De meesten onder ons linken de kledij die we dragen op een begrafenis automatisch aan sombere kleding; voornamelijk zwarte en eerder conservatieve outfits. In cultureel opzicht gaat het dragen van zwarte kledij bij een begrafenis terug tot in de 16de eeuw. Een interessant detail: voor de 16de eeuw droeg men witte rouwkledij.
Kan ik dit wel dragen?
Tegenwoordig is de dresscode op een begrafenis veel minder strikt. Langs de ene kant is dat goed, maar langs de andere kant zit je dan wel met de vraag: "Wat zullen de nabestaanden van mijn kledingkeuze vinden?" En dat is wel het laatste waarover je wil tobben als je afscheid wil nemen. Uit veiligheid grijpen we dan ook heel snel terug naar donkere kleuren zoals zwart, donkerbruin, grijs, donkerblauw en groen. Donkere tinten worden traditioneel gezien als een teken van respect, om de aandacht bij de overledene te houden en om de nabestaanden te tonen dat je met hen meevoelt.
Elke cultuur heeft zijn eigen gewoontes
In Europa is zwart de traditionele rouwkleur, terwijl in bepaalde Aziatische culturen wit de voorkeur geniet en in Afrikaanse culturen kiest men dan weer vaak voor kleurrijke kledij. En wist je dat het dragen van de kleur rood op een Hindoestaanse begrafenis absoluut not done is? Uiteindelijk gaat het niet alleen om de kleur van de kleding maar ook om de stijl. Over het algemeen is een donker kostuum met das voor de mannen en een jurk of rok tot op de knie, met bedekte schouders en hals voor de vrouwen het meest gebruikelijk. Eigenlijk een beetje zoals de kleding die je draagt voor een sollicitatiegesprek.
Een viering van het leven
Er vindt op dit moment een verschuiving plaats. De focus ligt momenteel meer op het vieren van het leven dan op het overlijden. Als iedereen dan strak in het pak en formeel gekleed is, wordt het moeilijker om de gewenste sfeer te creëren.
Geef je wensen rond de dresscode door
Wanneer familie en vrienden bijeenkomen voor een afscheid, is het raadzaam om op voorhand duidelijkheid te scheppen over de gewenste dresscode. Dat vereenvoudigt de zaken voor alle genodigden. Je kunt bijvoorbeeld expliciet vermelden dat men 'geen zwart' hoeft te dragen of juist 'in het wit' moet komen. Heb je geen passende kleding in de aangegeven kleur, overweeg dan om accessoires in de betreffende kleur te dragen en de rest van je outfit wat meer traditioneel te houden. Het is weliswaar het mooiste om te voldoen aan de laatste wensen van de overledene. We zien in de media doorgaans dat er bij een begrafenis voor traditionele kleding wordt gekozen, maar wij adviseren je nadrukkelijk om de wensen van de overledene te respecteren. Deze laatste wens is van groot belang, zelfs als je vreest voor de mening van anderen; je doet dit tenslotte voor de overledene. Wees dus moedig en draag wat van je wordt verlangd!
Reacties (1)