0
Terug naar overzicht

Het Rouwcafé: praat met lotgenoten over rouw en verlies

10/12/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
het rouwcafé

Rouwen na een verlies is gemakkelijker als je lotgenoten ontmoet. Het Rouwcafé is een bijzondere plek waar dat kan. In een gezellige en warme omgeving met koffie, thee en koekjes praten mensen in rouw met elkaar. Het Rouwcafé maakt verlies en rouw bespreekbaar, in welke vorm dan ook. Maar wat houdt het Rouwcafé precies in? We leggen het je uit.

Wat is het Rouwcafé?

De naam 'Rouwcafé' verklapt het al een beetje ... Het Rouwcafé is een bijeenkomst waar mensen in rouw elkaar ontmoeten om samen een kopje koffie of thee te drinken en over een verlies te praten. Het lijkt op een echt café, zodat iedereen zich op zijn gemak voelt. Mensen met een rouw- en verlieservaring steunen elkaar in het Rouwcafé. Het maakt niet uit of ze elkaar kennen of niet. Dat is juist mooi, want je leert nieuwe mensen kennen en misschien ontstaan er wel nieuwe vriendschappen door het Rouwcafé. Op deze plek wissel je op een ongedwongen manier ervaringen en ideeën uit en stel je elkaar vragen. Het is een soort lotgenotengroep. Vaak is er ook een professionele begeleider aanwezig, zoals een rouwcoach, die bepaalde thema's bespreekt tijdens de bijeenkomsten. Bijvoorbeeld over wat je met de spullen van een overleden dierbare doet en andere thema's die met verlies en rouw te maken hebben.

Het Rouwcafé is niet alleen voor mensen die een dierbare hebben verloren. Je kunt er ook terecht als je andere nare verlieservaringen hebt meegemaakt. Bijvoorbeeld als je gescheiden bent, als je geen kinderen kunt krijgen of als jij of iemand in jouw omgeving ziek is. Verlies betekent namelijk niet altijd de dood van een dierbare. Er zijn verschillende vormen van verlies en rouw waar mensen soms over willen praten met anderen. Het Rouwcafé maakt dat mogelijk.

Waarom het Rouwcafé?

In deze tijd waarin iedereen het druk heeft en waarin er meer contact is via social media dan in het echt, is het Rouwcafé een perfecte manier om mensen weer samen te brengen. Als nabestaande krijg je veel sociale aandacht tijdens het overlijden en de uitvaart. Maar die aandacht en troost verdwijnen na een tijdje. Mensen denken vaak dat je je al een beetje hebt neergelegd bij het verlies en dat je niet meer zoveel verdriet hebt. Maar dat is niet zo. Rouw heeft geen tijdslimiet. In het Rouwcafé ontmoet je anderen die hetzelfde doormaken en die je begrijpen. Daarom is het Rouwcafé ideaal voor mensen die zich eenzaam voelen na een verlies en die graag mensen om zich heen hebben. Er ontstaan vaak vriendschappen en mensen spreken ook buiten het Rouwcafé met elkaar af.

Voor wie is het Rouwcafé bedoeld?

Het Rouwcafé staat open voor iedereen die te maken heeft (gehad) met de dood, verlies en rouw. Als je weinig mensen om je heen hebt, is het Rouwcafé een fijne plek om anderen te ontmoeten die willen luisteren en praten over het verlies en de rouw. Het is prettig om te weten dat je ergens naartoe kunt waar je over je gevoelens en ervaringen kunt praten zonder dat je iemand ermee lastig valt. Dat gevoel heb je namelijk snel, waardoor je je gevoelens opkropt. Bij het Rouwcafé kun je terecht als je met dat gevoel rondloopt. Praten met anderen over je verlies kan je helpen bij het verwerken van je verdriet.

Rouw en verlies overkomt iedereen en daarom is het goed dat het Rouwcafé er is voor jong en oud. Je woont er bijeenkomsten bij voor ouderen, volwassenen, jongeren en kleine kinderen. 

Rouwcafé bijeenkomsten in Vlaanderen

In Vlaanderen organiseren veel organisaties rouwcafé-bijeenkomsten. Sommige zijn jaarlijks, andere maandelijks en sommige vier keer per jaar. Het Rouwcafé is meestal gratis, maar soms betaal je een kleine bijdrage. Dat hangt af van de organisator. Wil je meer weten over waar en wanneer er bijeenkomsten zijn? Kijk dan eens hier.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje