Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar het gebeurt helaas wel eens dat iemand komt te overlijden in het buitenland, bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Het is dan goed om te weten wat er allemaal van je wordt verwacht als familielid of reisgenoot. Wij leggen in dit artikel uit wat je in het geval van een overlijden in het buitenland moet doen, waar je op moet letten en waar je terecht kunt voor hulp, zodat je niet ter plaatse nog van alles hoeft uit te zoeken tussen al het verdriet en de emoties door.
Je staat er niet alleen voor
Het is natuurlijk verschrikkelijk om mee te maken als een reisgenoot of familielid komt te overlijden tijdens een vakantie of een bezoek aan het buitenland. Het is begrijpelijk dat je in een enorme emotionele shock zit als jouw reisgenoot tijdens een vakantie komt te overlijden op wat voor manier dan ook. Je weet misschien niet wat je moet doen, waar je überhaupt moet beginnen of met wie je contact moet opnemen. We willen je allereerst laten weten dat je het niet allemaal in je eentje hoeft te regelen! De Nederlandse ambassade, het ministerie of het consulaat van Buitenlandse Zaken helpen je met het regelen van alle belangrijke zaken, zodat je er niet alleen voor staat. Ook zijn zij er om de nabestaanden zo goed mogelijk te adviseren bij elke stap. Daarnaast hopen wij jou met dit artikel zoveel mogelijk op weg te helpen in deze situatie.
Advies per situatie
Bij een overlijden in het buitenland verschilt het per situatie wat je allemaal moet regelen én in welke volgorde. Er zijn eigenlijk drie situaties te onderscheiden bij een overlijden in het buitenland. Onderstaand leggen wij per situatie uit wat je kan verwachten.
- Overlijden in het ziekenhuis
Komt iemand in een ziekenhuis in het buitenland te overlijden? Dan is het de arts in het ziekenhuis die een verklaring van overlijden afgeeft. Het is van belang dat het overlijden van jouw reisgenoot of familielid zo snel mogelijk wordt geregistreerd bij een lokale autoriteit zoals een gemeentehuis. Pas later vindt er een registratie plaats bij de gemeente in Nederland waar de overledene vandaan kwam. Na de registratie bij de lokale autoriteit ontvang je de overlijdensakte en een laissez-passer. Deze documenten zijn nodig om het lichaam naar Nederland over te brengen. Is de overledene verzekerd (denk aan reisverzekering en uitvaartverzekering)? Neem dan ook altijd contact op met de alarmcentrale van de desbetreffende verzekeringsmaatschappij. - Overlijden buiten het ziekenhuis (natuurlijke dood)
Bij een overlijden buiten het ziekenhuis gebeurt eigenlijk hetzelfde als bij een overlijden in het ziekenhuis. Het is belangrijk dat een arts het overlijden vast kan stellen en dat je het overlijden meldt bij een lokaal gemeentehuis. Ook bij een overlijden buiten het ziekenhuis is het noodzakelijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij van de overledene. Zij kunnen jou namelijk ook goed helpen vanuit Nederland. - Niet-natuurlijke dood
Bij een niet-natuurlijke dood kun je denken aan een overlijden na een ongeluk of een misdrijf. In dit geval bel je natuurlijk altijd de politie. Maar ook de ambassade moet zo snel mogelijk worden ingelicht. Het lichaam wordt dan meteen beschikbaar gesteld voor onderzoek door politie en de artsen. Pas nadat het lichaam grondig is onderzocht kan het lichaam worden vrijgegeven en kan je verder gaan met het regelen van bijvoorbeeld de repatriëring. Vaak valt een autopsie van het lichaam ook onder het onderzoek. De Nederlandse ambassade of het consulaat kunnen om een kopie vragen van verschillende rapporten. Denk hierbij aan een medisch rapport, het sectierapport of het politierapport. Houd er wel rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn.
De repatriëring
Als iemand terugkeert naar het land van herkomst in verband met ziekte of een overlijden in het buitenland spreken we van repatriëren. Bij een overleden persoon wordt dit gedaan zodat de uitvaart in het eigen land kan plaatsvinden en zodat de nabestaanden nog afscheid kunnen nemen. Maar hoe regel jij als nabestaande de repatriëring bij een overlijden in het buitenland? Wij leggen het je uit.
Is de overledene verzekerd?
Allereerst is het belangrijk om na te gaan of de overledene een reisverzekering en/of een uitvaartverzekering had. Als dit het geval is neem je contact op met de alarmcentrale van de verzekeraar(s) om te vragen of ook de repatriëring wordt vergoed. Als dit het geval is dan regelt de verzekeraar dat het lichaam naar Nederland wordt overgebracht en worden ook de kosten hiervoor vergoed. Gaat het om iemand die voor een langere tijd voor werk in het buitenland zat? Dan worden de repatriëringskosten naar Nederland vrijwel altijd door de werkgever betaald.
Geen verzekering
Als er geen sprake is van een reisverzekering en een uitvaartverzekering, dan moeten de kosten voor het vervoeren van het lichaam naar Nederland door de nabestaanden worden betaald. De ambassade of het consulaat betalen in dit geval niet de kosten en kunnen ook niet garant staan. Wel kan de ambassade er voor zorgen dat je een tolk krijgt die jou kan helpen met de communicatie ter plekke.
In een situatie waarbij er geen sprake is van een reisverzekering en een uitvaartverzekering raden wij je aan om een professioneel repatriëringsbedrijf te benaderen. Een professioneel repatriëringsbedrijf kan namelijk sneller de zaken oppakken en jou het beste helpen gezien zij 24/7 bereikbaar zijn. Let er wel goed op dat je niet te snel bent met het ondertekenen van documenten, wacht altijd het advies af van het repatriëringsbedrijf.
Begrafenis of crematie in het buitenland
Hoewel het niet altijd een voorkeur heeft is het ook mogelijk om het lichaam niet naar Nederland terug te vervoeren en om de begrafenis of crematie in het buitenland te houden. Dit is vaak het geval als de nabestaanden niet in staat zijn om de repatriëringskosten te betalen en er dus eigenlijk geen andere keus is. In geval van een crematie is het meestal wel mogelijk om de asbus mee terug te nemen naar Nederland. Dit kan gedaan worden door een professioneel repatriëringsbedrijf of je kan de asbus zelf vervoeren met de auto of in de handbagage. Misschien ook wel fijn om te weten is dat er geen speciale voorwaarden aan hangen en dat er geen ingewikkelde invoerdocumenten nodig zijn om de asbus te vervoeren. Wel is het handig om een verklaring van overlijden en een verklaring van de crematie bij de hand te hebben.
Repatriëring van overledenen van en naar Nederland: tip
Van der Heden Internationale Rouwtransport en Uitvaartverzorging (IRU) is gespecialiseerd in repatriëring van overledenen van en naar Nederland. Zij verzorgen wereldwijd rouwvervoer en regelen de repatriëring van de overledene van A tot Z. De repatriëring wordt snel, respectvol en volgens alle richtlijnen verzorgd. Voor en tijdens een repatriëring regelen zij het vervoer van de overledene van of naar het buitenland per vliegtuig of auto, inclusief alle formaliteiten en bijbehorende documenten.
Overlijden in het buitenland: extra informatie
Houd er altijd rekening mee dat er in elk land eigen wet- en regelgevingen zijn en dat dit dus invloed heeft op het repatriëringsproces. Niet alleen dat maar ook de gebruiken, bijvoorbeeld met betrekking tot de laatste verzorging van de overledene, kunnen sterk verschillen ten opzichte van de gebruiken in Nederland. Houd er als nabestaande dus rekening mee dat dit niet altijd even goed is als in Nederland. Daarbij komt dat het repatriëringsproces lang kan duren (zeker bij een niet-natuurlijke dood). Lees je altijd goed in, in het geval van overlijden in het buitenland, zodat je weet wat er van jou als nabestaande wordt verwacht en wat jij als nabestaande kan verwachten. Ook is het voor jezelf misschien wel fijn om een nabestaande uit Nederland te vragen om jou te komen helpen en ondersteunen.
Bron: Nederland Wereldwijd, EU2004
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.