De vreugde van het in verwachting zijn, slaat voor veel gezinnen abrupt om in intens verdriet. Soms al vroeg in de zwangerschap, maar soms ook naar het einde van de zwangerschap of na de geboorte. En dan valt alles plotsklaps stil. Het overleven van je kind is één van de zwaarste ervaringen voor een ouder. Hieronder enkele tips en adviezen voor rouwverwerking na het verlies van een baby voor die extra hart onder de riem.
Rouw na het verlies van een baby: een individueel traject
Het rouwproces na het verlies van een baby is meestal dieper en intenser dan andere verlieservaringen. Misschien was de babykamer al ingericht, lagen de kleertjes klaar en droomde je over de toekomst van je kindje. Dat is nu allemaal weg. De toekomstplannen en verwachtingen die je voor je kind had, zijn verloren gegaan en dat laat een leegte achter. Deze leegte is voelbaar, zelfs in een groot gezin. Ieder gezinslid rouwt op zijn of haar eigen manier. Hierdoor kunnen misverstanden en irritaties ontstaan. Communicatie is dan essentieel; houd je emoties niet voor jezelf. Het is een uitdaging om samen te rouwen, maar tegelijkertijd ook elkaars unieke rouwproces te respecteren. Je partner is tenslotte je steunpilaar en samen staan jullie sterker. Meer lezen over rouwverwerking bij mannen en vrouwen, en hoe kinderen omgaan met het verlies van een dierbare, kan hier.
Wel of geen naam geven?
Sommige ouders besluiten bewust hun stilgeboren kindje geen naam te geven, soms omdat het te pijnlijk is of omdat ze de gekozen naam willen bewaren voor een volgend kindje. Toch kan het geven van een naam juist helend werken. Het geeft je de mogelijkheid om niet te hoeven spreken over 'het' of 'de baby'. Sommige ouders geven het kindje de gekozen naam, anderen kiezen voor een symbolische naam. De keuze om wel of geen naam te geven, is persoonlijk en hangt af van waar jij en je partner goed bij voelen.
Het rouwproces: een traject vol hobbels
Het verlies van je eigen kind, vraagt een intens rouwproces dat eindeloos lijkt te duren voor sommige ouders. Sta jezelf toe het verdriet te voelen, ervaar het en deel het met anderen. Accepteer eerst de realiteit van het verlies; dit is moeilijk en kost tijd. Ga op je eigen tempo door het proces. Je zult het verlies nooit volledig loslaten, maar er ontstaat stilaan aan ruimte voor andere activiteiten.
Rouwbegeleiding zoeken
Als ouder van een overleden kindje kan professionele rouwbegeleiding soms nodig zijn.
Bron: Isala
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.