Afscheidsrituelen kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan het rouwproces en troost bieden na verlies. Door symbolische handelingen blijven herinneringen aan de overledene levend en kan er een gevoel van nabijheid worden gecreëerd, zelfs na de uitvaart. Hier volgen enkele inspirerende voorbeelden van bijzondere afscheidsrituelen.
7 voorbeelden van bijzondere afscheidsrituelen na de uitvaart:
1. Een memory tree planten
Een 'memory tree' of herinneringsboom planten, is een prachtige manier om een blijvend monument te creëren. Dit kan met de as van de overledene, die dient als voedingsbodem. Mijn Boom helpt bij het kiezen van een geschikte locatie, zoals een begraafplaats, park, tuin of zelfs balkon.
2. Een tastbare herinnering
Bewaar een stukje van je dierbare dicht bij je door een tastbare herinnering te creëren. Atelier Life Story transformeert kleding van de overledene in draagbare of tastbare herinneringen of verwerkt materialen in nieuwe creaties. Ook herinneringssieraden en ingegoten voorwerpen behoren tot de mogelijkheden.
Een tastbare herinnering kan ook onder de vorm van een herinneringssieraad zoals een ring, ketting of armband met een deel van de as of een plukje haar van de overledene erin verwerkt. Of laat een voorwerp waar de overledene veel waarde aan hechtte in epoxy gieten en geef het een mooi plekje in huis. De mogelijkheden voor herinneringsproducten zijn oneindig! Wat past het beste bij jou?
3. Bezoek het graf of de plek waar de as werd uitgestrooid
Maak er een ritueel van om het graf of de plek waar de as is uitgestrooid te bezoeken, vooral op dagen dat je de overledene extra mist. Op belangrijke mijlpalen in je leven zoals de dag van je diploma uitreiking of het behalen van een doel waar jullie vaak over hebben gesproken had je de overledene ongetwijfeld graag bij. Een bezoekje aan het graf doet je dan wellicht goed.
4. Laat een wensballon op
Het oplaten van een biologisch afbreekbare wensballon is een mooi gebaar. Betrek kinderen door ze te laten tekenen op de ballon en laat deze los op een betekenisvolle plek. Een moment om voor altijd te koesteren ...Let wel op de veiligheidsregels en vergunningen.
5. Creëer een gedenkplekje in huis
Richt een speciaal plekje in huis in ter nagedachtenis aan de overledene, waar je persoonlijke spullen en herinneringen kunt bewaren. Het is een fijne manier om de mooie herinneringen die je hebt voor altijd te koesteren. Een gedenkplek kan ook helpen om uiting te geven aan je emoties. Zet voor het gedenkplekje in huis een bijzettafeltje op de gewenste plek of richt een (vitrine) kastje in met persoonlijke spullen van de overledene. In het artikel 'Een overleden dierbare thuis gedenken: 11 ideeën' vind je inspiratie en tips om een overledene in huis te herdenken.
6. Brand een kaarsje
Steek regelmatig een kaarsje aan ter ere van de overledene, bijvoorbeeld dagelijks of op speciale dagen. Dit is één van de meest uitgevoerde afscheidsrituelen. Niet alleen tijdens, maar ook na de uitvaart kun je een kaarsje aansteken met de overledene in gedachten. En waarom geen speciaal kaarsje plaatsen bij het gedenkplekje in huis? Of wat dacht je van een gepersonaliseerde theelichthouder van Foto in Glas? Het kaarsje kun je elke dag op een vast tijdstip of op bijzondere dagen, zoals de verjaardag van de overledene, ontsteken. Het brandende kaarsje geeft je een warm en fijn gevoel, vooral op momenten dat het gemis extra groot is.
7. Wensbootjes
Met wensbootjes bedenk je makkelijk je eigen rituelen en creëer je net zoals bij het oplaten van een wensballon een bijzonder mooi moment. Ook papieren wensbootjes zijn verkrijgbaar in biologisch afbreekbaar materiaal. In de meeste wensbootjes kun je theelichtjes doen en op de zijkant van het bootje is vaak genoeg ruimte om jouw wens te noteren. Maak het liefst wel gebruik van theelichtjes van bijenwas, zonder aluminum. Als extra ritueel kun je als een laatste groet een bloempje of bloembladeren nagooien terwijl het bootje uitvaart.
Extra tip
Zorg ervoor dat het afscheidsritueel bij je past en voel je niet verplicht om iets te doen dat niet goed voelt. Afscheidsrituelen zijn er om steun en verbinding te bieden, zowel op het moment zelf als in de toekomst.
Ken jij nog meer bijzondere afscheidsrituelen na de uitvaart die kunnen helpen bij het levend houden van de herinneringen aan een dierbare die je moet missen? Laat het ons vooral weten in de reacties. Wie weet help jij er een ander mee.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.