0
Terug naar overzicht

Wat is een wade?

14/11/2024
Redactie
Delen:
wat is een wade

Wist je dat het in België niet verplicht is om gecremeerd of begraven te worden in een kist? Je kunt namelijk ook kiezen voor een lijkwade. Maar wat dat precies? Hieronder lees je er meer over.

Wat is een lijkwade?

In België is, net als in Nederland, het gebruik van een kist bij begrafenissen en crematies geen wettelijke verplichting. Een wade, ook bekend als lijkwade of uitvaartwade, biedt een alternatieve manier om afscheid te nemen. Deze doeken, vaak gemaakt van natuurlijke, biologisch afbreekbare materialen, worden rond het lichaam van de overledene gewikkeld.

Hoewel de Belgische wetgeving soepel is wat betreft het gebruik van waden, zijn er richtlijnen voor het respectvol en hygiënisch behandelen van het lichaam. Een wade, in combinatie met een draagbaar, moet aan bepaalde normen voldoen. Het is raadzaam om bij de lokale gemeente of uitvaartcentrum de specifieke voorschriften na te vragen.

Een persoonlijke keuze

Mensen kiezen voornamelijk voor een wade omdat zij het zachter, persoonlijker en toegankelijker vinden dan een (gesloten) kist. De keuze voor een wade wordt vooral gestimuleerd door het persoonlijke gevoel dat het geeft doordat de gestalte zichtbaar is en de overledene niet wordt "verscholen" in een kist. Het gevoel dat de overledene nog dichtbij je is tijdens de uitvaart kan een positieve invloed hebben op het rouwproces en bij het laatste afscheid.

Een gepersonaliseerde wade

Net zoals een kist bestaat een wade ook in allerlei kleuren, materialen en maten. Je kunt een wade zo persoonlijk maken als je maar wilt. Kies voor een wade die past bij de persoonlijkheid van de overledene. Bekijk bijvoorbeeld de waden van Saramare. Saramare creëert handgemaakte waden die worden aangepast aan de wensen van de familie. Hield de overledene van vlinders? Dan wordt er een wade op maat gemaakt met vlinders. Bij Saramare vind je ook waden en cocons voor baby's en kinderen.

Soorten waden

Er bestaan verschillende materiaalsoorten. Bij Beerenberg kun je bijvoorbeeld kiezen uit een wade van katoen, linnen of een combinatie van beide stoffen, ook een Wikkelwade of een Kimono wade in diverse kleuren behoort tot de mogelijkheden. Verkies je dat het gezicht en de handen van de overledene onbedekt blijven, dan neem je het best een Kimono wade. Deze wade heeft namelijk een capuchon en mouwen. De Wikkelwade bestaat uit twee lagen stof en kan gewikkeld worden zoals je het zelf wilt.

Duurzaam

De trend naar ecologische en duurzame uitvaartpraktijken is ook in België zichtbaar. Waden gemaakt van milieuvriendelijke materialen zoals hennep, linnen of biologisch katoen passen in deze trend. Ze bieden een milieubewust alternatief voor traditionele begrafenismethoden. Koester gebruikt deze materialen bijvoorbeeld om met een persoonlijke wade een warme bijdrage te leveren aan het afscheid. Een wade sluit dus ook goed aan bij een ecologische uitvaart. Daarnaast bestaan er ook waden die je kunt hergebruiken. Er komt een extra doek onder de wade en na de uitvaart kun je de wade reinigen. Op deze manier kan een wade jarenlang worden doorgegeven binnen de familie.

Hoeveel kost een wade?

De prijs van een wade varieert afhankelijk van het materiaal, het ontwerp en de mate van personalisatie. De prijzen voor een wade starten ongeveer bij € 200, maar kunnen oplopen tot € 2000 en hoger. Het is raadzaam om prijzen en opties te vergelijken bij verschillende leveranciers. Hoe eenvoudiger de wade, hoe lager de kostprijs. Houd er wel rekening mee dat er ook nog kosten bijkomen voor een draagbaar.

Opbaren

Een wade biedt flexibiliteit bij het opbaren. Je kunt kiezen voor een open als gesloten opbaring met een wade. Dit biedt nabestaanden de mogelijkheid om op een symbolische manier afscheid te nemen, waarbij de wade geleidelijk gesloten kan worden naarmate de uitvaart nadert. De wade kun je op een draagbaar, ook wel opbaarplank genoemd, leggen. Een draagbaar is in tegenstelling tot een uitvaartkist helemaal open. Ook voor de draagbaar geldt dat deze in diverse varianten verkrijgbaar is. Met een speciale sluiting wordt de wade vastgemaakt aan de draagbaar. Ook de sluitingen voor een wade zijn er in verschillende soorten en maten. In het artikel 'Alles over het opbaren van een overledene' lees je meer over het opbaren en de draagbaar.

Wat kies jij: kist of wade?

Het kiezen tussen een kist of een wade is een persoonlijke beslissing die past bij de uitvaartwensen van de overledene of de nabestaanden. Er bestaat overal een groeiend bewustzijn en acceptatie van diverse uitvaartpraktijken, waaronder het gebruik van waden, wat reflecteert op de wens voor meer persoonlijke en betekenisvolle afscheidsmomenten.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Anne Van De Laar op 17 feb 2020, 11:20
"Dat een wade mogelijk was wisten wij. Wij wisten echter niet dat ook gekozen kon worden voor een speciaal gemaakt exemplaar. Mijn dochter is opgebaard geweest in een standaard wade. Jammer dat de uitvaartonderneming ons niet gewezen heeft op de persoonlijke mogelijkheden."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje