Natuurlijk denk je het liefst niet al te veel na over de dood. Maar of je nu jong, oud, ziek of gezond bent; toch is het goed om er af en toe bij stil te staan en bepaalde administratieve en financiële zaken nu al te regelen. Dacht je al aan een testament? Of heb je een lijst met account- en logingegevens. Alles adminstratief in orde zetten, is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor jouw dierbaren. Mocht je (plots) komen te overlijden dan hebben zij een zorg minder. Wij geven daarom tips voor zes belangrijke administratieve- en financiële punten die je nu al kunt regelen.
Administratieve en financiële zaken regelen voor overlijden: 6 tips
1. Leg je wensen met betrekking tot de erfenis vast
Testament opstellen
Een van de belangrijkste tips: bespreek je erfenis met een notaris en giet alles in een testament. Denk hierbij aan je woning(en), je onderneming, je auto en spullen die je aan een specifiek persoon wilt nalaten. Wist je dat je een bedrag kunt nalaten aan een goed doel? Houd je bijvoorbeeld heel veel van dieren? Dan kun je in jouw testament laten opnemen dat er na je dood een door jouw gekozen bedrag mag worden geschonken aan een goed doel dat zich inzet voor dieren in nood. Regel je niet alles op voorhand? Dan loopt alles volgens het wettelijke erfrecht en wordt alles misschien anders verdeeld dan je zou willen.
Jouw onderneming
We noemden het net al, maar omdat het zo belangrijk is dat je in het testament duidelijk maakt wie jouw bedrijf erft als je overlijdt, lichten we het graag nog even apart toe. Heb je zelf al een opvolger in gedachten, dan is het natuurlijk van belang om dit vast te leggen in een testament, zodat hier geen onenigheden over kunnen ontstaan na je overlijden. Geloof het of niet, maar er ontstaan vaker ruzies over de nalatenschap van een overleden dierbare dan je denkt. In het artikel 'Ruzie over de erfenis voorkomen' geven we nog meer tips om dit soort vervelende situaties vanwege de erfenis te voorkomen.
Codicil
Een codicil lijkt erg veel op een testament. Het is een uiterste wil waarvoor je niet naar de notaris hoeft te gaan. Het is eigenlijk een soort “doe-het-zelf-testament”, maar er zijn duidelijke restricties verbonden aan de inhoud van het codicil. Zo kun je bijvoorbeeld geen erfgenamen in een codicil benoemen. Wel kun je regelen aan wie je bijvoorbeeld bepaalde sieraden, meubelstukken, schilderijen of boeken wil nalaten. Ook geef je in een codicil aan wat er met jouw lichaam mag gebeuren na je overlijden. Mag jouw lichaam bijvoorbeeld gebruikt worden voor wetenschappelijke onderzoeken? Een voorwaarde voor de geldigheid van een codicil is dat het met de hand is geschreven, het moet voorzien zijn van jouw handtekening en de datum waarop het is geschreven. Nadat je een codicil schreef, is het raadzaam om die ergens goed te bewaren waar nabestaanden hem makkelijk kunnen vinden. Je kunt er ook voor kiezen om jouw codicil door een notaris te laten bewaren of om bij je testament te voegen.
2. Medische wensen vastleggen
Ook je medische wensen kun je laten vastleggen door een zogenaamde wilsverklaring op te stellen. In een wilsverklaring maak je duidelijk wat je wensen zijn op medisch gebied, voor het geval je niet meer in staat bent hierover een beslissing te nemen. Een wilsverklaring is bijvoorbeeld een behandelverbod en euthanasieverklaring. Het vastleggen van dit soort wensen zorgt ervoor dat jouw nabestaanden hier niet over hoeven te beslissen. Dit kan vaak ook erg moeilijk voor ze zijn. Bij het opstellen van een wilsverklaring heb je geen notaris nodig, maar het is wel belangrijk dat jouw voor- en achternaam én je handtekening er duidelijk op staan. Wel zou een notaris kunnen bevestigen of de handtekening echt van jou is, maar als je de wilsverklaring zelf aan jouw arts geeft, zal er geen twijfel bestaan over de echtheid van de ondertekening.
3. Uitvaartwensen vastleggen
We vertelden het eerder al, maar het vastleggen van jouw uitvaartwensen is écht gunstig voor jezelf én voor jouw nabestaanden. Wil je begraven worden of toch liever gecremeerd? Wil je in een kist begraven worden of in een wade? Allemaal moeilijke vragen waar jouw nabestaanden mee geconfronteerd worden wanneer ze jouw voorkeur niet kennen. In het artikel DIY: wensenboek voor je afscheid vertellen we je alles over de voordelen van het vastleggen van jouw uitvaartwensen en ook hoe je dit kunt aanpakken. Of bestel onze uitvaartplanner.
4. Overzicht van abonnementen, lidmaatschappen, verzekeringen en automatische incasso’s
Waarschijnlijk heb je diverse abonnementen, contracten en andere verzekeringen op je naam staan. Van sommige vergeet je zelfs dat je ze hebt, denk bijvoorbeeld aan een abonnement voor een tijdschrift waardoor er maandelijks een klein bedrag van je rekening wordt afgeschreven. Omdat het soms zoveel is, is het moeilijk om het overzicht te behouden, maar gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om je bankafschriften gemakkelijk in te zien. Hierdoor is het mogelijk om alle abonnementen, lidmaatschappen en automatische incasso's in kaart te brengen. Het is handig om bijvoorbeeld alle contracten bij elkaar in een map te hebben met daarbij jouw klantnummers en andere relevante gegevens. Voor je nabestaanden is het dan gemakkelijker om na jouw overlijden deze partijen te benaderen om te laten weten dat je bent overleden en om de contracten uiteindelijk te beëindigen.
5. Financiële situatie
Het scheelt jouw dierbaren na je overlijden ook erg veel werk als zij al een duidelijk overzicht hebben van wat je aan vermogen/bezittingen en schulden hebt. Denk bijvoorbeeld aan bankrekeningen, fondsen, maar ook aan verzekeringen zoals een overlijdensrisicoverzekering, kapitaalverzekering, uitvaartverzekering en lijfrentepolis. Denk verder aan tegoeden die nog openstaan, eventueel een nabestaandenpensioen, een woning en eventueel een tweede woning maar ook aan bezittingen in huis en buitenhuis, erfenissen, beleggingen, en aandelen. En vergeet ook niet eventuele vorderingen, schulden, leningen, hypotheken, etc. Het is belangrijk om deze zaken zoveel mogelijk in kaart te brengen. Je maakt zo ook meteen inzichtelijk voor jezelf. Er bestaan ook professionals die je kunnen helpen met een uitgebreide financiële planning waarbij zij inzicht geven in financiële scenario’s en risico’s bij overlijden.
6. Inloggegevens van social media en andere accounts
Normaal gezien is het niet zo verstandig om je inloggegevens voor social media ergens te noteren, want je moet er niet aan denken dat ze in verkeerde handen terechtkomen.
Maar misschien is het net wel verstandig om dit op een professionele manier te doen, dus niet op een papiertje dat je ergens in huis of in je portemonnee laat rondslingeren. Maar je kunt jouw social media gegevens ook in een zogenaamde digitale kluis bij een notaris achterlaten en duidelijke afspraken maken over wie deze gegevens mogen inzien na je overlijden. In ons artikel Social media zaken regelen voor overlijden lees je meer over hoe je dit aanpakt.
Voordelen administratieve en financiële zaken regelen voor overlijden
Administratieve en financiële zaken regelen voor overlijden is misschien niet de meest leuke job maar het loont zeker de moeite om zoveel mogelijk van bovenvermelde zaken op te neme. Het bezorgt je namelijk gemoedsrust. Je weet dat je nabestaanden minder zorgen zullen hebben. Dit brengt dus voordelen met zich mee voor zowel jou als voor je nabestaanden.
Reacties (1)