0
Terug naar overzicht

Do's als iemand in je omgeving ziek is

05/11/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
Do's als iemand in je omgeving ziek is

Eerder schreven we al over de don'ts als iemand in je omgeving ziek is. Je vraagt je nu vast en zeker af wat je dan wél kunt zeggen of doen in deze situatie. Dat is begrijpelijk, want het is en blijft moeilijk. En daarom konden we je natuurlijk niet lang laten wachten op de do's als iemand in je omgeving ziek is. 

9 x Do's als iemand in je omgeving ziek is:

1. Do: zeggen dat je niet zo goed weet wat je kunt zeggen of doen

In ons lijstje met belangrijke don'ts als iemand in je omgeving ziek is kon je al lezen waarom wij het afraden om helemaal niks van je te laten horen. Als je het moeilijk vindt om op bezoek te gaan of om een gesprek te starten over de ziekte, kun je hier liever eerlijk over zijn. Hoe lastig het ook is, probeer altijd een gebaar te maken waaruit blijkt dat je met de zieke meeleeft. Al stuur je een kort digitaal berichtje of een mooie kaart met de tekst 'ik denk aan je'. Voor jou is het misschien een klein gebaar, maar voor de ander kan dit al erg veel betekenen. Daarnaast is het altijd beter dan helemaal niets van je laten horen. Kijk voor passende kaartjes die je kunt versturen eens bij Made for Moments.

2. Do: vragen of de zieke bezoek wilt ontvangen

Spontaan langsgaan bij de zieke met een bosje bloemen in de hand lijkt op het eerste gezicht een onschuldig idee. En hoewel je het met heel veel liefde en goede bedoelingen doet is het tóch beter om van te voren eerst te peilen of de zieke behoefte heeft aan bezoek. Zo ja, vraag dan wanneer het uitkomt om even langs te gaan. Misschien vindt hij of zij het wel veel fijner als je eerst een afspraak maakt in plaats van dat je ineens op de stoep staat.

3. Do: je verdiepen in de ziekte

Je wilt al gauw van alles aanraden die de gezondheid van de zieke kan bevorderen "Je zou eens wat meer moeten bewegen!" of "Probeer dat nou eens uit, wie weet help het!". Hoe goed je het ook bedoelt, probeer zo min mogelijk van dit soort adviezen te geven. De zieke hoort van de arts vast wel wat hij of zij beter doen en laten kan. Verdiep je in plaats daarvan liever wat meer in de ziekte. Zoek op het internet of in boeken het een en ander op over de ziekte. Misschien kun je het dan ook wat beter begrijpen en doe je minder snel aannames.

4. Do: accepteren dat er veranderingen zullen plaatsvinden

Als iemand chronisch ziek is heeft dat in de meeste gevallen ook gevolgen voor iemands identiteit. Bedenk hierbij dat iemand door de ziekte en de behandelingen vaak erg moe kan zijn. Iemand die graag elk weekend uitging, kan daar nu helemaal geen zin meer in hebben. Accepteer dat diegene in de meeste gevallen niet meer is of wordt zoals vóór de ziekte. Laat vooral weten dat je er voor hem of haar bent. Blijf goed naar elkaar luisteren en blijf regelmatig in contact. Jullie zullen wellicht minder vaak leuke dingen doen, maar er voor elkaar zijn, op afstand of dichtbij, is in deze periode onmisbaar.

5. Do: laat weten dat je voor hem of haar klaarstaat

Zoals hierboven al een beetje wordt omschreven kan het voor iemand die ziek is veel betekenen om te weten dat je voor hem of haar klaarstaat. Iemand die ziek is voelt zich al heel snel als een blok aan het been van de mensen in zijn of haar omgeving. Het gevoel dat anderen hem of haar 'zielig' vinden kan hier zwaar in meewegen. Wat je in dit geval kunt doen is begrip tonen. Benadruk vooral dat je de persoon zelf én de ziekte helemaal niet ziet als een last en dat je graag een handje helpt waar nodig.

6. Do: vraag waar de zieke behoefte aan heeft

Soms kun je ook helpen door zelf iets voor te stellen. Vraag regelmatig waar de zieke behoefte aan heeft. Is er misschien iets wat nog gedaan moet worden en waar hij of zij zelf geen kracht meer voor heeft? Of misschien is er wel iets wat de zieke graag nog zou willen doen, zoals op reis gaan. Maar het kan ook zo zijn dat de zieke behoefte heeft aan iets simpels zoals een goed gesprek.

7. Do: blijf leuke dingen doen

Als de zieke nog in staat is om de deur uit te gaan en voldoende energie heeft voor leuke activiteiten, blijf dan vooral de leuke dingen doen waar jullie hiervoor altijd plezier uit haalden. Voor iemand die ziek is kan het een fijne afleiding zijn om het even niet alleen over de ziekte en het verdriet te hebben. Momenten die kunnen zorgen voor een lach mogen er eveneens bij horen! 

8. Do: geef ook aandacht aan andere gezinsleden van de zieke

"Een zieke is zelden alleen ziek". Wellicht heb je deze uitspraak al eens eerder gehoord. Als iemand ziek is heeft dit vrijwel altijd ook invloed op de mensen in zijn of haar omgeving. Ook zij kunnen steun en aandacht gebruiken. Denk hierbij aan de partner, kinderen en andere familieleden. Vraag af en toe hoe het met ze gaat en of ze jouw hulp ergens bij kunnen gebruiken. Denk hierbij aan praktische zaken zoals boodschappen doen, het huis schoonmaken, af en toe op de kinderen letten of het verzorgen van de zieke. Je kunt ook een kaartje sturen waarmee je steun betuigt.

9. Do: zoek ook steun voor jezelf!

Natuurlijk probeer je jezelf groot te houden voor de ander, maar vergeet niet dat jij ook verdriet mag hebben en steun kan gebruiken. Probeer jezelf vooral niet te verliezen, diegene heeft jou nu harder nodig dan ooit en dat gaat niet als jij jezelf niet goed overeind kan houden. Vind iemand die naar jou en jouw gevoelens kan luisteren of die jou even de nodige afleiding kan bieden. Wellicht interesseert het je om met een goede rouwcoach in contact te komen.

Delen:

Leveranciers

Wil je een lieve kaart versturen naar iemand die ziek is? Neem dan een kijkje bij onderstaande leveranciers.
Bekijk alle leveranciers

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje