Het verlies van een dierbare is ingrijpend. Iedereen beleeft het rouwproces op zijn eigen manier. In het artikel ‘10 rouwverwerking tips’ geven we verschillende tips die je helpen bij het rouwproces. Een van die tips is om professionele begeleiding te zoeken in de vorm van een rouwcoach. Daar willen we in dit artikel wat dieper op ingaan. Want wanneer en waarom doe je een beroep op een rouwcoach? Wij leggen het uit.
Waarom schakel je een rouwcoach in?
Bij rouw denk je misschien alleen aan het verlies van een dierbare, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Je kunt om verschillende redenen rouwen, bijvoorbeeld om het verlies van een baan, een goede vriendschap of als je net gescheiden bent. Een rouwcoach helpt je om je verdriet te verwerken in een moeilijke periode. Als je niet goed met het verlies, je verdriet en de bijbehorende emoties kunt omgaan, is een rouwcoach inschakelen een goede oplossing. Een rouwcoach herkent snel welke vorm van ondersteuning je nodig hebt om weer wat meer evenwicht te krijgen en beter met je emoties om te gaan. Hij of zij zal je de handvatten geven die je nodig hebt om weer uit dat diepe en vaak donkere dal te klimmen na een verlies.
Wanneer schakel je een rouwcoach in?
Over het algemeen voel jij zelf aan wanneer je behoefte hebt aan een rouwcoach. Soms twijfel je, want: “Is het echt wel erg genoeg?”, vraag je je misschien af. Het gaat er echter om dat je goed naar je gevoel luistert. Om je wat op weg te helpen, sommen we een aantal symptomen op die erop wijzen dat het goed is om een rouwcoach in te schakelen:
- als je na drie of vier maanden nog steeds niet in staat bent om het dagelijkse leven weer een beetje op te pakken
- als je een depressief gevoel hebt waar maar geen verbetering in komt
- als het lijkt alsof er geen evolutie in je rouwproces zit
- als je veel aan jezelf twijfelt, bijvoorbeeld door je veel zorgen te maken over de kinderen
- als je erg slecht slaapt sinds het verlies en dat maanden later nog steeds het geval is, waardoor je dagelijks erg moe bent
- als je sinds het overlijden met een groot schuldgevoel rondloopt, omdat je bijvoorbeeld ruzie of andere problemen had met de overledene
- als je het moeilijk vindt om met anderen over het verlies te praten
- als je niemand hebt met wie je over het verlies kunt praten en je liever niet aansluit bij een lotgenotengroep
- als er ook andere verzwarende omstandigheden zijn, zoals familieproblemen, oud onverwerkt verlies, andere psychische problemen enzovoort
Als je een rouwcoach inschakelt, vindt er eerst een intake plaats om je situatie te bespreken en een plan op te stellen. Er worden verschillende methodes toegepast. Een coach biedt je professionele begeleiding, waarbij hij of zij je helpt bij het bereiken van zelfgekozen doelen.
Een rouwcoach inschakelen voor kinderen
Rouwcoaches zijn er niet alleen voor volwassenen in rouw, maar ook voor kinderen en jongeren. Maar wanneer en waarom doe je een beroep op een rouwcoach voor kinderen? Voor ouders is het soms moeilijk om met kinderen over het verlies van een dierbare te praten, zeker als ze zelf ook verdriet hebben. Vaak weten ouders niet hoe ze dit het beste aanpakken. Kinderen rouwen anders dan volwassenen. Bij kinderen komt hun verdriet vaak terug in het gedrag dat ze vertonen. Soms zit je dan als ouder vast of je ziet dat je kind vastzit in het rouwproces, bijvoorbeeld doordat het kind het verdriet verstopt, lange tijd een negatieve houding heeft, agressief gedrag vertoont of zich erg verantwoordelijk voelt voor andere gezinsleden. Dan is het verstandig, en vaak ook pijnverzachtend, om er samen met een rouwcoach en het kind over te praten. Een rouwcoach weet hoe hij of zij een kind moet benaderen en begeleiden tijdens een rouwproces.
Een online rouwcoach
Je kunt tegenwoordig ook online een beroep doen op een rouwcoach. Dat is vooral comfortabel als je niet per se behoefte hebt aan persoonlijk contact of als je daar nog niet helemaal klaar voor bent. Ook op afstand begeleidt een rouwcoach je goed en helpt je om na het verlies weer evenwicht te vinden in je leven. Veel rouwcoaches bieden bijvoorbeeld een online chat aan via hun website, of ze geven je de ruimte om te kiezen welke vorm van online communicatie jij het beste vindt. Ook videobellen is vaak een optie als je toch liever een vorm van face-to-facecommunicatie wilt op afstand. Informeer altijd goed of de gewenste rouwcoach online coaching aanbiedt en wat er allemaal mogelijk is.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.