij graag gewild? Daarnaast gaat het ook om andere nabestaanden. Deze dag draait om het afscheid van een persoon waar niet alleen jij, maar ook anderen veel van hielden. In principe heeft iedereen recht om afscheid te nemen van een dierbare, dus ook die persoon waar jij het niet goed mee kan vinden. Wie weet kan dit juist een nieuwe start zijn van jullie vriendschap. Maar het kan ook wel eens voorkomen dat de band tussen jullie zo slecht is dat in dezelfde ruimte aanwezig zijn bijna onmogelijk is. Het is in dit soort gevallen belangrijk dat de uitvaartverzorger hiervan op de hoogte is. De begrafenisondernemer is er namelijk ook om er voor te zorgen dat deze dag goed verloopt en kan bijvoorbeeld zorgen voor een bepaalde opstelling van de stoelen. In het artikel Uitvaart met ruzie in de familie: tips & adviezen wordt er dieper ingegaan op het onderwerp ruzie tijdens rouw.

Een ex uitnodigen voor de uitvaart?

Misschien wel één van de moeilijkste vragen: ga je de ex van de dierbare overledene uitnodigen voor de uitvaart? In de gastblog 'samen rouwen' van Boukje Canaan werd hier al over verteld. Was de band tussen de overledene en de ex goed, dan is het normaal om hem of haar uit te nodigen. Maar vaak gaan scheidingen ook gepaard met ruzies en een slecht contact. Dan ligt het wellicht meer voor de hand om hem of haar niet uit te nodigen. Maar wat als er kinderen in het spel zijn? Dat maakt het wel wat ingewikkelder. Vooral bij jongere kinderen is het belangrijk dat je hun belang voorop stelt. Een kind dat één ouder verliest wil waarschijnlijk graag de andere ouder bij de uitvaart hebben en kan de steun van mama of papa goed gebruiken. Het is wel belangrijk de uitvaartondernemer vooraf te informeren over de situatie.

Denk je dat de aanwezigheid van een ex zal zorgen voor een dusdanige situatie dat het echt helemaal uit de hand kan lopen? Dan is het misschien toch niet zo’n goed idee om hem of haar uit te nodigen. Voor een kind is het verliezen van één ouder natuurlijk al erg genoeg en als er dan ook nog vervelende situaties ontstaan op de uitvaart kan dit een slechte herinnering geven voor het kind. Het is dan wel belangrijk om te kijken wie het kind kan steunen tijdens de uitvaart, misschien een opa of oma of iemand anders waarmee het kind een goede band heeft.

Kan ik iemand verbieden om aanwezig te zijn op de uitvaart?

In sommige gevallen gaf de overledene vooraf aan in een laatste wil wie er zeker niet op de uitvaart aanwezig mag zijn én op andere momenten ook geen afscheid mag nemen. In een laatste wil noteer je wie de meubels en kleding krijgen als je er niet meer bent en hoe je uitvaart er uit moet  zien. Zo een laatste wil kan jou dus goed helpen bij het maken van de uitnodigingen en het voorkomt discussies. Let er wel op dat een laatste wil alleen rechtsgeldig is als het met de hand is geschreven en de datum van ondertekening (van de persoon die is overleden) erbij staat.

Bestaat er geen laatste wil dan kan de opdrachtgever van de uitvaart in principe bepalen wie er wel en niet mag komen. Of zo een verbod stand houdt is echter niet zeker. In sommige gevallen spannen mensen zelfs een kortgeding aan om ervoor te zorgen dat ze toch naar de uitvaart kunnen of een rouwbezoek kunnen afleggen.

Wie nodig je uit voor de uitvaart; 3 extra tips!

Kan (een belangrijk) iemand niet naar de uitvaart komen of wil je liever toch niet dat iemand komt, bijvoorbeeld door een ruzie? Dan hebben we nog wat extra tips voor je.

1- Uitvaart online volgen

Is er een belangrijk persoon die je graag op de uitvaart zou willen hebben, maar die niet aanwezig kan zijn? Bijvoorbeeld door werk in het buitenland of een zieke grootmoeder die niet uit bed kan. Dan kan die de uitvaart ook online bijwonen. Geef deze wens duidelijk aan bij de uitvaartondernemer. Een andere optie is om een uitvaartfotograaf of uitvaartvideograaf in te schakelen die een mooie reportage maakt van het geheel.

2- Afscheid nemen op een ander moment

We hebben het in dit artikel gehad over het wel of niet uitnodigen van personen waar jijzelf en/of de overledene geen goede band meer mee had. Het kan een lastige beslissing zijn, maar houd dit in gedachten: afscheid nemen kan maar één keer. Er is geen kans om het over te doen zoals bij een verjaardag. Mocht je die persoon toch echt niet op de uitvaart willen, dan kun je hem of haar wel de kans geven om op een moment dat jij er niet bent afscheid te nemen.

3- Stuur een overlijdensbericht

We hebben het gehad over het uitnodigen van mensen waar de overledene ruzie mee had, maar die ooit wel een belangrijke rol speelden in zijn of haar leven. Wanneer je besluit ze niet uit te nodigen kun je wel een overlijdensbericht sturen zodat ze weet hebben van het overlijden. Geef bijvoorbeeld in de kaart aan dat de uitvaart in een besloten kring plaatsvindt. Op deze manier hoeven zij er niet via andere mensen achter te komen of pas heel veel later.

Delen:

Reacties (2)

Reactie van Carolina Verhoeven op 7 aug 2021, 09:30
"Handige en waardevolle tips"
Reactie van Marie op 15 mei 2019, 09:37
"Ik denk dat het een persoonlijke keuze blijft wie jij wil uitnodigen voor een uitvaart. Het is inderdaad fijn om steun te krijgen van vrienden en familie, maar misschien vind je het niet fijn als er te veel mensen om je heen zijn. Vaak kan je inschatten wat een overledene had gewild."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje