Iemand in je omgeving is net een dierbare verloren en krijgt steun vanuit elke hoek. Kaartjes door de bus, bloemen voor de deur en iedere dag is er wel iemand op bezoek. De persoon in rouw is dankbaar en heeft het gevoel dat hij of zij door de enorme steun dit verlies een stukje beter aan kan. Iedereen laat weten dat zij er voor diegene zijn. Maar dan verstrijkt de tijd en gaat iedereen in de omgeving door...
Door met werken, door met de dagelijkse klusjes en het bezoek wordt steeds minder. Ook de kaartjes vallen niet meer op de deurmat en de rouwende heeft al maandenlang geen bloemen gezien. Maar de pijn is er nog steeds... Hij of zij rouwt nog steeds. Hoe kun je iemand in rouw ook na verloop van tijd blijven steunen? Wij geven tips!
Zo blijf je iemand in rouw steunen
1. Neem een actieve houding aan
Wat belangrijk is bij het steunen van iemand in rouw is het aannemen van een actieve houding. Stel concrete dingen voor. Geef aan dat je hem of haar morgen even belt om te checken hoe het gaat. Of vraag of diegene behoefte heeft aan een lekkere lunch samen. Het kan natuurlijk ook dat de persoon in rouw hier totaal geen zin in heeft. Maar het is vaak toch wel fijn om zelf te kiezen om hier ja of nee tegen te zeggen dan helemaal niet uitgenodigd te worden. Door het voor te stellen voelt de rouwende zich in ieder geval gezien.
2. Niet alles is wat het lijkt
Je ziet je vriend(in) na het verlies en iedere keer verbaas je je weer over hoe sterk hij of zij zich houdt. “Mijn hulp heeft hij/zij helemaal niet nodig”, denk je misschien nog. Ja, er kan zeker een lach op zijn of haar gezicht verschijnen, maar dat betekent niet dat de pijn er niet meer is. Waarschijnlijk is er nog ontzettend veel verdriet. Echter vinden sommige mensen in rouw het lastig om dat te laten zien. Zij willen het bezoek niet tot last zijn en zullen het hoogstwaarschijnlijk niet zelf opbrengen. Weet dus dat wanneer het lijkt dat de rouwende weer vrolijk is en het allemaal voor elkaar heeft, dat dit niet hoeft te betekenen dat dit ook werkelijk het geval is. Probeer bijvoorbeeld een keer (door) te vragen over hoe het écht gaat.
3. Groot support
Voor iemand in rouw is het goed om te weten dat hij of zij er niet alleen voor staat. Het biedt comfort om het idee te hebben alsof er altijd iemand vanaf de zijlijn meekijkt. Support daarom de rouwende bij de kleinste dingen. Wanneer hij of zij weer even erop uit is of weer aan het werk is. Moedig hem of haar aan, maar ga niet te snel over de streep. Verwacht niet dat ze binnen no time de oude zullen zijn, want dat is onrealistisch. Iedereen doet het op zijn of haar tempo. Probeer dus de balans te vinden van support en wordt niet te opdringerig!
4. Neem de tijd
Na een (groot) verlies is het volkomen normaal als alle emoties van de rouwende even niet in de hand te houden zijn. Het ene moment zie je iemand in rouw schaterlachen en het andere moment ligt hij of zij in tranen op de bank. Het kan wellicht lastig zijn om hierdoor iemands stemming in te schatten of te weten hoe je hiermee om moet gaan. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen. Geef aan dat je geduld hebt en laat weten dat je de persoon in rouw totaal niet veroordeelt. Het kan namelijk een zwaar proces zijn.
5. Praat… en luister!
Ja, praten is enorm belangrijk en het opkroppen van emoties pakt meestal voor niemand goed uit. Maar dit betekent niet dat het elk moment van de dag moet. Wees hier dus begripvol in! Maak het de rouwende duidelijk dat je er altijd bent als diegene wilt praten en geef hem of haar ook de mogelijkheid om dit te doen. Maar wanneer de persoon in rouw aangeeft er vandaag even niet over te willen praten, accepteer dit dan ook. Weet wel dat hij of zij hier niet mee bedoelt dat het dus nooit hoeft. Het kan de volgende dag zomaar anders zijn. Rouw is een achtbaan vol met emoties en iedere dag verschilt.
6. Eerlijkheid duurt het langst
Wat voor iemand in rouw enorm pijnlijk kan zijn, is dat zij worden ontlopen door mensen om hen heen. Tijdens het boodschappen doen in de supermarkt iemand verschrikt een ander gangpad in zien gaan bijvoorbeeld. Natuurlijk, het is lastig om iets te zeggen tegen iemand in rouw. Maar wat denk je van het omgaan met een groot verlies? Het is altijd moeilijker voor diegene die iemand verloren is! Probeer dus geen excuses te verzinnen als "Ik was druk". Geef simpelweg aan dat je het moeilijk vindt om de juiste woorden te vinden, maar dat je er wel voor diegene bent. Dat zullen zij vaak al veel meer waarderen dan wanneer er niets wordt gezegd.
7. Er is niet altijd een antwoord
Waarschijnlijk is het lief en goedbedoeld, maar niet iedereen zit op advies te wachten. Iedereen rouwt anders en soms wil je gewoon praten over je problemen puur om het uit je systeem te krijgen. Als je intens verdrietig bent lijkt voor velen toch bijna niets logisch. Hoe graag je dan ook antwoorden op je vragen wilt krijgen, op dat moment zie je dat niet. Daarom is een schouder bieden om op te huilen soms genoeg. Niet alles heeft een verklaring nodig. Steun en troost alleen al is ontzettend fijn.
Reacties (1)