0
Terug naar overzicht

Begraven: vijf fabels ontkracht

05/11/2024
Redactie
Delen:
begraven

Begraven of cremeren? Dat is een moeilijke keuze. Zeker als je niet goed weet wat er allemaal mogelijk is. Er bestaan namelijk veel misverstanden over begraven. In dit artikel weerleggen we de vijf grootste fabels.

1. Duur

Veel mensen denken dat begraven veel duurder is dan cremeren. Maar dat hangt af van je eigen wensen. Je bepaalt zelf hoeveel je uitgeeft aan het graf en de aankleding ervan. Het onderhoud van het graf hoeft niet duur te zijn. Met een eenvoudig en mooi bloemstuk maak je er al een mooie plek van. En er zijn bloemen voor elk budget. Ook een grafsteen hoeft geen fortuin te kosten. Dat bepalen de nabestaanden en/of de overledene zelf.

2. Wormen en maden

Sommige mensen gruwelen bij het idee dat hun lichaam wordt opgegeten door wormen en maden als ze begraven worden. Maar dat is niet waar! Het lichaam verteert van binnenuit door bacteriën. Geen beestjes dus. Bovendien ligt het lichaam diep genoeg onder de grond. De afstand tussen het maaiveld en het deksel van de kist moet minstens 65 centimeter zijn. Daar komen geen wormen of beestjes voor. Dat scheelt weer een nare gedachte!

3. Alleen in eigen woonplaats

Bij een crematie heb je meer creatieve opties voor de laatste rustplek van je dierbare, denken sommigen. Maar dat is niet helemaal waar. Ook bij een begrafenis heb je keuzevrijheid. Wist je dat je niet per se in je eigen woonplaats begraven hoeft te worden? Veel mensen denken dat wel, maar de keuze van de begraafplaats ligt meestal bij jezelf of bij de nabestaanden. Wil je bijvoorbeeld op een natuurbegraafplaats begraven worden, maar heeft jouw gemeente die niet? Dan kun je kiezen voor een natuurbegraafplaats buiten jouw woonplaats. Dat is een mooie optie voor natuurliefhebbers. Deze plekken staan in het teken van de kringloop van het leven.

4. Een kist is verplicht

Een fabel die we graag uit de wereld helpen ... Een kist is niet verplicht bij begraven of cremeren. Wel moeten we ons aan bepaalde regels houden. Zo staat er in de wet op de lijkbezorging dat de overledene volledig omhuld moet zijn bij begraven of cremeren. Een kist is dan een veel gekozen optie, maar niet de enige! Je kunt ook gebruik maken van een lijkwade, bijvoorbeeld. Let wel op het materiaal van de lijkwade, want niet alles mag, omdat het vergankelijk moet zijn. 

5. Vijf dagen de tijd

Er is soms verwarring over wanneer de uitvaart precies moet plaatsvinden. In ons land mag die niet vroeger dan 36 uur na het overlijden en niet later dan de zesde werkdag erna. Zaterdag, zondag en feestdagen tellen niet mee als werkdagen. Wil je toch liever na zes werkdagen begraven worden? Dan moet je toestemming vragen aan de burgemeester van de gemeente waar de overledene zich bevindt. Dat kan om verschillende redenen. Bijvoorbeeld om religieuze redenen of als er familie uit het buitenland moet komen.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje