0
Terug naar overzicht

Onze top 20: feiten en weetjes uit de uitvaartsector en over rouw

10/04/2025
Stephanie Sequeira
Delen:
feitjes en weetjes rondom uitvaart en rouw

Een tijdje geleden deelden we een aantal bijzondere feiten en weetjes over de dood. Onlangs doken we opnieuw het wereldwijde web in om nog meer interessante en bizarre feiten en weetjes uit de uitvaartsector en over rouw op te dissen. Bekijk hier onze top 20!

Top 20 feiten en weetjes uit de uitvaartsector en over rouw:

Belangrijke feiten en weetjes uit de uitvaartsector en over rouw:

We starten met zeven wist-je-datjes waar je zeker iets aan kunt hebben als iemand in je omgeving komt te sterven of als je zelf in de rouw bent. Wist je bijvoorbeeld dat:

1. Als je een auto erft, je als erfgenaam verplicht bent om binnen de vier maanden na het overlijden de nummerplaat op jouw naam of op die van de nieuwe eigenaar te laten registreren? 

2. Er tijdens een begrafenis regelmatig wordt ingebroken bij de nabestaanden? Inbrekers speuren rouwadvertenties af op zoek naar het woonadres van nabestaanden en de datum en tijd waarop de uitvaart plaatsvindt. Als de woning op dat moment onbeheerd wordt achtergelaten kunnen ze ongestoord hun gang gaan.

3. Het rouwproces van kinderen en volwassenen van elkaar verschilt? Volwassenen denken vaak constant aan het gemis, terwijl kinderen af en toe rouwen. Het ene moment kunnen ze verdrietig zijn en het andere moment kunnen ze vrolijk spelen.

4. Je bij twijfel over de financiële situatie van de overledene de erfenis het best onder voorrecht van boedelbeschrijving kunt aanvaarden? Als er meer schulden dan bezittingen zijn, word je door een aanvaarding onder voorrecht van boedelbeschrijving niet aansprakelijk gesteld voor de schulden.

5. Parentificatie vaak voorkomt bij verlies? Dit houdt in dat het kind de rol van de volwassene op emotioneel en sociaal vlak op zich neemt en hierdoor vaak zelf niet aan rouwen toekomt. Lees hier meer over rouwen bij kinderen.

6. Het rouwvervoer niet perse een traditionele zwarte rouwwagen hoeft te zijn? Je kunt ook kiezen voor een alternatieve rouwwagen, bijvoorbeeld in de lievelingskleur van de overledene. Er is zoveel meer mogelijk voor het rouwvervoer.

7. Het niet overal in België is toegelaten om een wensballon op te laten? Een wensballon oplaten brengt namelijk risico’s zoals brandgevaar met zich mee.

Ook interessant om weten!

Daarnaast zijn er ook opmerkelijke feiten en weetjes uit de uitvaartsector en over rouw waar je waarschijnlijk niet zo heel veel aan hebt, maar die wel heel erg interessant zijn om weten! Misschien zit hier wel een goede conversatie-starter tussen voor op een saai feestje... Want wist jij al dat:

8. Er meer dan 200 lichamen op de Mount Everest liggen? De lichamen zijn zo goed geconserveerd gebleven door de lage temperaturen, dat ze nu gebruikt worden als wegmarkering.

9. Er veel geld betaald wordt om in de buurt van Marilyn Monroe begraven te worden? In 2024 betaalde een Amerikaanse investeerder ruim 195.000 dollar voor een laatste rustplaats dicht bij de actrice. In 1992 legde Hugh Hefner al 75.000 dollar neer voor de crypte naast haar. Wat een bedragen!

10. De laatste woorden van Thomas Edison waren "Het is erg mooi daar"?

11. Er meer mensen overlijden tijdens het maken van een selfie dan door een aanval van een haai? Selfies hebben de laatste jaren vijf keer meer mensenlevens geëist dan aanvallen door haaien. Wie had ooit gedacht dat het selfies maken zo gevaarlijk kon zijn?

12. Het syndroom Cotard een zeldzame psychische aandoening is, waarbij iemand denkt dat hij dood is, niet bestaat of dat zijn organen ontbreken?

13. Bijna-dood ervaringen blijkbaar veroorzaakt worden door een combinatie van dopamine en zuurstoftekort?

14. In Mexico elk jaar op 1 en 2 november een feest wordt gehouden om alle doden te herdenken? Tijdens dit feest, genaamd Día de los Muertos, staan de deuren van de huizen wagenwijd open zodat de doden op bezoek kunnen komen.

15. Wetenschappers van de Southampton Universiteit beweren dat ze wetenschappelijk bewijs hebben, dat het bewustzijn nog een aantal minuten aanwezig kan zijn nadat je klinisch dood bent verklaard?

16. Tijdens de middeleeuwen veel parochiekerken in Engeland gemeenschapskisten hadden? Deze werden geleend of gehuurd om de overledene van het huis naar het kerkhof te vervoeren. Eenmaal aangekomen bij het graf, werd het lichaam uit de kist gehaald en in een eenvoudige lijkwade begraven.

17. Je extra aanzien geniet in Taiwan als er veel volk naar je begrafenis komt? Soms huren nabestaanden zelfs strippers in, organiseren ze fuiven of recepties, om extra aanwezigen te lokken. Dat noemen wij nog eens het leven vieren!

Feiten en weetjes uit de uitvaartsector en over rouw: dieren

In onze top 20 met feiten en weetjes over de uitvaartsector en over rouw mogen, natuurlijk geen wist-je-datjes over dieren ontbreken! Wist je dat:

18. Olifanten en chimpansees hun doden begraven door ze met bladeren en takken te bedekken?

19. Er dieren bestaan die nooit doodgaan, of liever, die niet door ouderdom sterven? Zo bestaat er een kwal die zijn levenscyclus kan terugdraaien na een poliepfase van drie dagen. In de poliepfase 'verjongt' de kwal als het ware zijn cellen. Het proces van verouderen begint hierdoor telkens weer opnieuw als hij gewond raakt of ziek wordt.

20. De kat van mode-icoon Karl Lagerfield volgens ingewijden een deel van zijn erfenis heeft gekregen? In een interview vlak voor zijn dood liet hij al weten dat Choupette een erfgename is. De kat zou 800 miljoen dollar hebben geërfd. Niet slecht...

Ken jij zelf nog aparte feiten en weetjes uit de uitvaartsector of over rouw, die in dit lijstje thuishoren? Wij lezen ze graag in de reacties!

Bron: vrt.be

Delen:

Leveranciers

Kijk voor bijzonder rouwvervoer bij onderstaande leveranciers.
Bekijk alle rouwvervoer

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje