Gedichten kunnen troost en steun bieden wanneer je in rouw bent. Op het internet kun je ontzettend veel prachtige rouwgedichten vinden, zo ook op onze eigen gedichtenpagina. Ook het schrijven van gedichten kan helend werken. Het is een manier om je gevoelens te uiten. Of misschien wil je graag een zelfgeschreven gedicht voordragen tijdens de uitvaartdienst van een dierbare. Als onervaren dichter kunnen de volgende 8 tips je wellicht op weg helpen bij het schrijven van je eerste eigen rouwgedicht.
Je eerste rouwgedicht schrijven: 8 tips
1. Bepaal wat je wilt zeggen met het gedicht
Stel jezelf de vraag: "Wat wil ik zeggen met mijn gedicht?" Wil je met jouw gedicht vertellen over een persoonlijke gebeurtenis of juist een speciaal persoon uit je leven. Denk in dit geval aan een dierbare die je moet missen. Of wil je het juist algemeen houden en vertellen over hoe jij over een bepaald onderwerp denkt. Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt gemaakt wat je met jouw rouwgedicht wilt overbrengen en bereiken, kun je ervoor zorgen dat elk deel van het gedicht weer terugslaat op dat doel. Maak eventueel gebruik van coupletten. In elke 'alinea' van het gedicht maak je gebruik van zinnen en woorden die uiteindelijk een eenheid vormen.
2. Kies een thema
De meeste gedichten hebben net zoals bij verhalen een achterliggende thema. Als je weet wat je wilt zeggen, kun je het gedicht uitbouwen met onderwerpen gerelateerd aan je gekozen thema. In het geval van een rouwgedicht kun je natuurlijk rouw als thema aanhouden en denken aan associaties en variaties hierop. Denk aan gemis, liefde, verdriet, herinneringen, etc. Ook als je liever improviseert kan het fijn zijn om met een thema te werken. Schrijf alle woorden op die in je opkomen wanneer je aan 'rouw' of een ander gekozen thema denkt. Deze woorden kun je later gebruiken om zinnen te maken voor je gedicht.
3. Schrijf vanuit je gevoel
Eén van de belangrijkste tips uit dit lijstje: schrijf vanuit jezelf, vanuit je gevoel. Als je vanuit je gevoel schrijft komt het gedicht niet geforceerd over op de lezer of degene die je aanhoort. Ontwijk poëtische en ingewikkelde woorden als dit niet bij jou past. Maak gebruik van jouw eigen woorden. Woorden die je in het dagelijkse leven ook gebruikt. Een gedicht hoeft niet per se mooi of 'slim' te zijn, maar moet juist overbrengen hoe jij je voelt of hoe jij over iets denkt. In gedichten wordt vaak gerijmd, maar ook dat is geen eis. Als je bewust op zoek gaat naar rijmwoorden kan dit een 'onnatuurlijke' toon geven aan je gedicht. Maak alleen gebruik van rijm als het vanuit je gevoel komt. Ga er niet naar op zoek, maar blijf dicht bij jezelf.
4. Gebruik metaforen voor een levendige verbeelding
Als je met jouw rouwgedicht mensen wilt raken, moet je ervoor zorgen dat je alle zintuigen aanspreekt. Heb je het over een lekker gerecht dat jouw dierbare graag maakte? Beschrijf dan zo gedetailleerd mogelijk hoe dit gerecht eruit zag, hoe het rook en smaakte. Wat doet jou nu nog aan dat gerecht denken? Welke geur brengt bijvoorbeeld een herinnering naar boven waar dit gerecht in voor komt? Spreek tot de verbeelding. Het gebruik van metaforen kan hier goed bij helpen.
5. Lees het gedicht opnieuw, herschrijven is niet erg
Als je denkt dat je na het schrijven van de eerste versie klaar bent met je rouwgedicht, heb je het goed mis. Je bent eigenlijk nog maar net begonnen... Geloof het of niet, maar veel succesvolle gedichten kennen meerdere versies. Herschrijven is dus echt niet erg! Wees niet te streng voor jezelf. Geef jezelf een rustmoment wanneer je de eerste versie af hebt. Een paar uurtjes, een dag, misschien wel een weekje... Ga weer met het gedicht aan de slag wanneer je nieuwe energie hebt en denkt dat je er klaar voor bent om er met een kritische blik naar te kijken. Is het duidelijk wat je hebt geschreven? Zeg je met het gedicht daadwerkelijk wat je wilt zeggen? Vraag eventueel aan een ander om het gedicht te lezen. Begrijpen zij wat er staat, ook zonder enige voorkennis? Of raakt het gedicht juist niet de juiste snaar? Stel jezelf open voor feedback. Als je zelf nog niet tevreden bent, kun je hierop verder borduren.
6. Vermijd vaag taalgebruik
Beslis bij het herschrijven van je gedicht welke woorden of zinnen je eventueel kunt schrappen. Woorden als ‘en’, ‘ook’ en 'omdat’ kun je vaak missen. Houd het kort en krachtig. Vermijd ook vaag taalgebruik. Omdat een gedicht doorgaans aan de korte kant is ontbreekt er vaak een plot. Daarom is het belangrijk om duidelijke taal te gebruiken. Zoals bij tip 4 al is beschreven, moet je met jouw woorden alle zintuigen raken, zodat er een beeld ontstaat van wat je wilt zeggen met jouw gedicht. Hierdoor creëer je een beleving en wordt de lezer als het ware meegenomen in jouw gedicht. Jouw leven, jouw herinnering, jouw gevoelens en jouw ervaring. Probeer geen termen te gebruiken zoals 'allerlei', 'zulke' of 'dingen'. Geef elke zin van je rouwgedicht iets inhoudelijks.
7. Zorg voor een goed begin en einde
Een goed verhaal heeft altijd een sterk begin en einde. Besteed hier dus extra aandacht aan. Je moet de lezer bij wijze van spreken met de eerste zin al overhalen om verder te lezen. Het begin van je rouwgedicht moet de lezer prikkelen. Voor het einde geldt dat dit moet blijven hangen. Je kunt bijvoorbeeld eindigen met een zin of woord dat nog een laatste keer benadrukt wat je voelt of wat de overledene voor jou heeft betekend. Of zet de lezer aan het denken door te eindigen met een levensvraag. Dit houdt ze nog wel even bezig met jouw rouwgedicht en de boodschap die je hiermee wilt overbrengen!
8. Een rouwgedicht schrijven met behulp van boeken
Zelf een rouwgedicht schrijven? Ook jij kunt het! Voor de een is het makkelijker dan voor de ander. Gelukkig bestaan er handige boeken die jou kunnen helpen bij het schrijven van je eerste rouwgedichten. Wij zetten enkele boeken op een rij:
- 'Zo word je een geweldige dichter' door Ellen Deckwitz
- 'Van kop tot teen' door Charlotte van den Broeck en Jeroen Dera
- 'Dichten doe je zo' door Yke Schotanus
- 'Schrijven van gedichten en verhalen' door Cees van der Pluijm
Heb jij nog handige tips voor iemand die een rouwgedicht wil schrijven? Deel deze dan vooral in de reacties!
Bron: Schrijvenonline
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.