Misschien heb je al besloten dat je begraven wilt worden als je sterft. Maar wat weet je daar eigenlijk over? Wij vertellen je alles over begraven en wat daarbij komt kijken. Wist je bijvoorbeeld dat er verschillende soorten graven zijn? En dat er ook natuurbegraafplaatsen bestaan?
Wanneer word je begraven?
Je wordt begraven tussen minimaal zesendertig uur en maximaal zes werkdagen na je overlijden. Deze periode kan korter of langer zijn in bepaalde gevallen. Daarvoor heb je toestemming nodig van de officier van justitie (voor verkorting) of van de gemeente (voor verlenging). Dat kan bijvoorbeeld als je familie in het buitenland woont, dan kun je om verlenging vragen.
Gemeentelijke en bijzondere begraafplaatsen
Er zijn gemeentelijke en bijzondere begraafplaatsen. Gemeentelijke begraafplaatsen zijn algemene plekken (de gemeente zorgt voor het beheer en onderhoud). Op gemeentelijke begraafplaatsen kun je meestal van maandag tot en met zaterdag begraven worden.
Natuurbegraafplaatsen
We noemden het net al even: de natuurbegraafplaats. Op een natuurbegraafplaats word je begraven in de natuur. Een natuurbegraafplaats is dus een gebied waar mensen ook wandelen. De graven zijn niet duidelijk zichtbaar. Het idee van natuurbegraven is om alles wat uit de natuur komt terug te geven aan de natuur. Daarom mag je meestal geen grafmonument plaatsen op een natuurgraf. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld boomschijven gebruiken om een graf te markeren. Ook voor grafversieringen, kleding en grafkisten gelden meestal eisen. Niet vergankelijke materialen zijn meestal niet toegestaan. Met het geld dat de natuurbegraafplaatsen verdienen, houden ze de natuurbegraafplaatsen en de natuurgebieden in stand en maken ze die beter. Wil je meer weten over natuurbegraven? Lees dan ons artikel ‘Alles wat je moet weten over natuurbegraven’.
De regels voor begraven en begraafplaatsen: wat moet je weten?
Op elke begraafplaats geldt een begraafplaatsreglement. Daarin staat wat er mag en wat niet. Bijvoorbeeld over het onderhoud, het soort graf, de afmetingen en het materiaal. Deze regels kunnen erg verschillen per begraafplaats. Bedenk dus eerst wat je wilt, en zoek dan een begraafplaats die daarbij past.
Welke soorten graven zijn er en hoe lang blijven ze bestaan?
Als je alles over begraven wilt weten, dan moet je dit ook weten. Er is namelijk een verschil tussen een algemeen en een particulier graf, dat we hieronder uitleggen:
- Een algemeen graf: dat is een graf dat niet op naam van de nabestaanden komt, maar op naam van de eigenaar van de begraafplaats (vaak de gemeente). In een algemeen graf liggen meestal twee of drie personen die niets met elkaar te maken hebben. Een algemeen graf bestaat meestal tien jaar (dat is de minimumtermijn). Je kunt de huur meestal niet verlengen.
- Een particulier graf: dat heet ook wel een familiegraf of een eigen graf. De familie kiest zelf het graf uit. De familie krijgt dan een grafrecht voor meestal 20 jaar en dit kun je verlengen. De familie met het grafrecht bepaalt wie er in het graf mag liggen.
Wil je meer weten over hoe het zit met het huren van een graf en wat er gebeurt als de huurperiode afloopt of het grafrecht vervalt? Lees dan ons artikel ‘Grafruiming; wat is dat en wat gebeurt er daarna?’
Wat kost het om begraven te worden?
De kosten verschillen per gemeente en per begraafplaats en kunnen ook snel stijgen. We kunnen je dus geen schatting geven van de kosten. Het is slim om eerst uit te zoeken welke begraafplaatsen je voorkeur hebben en dan te kijken wat de kosten zijn voor verschillende mogelijkheden en wat daar allemaal bij zit, zodat je goed kunt vergelijken.
Nu weet je alles over begraven. Heb je toch nog vragen? Geen probleem! Stel ze gerust in een reactie onder dit artikel.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.