Als je niet wil dat bij het overlijden het wettelijke erfrecht wordt gevolgd, is het maken van een testament zinvol. In de wet staat opgenomen wat er automatisch met het nalatenschap gebeurt als iemand komt te overlijden. Als je hier vanaf wilt wijken dan biedt een testament uitkomst. Met een testament kun je jouw wensen t.a.v. je nalatenschap zwart op wit laten zetten. Wij geven je wat nuttige informatie die van pas kan komen als je er over denkt om een testament op te laten stellen.
De erfgenamen volgens de wet
In de wet staat dat alleen familieleden erven. De wet verdeelt erfgenamen in vier groepen van bloedverwanten. De wet bepaalt in welke volgorde de erfgenamen worden opgeroepen. Er worden daarbij vier groepen onderscheiden.
De vier groepen erfgenamen:
- echtgenoot / geregistreerd partner en kinderen
- ouders, broers en zussen
- grootouders
- overgrootouders
Zolang er in de ene groep nog een erfgenaam is, komt een volgende groep niet aan bod. Als er in geen van de vier groepen erfgenamen zijn, dan gaat de erfenis naar de Staat der Nederlanden.
Met een testament bepaal je zelf wie erfgenaam is en wie niet
Mocht je iemand anders de nalatenschap willen laten erven dan is het handig om een testament op te stellen. In een testament staat wie erfgenaam is en wie juist niet. De erfgenamen hoeven helemaal geen familieleden te zijn van de overledene. Misschien wil jij wel andere erfgenamen aanwijzen zoals een goede vriend of een mooie stichting. Een ander voorbeeld is als je jouw bezittingen na wilt laten aan een partner waarmee je niet getrouwd of geregistreerd bent. Ook al wonen jullie samen, volgens de wet is jouw partner dan geen erfgenaam. In een testament kun je van deze partner een erfgenaam maken. Een eventuele voogdij, bedrijfsopvolging en bezittingen in het buitenland kunnen ook worden opgenomen in het testament.
In het testament kun je ook laten opnemen wie welk bezit erft. Zo weet je dat jouw nalatenschap en dierbaar bezit bij de juiste persoon komt en hiermee voorkom je eventuele ruzies.
Het opstellen van het testament
Hoe ga je te werk? De eerste stap is om contact op te nemen met een notaris. Zij kunnen advies geven en een juist rechtsgeldig document opstellen. De notaris zal in overleg alle wensen noteren en een ontwerptestament toesturen ter controle. Zodra het testament akkoord is, kun je een afspraak maken om het testament te ondertekenen. Ook krijg je een afschrift van het testament met een door de notaris gewaarmerkte kopie. Het originele testament blijft in het archief van de notaris.
De notaris zorgt dat het testament vervolgens wordt ingeschreven bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Hierbij wordt de inhoud niet bekend gemaakt. Bij het overlijden heeft iedere notaris inzicht in het testament.
Aanpassingen in het testament
Het kan zijn dat er iets verandert in jouw situatie. Het is dus verstandig eens in de zoveel tijd te controleren of het testament nog klopt. Zet het om de paar jaar als actie in je agenda, zodat je eraan herinnerd wordt. Mocht er een nieuw testament worden aangemaakt en worden ingeschreven bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag, vervalt automatisch het oude testament. Wel raden we aan thuis het oude afschrift te vernietigen.
Reacties (4)