Soms voel je aan iedere vezel van je lijf: dit is goed! Dat overkwam mij toen de deur automatisch openging bij het Adamas Inloophuis in Nieuw Vennep. Een inloophuis voor kankerpatiënten en hun naasten. Het vertrouwde gevoel kwam door de vriendelijke gastvrouw die naar me toekwam en de fijne sfeer van het huis. De aankleding van alle ruimtes in het huis maakte het af.
Vrijwillige gastvrouw
Het is alweer twee jaar geleden dat ik daar voor de functie 'vrijwillige gastvrouw' solliciteerde. Voor de coördinator met wie ik het gesprek had was dit een mogelijkheid om te zien of ik geschikt was, en voor mij of ik me als vrijwilliger aan dit huis wilde verbinden. Dit zat aan beide kanten goed en tot op de dag van vandaag, kan ik alleen maar zeggen dat ik hier geen seconde spijt van heb gehad.
Inloophuis voor kankerpatiënten
Het bijzondere verhaal achter dit inloophuis voor kankerpatiënten en hun naasten is, dat het is opgericht door Lily Nieuwenhuizen die zelf door borstkanker werd getroffen. Omdat ze geen plek kon vinden waar ze met haar verhaal, haar verdriet en onzekerheden naartoe kon, heeft ze mensen om zich heen verzameld en haar idee verwezenlijkt. Dit fijne huis is het resultaat van een gemis. Wat een geluk voor alle mensen die daar nu ook naar op zoek zijn!
Een luisterend oor bieden
Ik besefte wel, dat het werken in dit huis niet eenvoudig zou zijn, want de voordeur gaat hier onvoorwaardelijk open voor mensen die te maken hebben met kanker. De gasten waar wij klaar voor staan zijn volwassenen en kinderen die zelf kanker hebben of hebben gehad en iedereen die daarnaast staat. Dus ik zal een luisterend oor bieden aan mensen waarvan het leven voor altijd is veranderd.
Lieve collega's
Intussen weet ik dat dit me goed lukt en dat ik het iedere week fijn vind om iets te kunnen betekenen voor een ander. Toch lukt dit niet zonder mijn lieve collega’s en de veiligheid die wij voelen om onze ervaringen te kunnen delen. We zorgen goed voor elkaar, delen veel, ondersteunen waar nodig en maken ook lol. We zorgen er samen met de coördinatoren voor, dat we altijd weer met een goed gevoel naar huis gaan.
Lotgenotengroep en professionele hulp
Iedereen die hier over de drempel komt zal ontdekken dat er naast een kopje koffie of thee, veel mogelijkheden zijn om even te vergeten, te verdiepen of gewoon even te zijn. Dit kan door deel te nemen aan creatieve of verdiepende workshops, yoga en massages. Voor iedereen is er een lotgenotengroep die aansluit bij wie je bent en wat je nodig hebt. Als de hulpvraag verder gaat dan wat wij als gastvrouw of -heer kunnen bieden, dan is professionele hulp door therapeuten die aan het huis zijn verbonden mogelijk.
Een enorme verrijking
In de afgelopen twee jaar heb ik veel gasten een luisterend oor geboden, kopjes koffie geschonken en welkom geheten. Inmiddels ben ik samen met een therapeut een vast gezicht voor de nabestaandengroepen en koffieochtenden. Hier bieden we deze lotgenoten een mogelijkheid om erkenning en herkenning bij elkaar te vinden en ervaringen en onzekerheden te delen. Omdat ik in het dagelijkse leven mensen coach, zie ik het werken in dit huis als een enorme verrijking.
Verdriet en eenzaamheid
Natuurlijk is dat soms heftig, want je krijgt met veel verdriet en eenzaamheid te maken. Je leert over alle facetten van rouw en de processen die met kanker te maken hebben. Zoals het ontdekken dat je ziek bent, horen dat je vrouw of moeder uitbehandeld is, ziek worden door chemo of bestraling, verandering van uiterlijk door haarverlies of het kwijtraken van gewicht. Hoe moet het straks? Kan ik nog werken? Houdt mijn partner nog wel van me? Kan is straks nog genieten? Hoe moet ik nu verder zonder hem of haar? Toch is er naast verdriet plezier. Aan de koffietafel wordt er over de dagelijkse dingen gesproken en worden er mooie verhalen gedeeld. De gasten noemen ons huis een warm bad waar ze onvoorwaardelijk welkom zijn. Een plek waar ze hun verhaal altijd kwijt kunnen.
Ruwe diamant
Een inloophuis is echt een fijne plek voor de mensen en hun naasten die met kanker te maken krijgen. Ik hoop dat mijn verhaal ertoe bijdraagt dat mensen die bovenstaande nodig hebben, wat eerder de weg vinden. Adamas is het Griekse woord voor diamant. Onze missie is om de ruwe kanten van verdriet en verlies weer wat glans te geven door oprechte aandacht te geven. Met als doel de gasten genoeg vertrouwen en kracht te geven, waardoor ze het huis verlicht weer kunnen verlaten.
Reacties (3)