0
Terug naar overzicht

Alternatieven voor een condoleanceboek

21/09/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
Alternatieven voor een condoleanceboek

Een traditioneel condoleanceboek is meestal een eenvoudig boekje of een map waarin de gasten van de uitvaart een berichtje kunnen achterlaten dat de nabestaanden op een later moment kunnen teruglezen. Vaak hebben condoleanceboeken een standaard kleur zoals zwart of grijs. Past dit niet bij hoe de overledene in het leven stond? Dan zijn er gelukkig nog heel wat alternatieven voor een condoleanceboek met een persoonlijke touch. Ter inspiratie lichten wij 7 voorbeelden toe.

7x alternatieven voor een condoleanceboek

1. Vingerafdrukken

Een bijzonder alternatief voor een condoleanceboek is een poster met de vingerafdrukken van alle aanwezigen gasten. Persoonlijker dan een vingerafdruk kan haast niet, het is uniek en écht alleen van jou. In plaats van een berichtje of slechts een naam achterlaten in een condoleanceboek, kun je de gasten vragen om met verf (bijvoorbeeld in de lievelingskleuren van de overledene) een vingerafdruk achter te laten op een speciaal daarvoor bestemde poster. Vervolgens kunnen zij eventueel hun naam en een tekstje eronder zetten.

Tip: zorg vooraf voor een mooi en passend ontwerp op de poster, zoals de foto van de overledene in het midden en daaromheen de vingerafdrukken die een hart of ster vormen. Deze poster kan door de nabestaanden worden ingelijst en dienen als een waardevolle herinneringen aan het afscheid.

2. Een persoonlijk fotoboek

In plaats van een condoleanceboek met alleen maar tekst en een vaak strakke uitstraling, kun je ook kiezen om zelf een boekje samen te stellen. Net zoals een poster met vingerafdrukken is ook een fotoboek een persoonlijker alternatief voor een condoleanceboek. Tegenwoordig is het online goed mogelijk om zelf een fotoboek samen te stellen en dit thuis te laten bezorgen. Maar je kunt het natuurlijk ook op de ouderwetse manier doen en een ringbandmap vullen met transparante foto insteekhoezen en geperforeerde blanco bladzijden waarop de gasten een boodschap kunnen schrijven. Voor veel nabestaanden kan het ook nog eens fijn zijn voor de rouwverwerking om hier zelf mee bezig te zijn. Bij het zien van de foto's kun je in je eentje of samen met familie en/of vrienden herinneringen ophalen.

3. Een 'condoleanceboom'

Iets wat we al eens eerder hebben uitgelicht is de wensboom om herinneringen te verzamelen op de dag van het afscheid. Dit kan een echt boompje zijn of een uit hout gesneden boompje. In plaats van een wensboom, kun je er ook een 'condoleanceboom' van maken, waarin de gasten hun medeleven tonen op een kaartje. Als je kiest voor een echt boompje/plant, kun je de geschreven kaartjes met mooie lintjes aan de takken hangen. Heb je liever een nep boompje dat je voor altijd kunt bewaren en niet hoeft te verzorgen? Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een simpele houten boomstam met kaartjes (zie foto ter inspiratie). Geef de condoleanceboom een mooi plekje in huis als aandenken aan het afscheid. 

4. Een waardevolle box voor later

Een ander alternatief voor een condoleanceboek is een condoleance- of herinneringenbox. Dit kan een (gepersonaliseerd) kistje zijn waarin je alle condoleances en herinneringen kunt bewaren. De gasten schrijven op een bijpassend kaartje wat ze graag willen delen met de nabestaanden en stoppen het kaartje in het kistje. Op deze manier blijven de berichten anoniem voor de andere aanwezigen, wat sommigen wel fijn kunnen vinden. De nabestaanden nemen de condoleancebox weer mee naar huis en kunnen er op elk gewenst moment rustig naar kijken. Op momenten dat het gemis extra gevoeld wordt, zoals op verjaardagen, kan het voor hen waardevol zijn om het kistje met herinneringen en lieve berichtjes erbij te pakken. Daarnaast kan zo een kistje ook dienen als bewaarbox voor andere kleine spullen van de overledene met grote emotionele waarde en kun je deze eventueel doorgeven aan volgende generaties.

5. Online condoleance

In deze lijst met alternatieven voor een condoleanceboek kunnen we 'de online wereld' natuurlijk niet achterwege laten. MOMENT.online biedt een respectvolle plek om online samen te komen, herinneringen aan een overleden dierbare te delen en je steun te betuigen. Als nabestaande bepaal je zelf welke vrienden, familie en kennissen berichten kunnen delen op de pagina. Daarnaast biedt een online in memoriam ook de mogelijkheid aan de mensen die niet fysiek aanwezig konden zijn bij de condoleance om een boodschap achter te laten. Denk aan familie in het buitenland of als de condoleance in besloten kring plaatsvindt. Nu we het toch over online condoleren hebben, wellicht ben je ook wel geïnteresseerd in onze tips voor online herdenken.

6. Keien met een boodschap

Het klinkt misschien een beetje raar... Een condoleanceboek vervangen door keien, maar geloof ons, het is echt mogelijk (en mooi)! Vooral als de overledene milieubewust was en van tuinieren zijn of haar hobby maakte. Met een permanente marker kunnen de gasten een korte boodschap op de keien schrijven. Deze kun je thuis in een mooie grote vaas bewaren of neerleggen op plekken in de tuin waar de overledene graag kwam. Lees hier meer over memorabele keien als condoleanceboek.

7. Of... personaliseer zelf een condoleanceboek

Je kunt er ook voor kiezen om het toch simpel te houden en een condoleanceboek neer te leggen in de condoleance ruimte, maar dan wél een met een persoonlijke noot. Hoe je dat doet? Vrij simpel! Gebruik een eigen ontwerp voor de omslag, bijvoorbeeld een tekening gemaakt door de (klein)kinderen of een foto van de overledene. Ook tussen de bladzijdes in het boek of de map door kun je tekeningen en foto's toevoegen.

Meer alternatieven voor een condoleanceboek

Dit is slechts een greep uit de vele alternatieven voor een condoleanceboek. Heb jij zelf nog unieke alternatieven voor een condoleanceboek in gedachten die je graag wil delen? Treuzel niet en laat vooral een reactie achter!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje