0
Terug naar overzicht

De uitvaart zelf regelen: hoe pak je dat aan?

11/09/2018
Redactie
Delen:
uitvaart zelf regelen

Een uitvaart zelf regelen, kan dat? Het is naar ons idee altijd raadzaam om een uitvaartverzorger of -ondernemer in de arm te nemen, maar je kunt tegenwoordig heel veel zelf bepalen over de invulling van de uitvaart. Een uitvaart zelf regelen betekent dus vooral zelf keuzes maken. En dat begint eigenlijk al bij het kiezen van een uitvaartondernemer waar je een goed gevoel bij krijgt en die tegemoet kan komen aan jouw wensen. Het is dan wel belangrijk dat je jouw wensen goed kenbaar kunt maken. Hieronder geven we per onderdeel aan wat de mogelijkheden zijn en waar je op moet letten. Bij de meeste onderdelen kan de uitvaartondernemer je helpen of heb je de mogelijkheid om het zelf te regelen.

Je kunt overigens ook gebruik maken van onze gratis online planningtools. Deze bestaan uit een wensenlijst, praktische zaken lijst, een genodigden lijst en een draaiboek. Met name de genodigden lijst en het draaiboek kunnen goed van pas komen bij het organiseren van de uitvaart. Het maakt het organiseren van de uitvaart een stuk gemakkelijker. Bovendien is het gratis en veilig! 

De uitvaart zelf regelen: kies de juiste uitvaartondernemer

Een uitvaart zelf regelen is niet iets wat je dagelijks doet, dat begrijpen we. Daarom is het altijd verstandig om een uitvaartondernemer in de arm te nemen. De uitvaartondernemer kan je goed adviseren omtrent de mogelijkheden. Op onze site vind je veel verschillende uitvaartondernemers die allemaal hun eigen manier van werken hebben. Er is veel diversiteit, zo zal de ene uitvaartondernemer vooral sterk zijn in persoonlijke contacten, de ander in bijzondere uitvaarten, weer een ander in ecologische uitvaarten of in budgetuitvaarten. Er zijn ook uitvaartondernemers die namens jou kunnen spreken tijdens de dienst, maar je kunt hiervoor ook een zogenaamde uitvaartspreker inschakelen. Bedenk goed waar je behoefte aan hebt en maak vervolgens een keuze die hierop aansluit. Een goede uitvaartondernemer vormt namelijk de basis voor een goed georganiseerde uitvaart. Wist je trouwens dat wij ook de uitvaart voor je kunnen regelen? Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het regelen van de uitvaart. Wij werken samen met verschillende uitvaartondernemers in het land die een persoonlijke RememberMe uitvaart kunnen organiseren. Aan de hand van jouw wensen kijken we welke uitvaartondernemer het beste bij jouw wensen aansluit. Bij ons geldt: niets moet en alles mag.

Begraven of cremeren?

Tegenwoordig zie je dat steeds meer mensen kiezen voor cremeren. Je hebt verschillende crematoria waar je uit kunt kiezen. Maar ook begraven is een mogelijkheid. Je kunt kiezen uit diverse begraafplaatsen; van natuurbegraafplaatsen tot 'gangbare' begraafplaatsen. Wellicht heb je zelf al een voorkeur, maar je kunt je ook door de uitvaartondernemer laten informeren over de verschillende mogelijkheden.

Thuis opbaren of op locatie?

Je kunt de overledene in een rouwcentrum op laten baren. Tegenwoordig bieden steeds meer rouwcentra de mogelijkheid aan om vierentwintig uur per dag de overleden persoon te kunnen opzoeken. Hiervoor hebben zij de zogeheten ‘24-uurs kamers‘. Niet alle rouwcentra hebben overigens deze kamers. Houd dan in je achterhoofd dat ze werken met bepaalde openingstijden, waar je rekening mee moet houden. Een andere mogelijkheid is het thuis opbaren van de overledene. Als dit de voorkeur heeft, dan moet het bed of de kist wel voorzien zijn van een koeling. Dit kun je overigens allemaal bespreken met de uitvaartondernemer, die hier vervolgens zorg voor draagt. Een andere optie is om voor een lichte balseming te kiezen, ook wel thanatopraxie genoemd. Deze behandeling zorgt ervoor dat het lichaam van de overledene tien dagen bewaard kan blijven. Wanneer thanatopraxie toegepast is, behoeft er geen koelelement te worden gehuurd.

De keuze voor een kaart

Rouwkaarten zijn er in allerlei soorten en maten. Je kan gaan voor een simpele standaard variant, maar je kunt ook een unieke kaart laten ontwerpen of deze zelf ontwerpen. Ook de tekst op de rouwkaart kun je geheel naar eigen inzicht opstellen. Een uitvaartondernemer kan je hier uiteraard ook bij helpen. In ons artikel 'Het maken van een rouwkaart: tips voor ontwerp en tekst' geven we je goede handvatten voor het maken van de rouwkaart.

De kist en het vervoer

Voor wat betreft de kist is er veel meer mogelijk dan mensen vaak denken. De wet schrijft enkel voor dat de kist niet uit metaal of kunststof vervaardigd mag worden, aangezien dat niet of heel langzaam vergaat. Verder is er heel veel mogelijk. Van een rieten mand, tot een kist met persoonlijke schilderingen, tot een ecologische kist. Het is ook mogelijk om de overledene zonder kist, maar met een lijkwade te begraven of te cremeren. Je wordt dan niet in een kist maar gewikkeld in een doek begraven of gecremeerd. Het vervoer naar de plaats van afscheid mag ook zelf geregeld worden. In feite mag ieder vervoersmiddel gebruikt worden om de kist te vervoeren. Als je kijkt naar de voorbeelden van rouwvervoer op onze site, zul je zien dat er heel veel alternatieven zijn voor de gangbare zwarte rouwauto. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Tuk Tuk, een koets of een fiets?

De uitvaartlocatie, catering en aankleding

In lijn met de trend van de steeds verdere personalisering van de uitvaart ontstaat er een steeds groter aanbod aan locaties. Het uitvaartcentrum is allang niet meer de norm. Van kasteeltjes tot oude boerenhoeves en landhuizen; er is altijd wel een locatie die aanspreekt. In ons overzicht van locaties vind je door het hele land verschillende prachtige locaties waar je de uitvaart kunt organiseren. Veel van deze locaties verzorgen ook de catering. Maar je kunt ook een locatie huren zonder catering en deze zelf regelen of laten verzorgen door een cateraar of wellicht wil je gaan voor een sweet table, waarbij er allerlei zoete lekkernijen worden geserveerd. Als je de locatie ook nog eens aankleedt met de juiste bloemen, krijg je een mooi geheel. Er zijn veel verschillende bloemisten die bijzonder rouwwerk leveren. En bij de aankleding kun je ook denken aan de muzikale aankleding. Je kunt kiezen voor een CD maar er komen steeds meer aanbieders die de muzikale omlijsting bij uitvaarten kunnen verzorgen zoals bands, harpisten en gitaristen.

Fotograaf of videograaf

Tot slot is er nog het vastleggen van de uitvaart. Er zijn speciale afscheidsfotografen, maar het komt ook steeds vaker voor dat er een videograaf ingehuurd wordt om de uitvaart op film vast te leggen. Later terugkijken met mooie foto's of een goede video kan enorm veel steun bieden.

Na de uitvaart

De uitvaart zelf regelen is een behoorlijke klus, maar door bij ieder onderdeel goed na te denken wat je wil en op basis hiervan keuzes te maken geeft het nét dat extra persoonlijke tintje. Ook na de uitvaart komen er nog keuzemomenten. Bijvoorbeeld het uitkiezen van de urn of grafmonument. Hier heb je doorgaans wat meer tijd voor. Om je een idee te geven van de aanbieders kun je eens in alle rust op onze leverancierspagina rondkijken. Hier vind je een keur aan aanbieders die mooie producten maken.

Delen:

Leveranciers

Voor hulp bij het organiseren van de uitvaart kun je terecht bij een professionele uitvaartondernemer. Neem contact op met een van onderstaande uitvaartondernemers.
Bekijk alle leveranciers

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje