0
Terug naar overzicht

Eisen voor de uitvaartkist en ander omhulsel

04/08/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
Eisen voor de uitvaartkist

Uitvaartkisten en ander omhulsel, zoals bijvoorbeeld manden en waden zijn tegenwoordig in allerlei vormen, maten en kleuren verkrijgbaar. Er zijn echter een aantal eisen waar een uitvaartkist of ander omhulsel aan moet voldoen voor de begrafenis of crematie. Wij vertellen hier meer over.

Geen kunststoffen of metalen

Interessant om te weten is dat er sinds 1 januari 2013 geen specifieke technische eisen meer zijn voor een uitvaartkist. Er is echter één belangrijke eis voor teruggekomen in het Besluit op de lijkbezorging: "Een kist of ander omhulsel wordt slechts voor begraving gebruikt indien deze is vervaardigd met toepassing van biologisch afbreekbare materialen die het doel van begraving niet belemmeren." Dit is niet van toepassing ten aanzien van materialen die worden gebruikt voor handvatten en ornamenten voor zover die van buitenaf verwijderd kunnen worden en verbindingselementen als lijm, spijkers, schroeven, nieten of klemmen. Bij voorkeur dient gebruik gemaakt te worden van natuurlijke materialen.

Natuurlijke materialen

De voorkeur voor natuurlijke grondstoffen heeft als reden, dat door het gebruik van kunststoffen de lijkvertering onnodig kan worden belemmerd. De wet eist dat bij het gebruik van materialen en toepassingen het lichaam binnen tien jaar volledig verteerd dient te zijn. In de praktijk betekent dat vrijwel alle natuurlijke stoffen toegelaten zijn, mits deze stoffen voldoende doorlaatbaar zijn van water en lucht en de stof -met name bij waden- het gewicht van de overledene kan dragen.

Eisen materiaal bij cremeren

Voor de veiligheid zijn er richtlijnen opgesteld die ervoor moeten zorgen dat het crematieproces zonder gevaar verloopt. De basismaterialen die goedgekeurd zijn voor cremeren zijn: mdf, multiplex, spaanplaat en de meeste soorten massief hout. Andere goedgekeurde uitvaartkisten kun je vinden op de materialenlijst van de Landelijke Vereniging van Crematoria. Beslag van metaal en (kijk)glas mag niet de crematieoven in en dienen van te voren, zonder al te veel moeite, verwijderd te kunnen worden. De oven kan anders namelijk beschadigd raken.

Opbaarplank

Niet alle crematoria staan een overledene zonder kist toe. Daarnaast is het gebruik van een plank onder een wade verplicht. Dit heeft te maken met de invoer van de overledene in de oven. Soms stelt een crematorium het verplicht dat de baar waar de overledene -gewikkeld in een wade- op ligt een vlakke onderkant heeft. In dat geval kun je kiezen voor een inschuifplank, een vlakke bodem en opstaande rand die onder de opbaarplank gelegd kan worden. Neem eens een kijkje bij Beerenberg voor diverse stijlvolle opbaarplanken.

Eisen materiaal bij begraven

Zoals eerder in het artikel is aangegeven mogen kisten en ander omhulsels uitsluitend bestaan uit biologisch afbreekbare materialen, zodat de ontbinding niet belemmerd wordt. De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen adviseert haar leden om in beheersverordeningen/-reglementen te verwijzen naar de modelvoorschriften die zij in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft opgesteld en waarin materialen worden genoemd die bewezen een optimaal verteringsproces waarborgen.

Eisen materiaal bij natuurbegraven

De (milieu)eisen voor de uitvaartkist en ander omhulsel zijn iets strenger bij natuurbegraafplaatsen. Over het algemeen geldt dat alleen duurzame materialen die zonder problemen worden opgenomen door de natuur zijn toegestaan. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een mand van wilgentenen en materialen zoals katoen, linnen of hennep. 

Aanvullende eisen voor de uitvaartkist en ander omhulsel

Het is belangrijk om te weten dat begraafplaatsen en crematoria mogelijk aanvullende eisen of richtlijnen kunnen hebben met betrekking tot uitvaartkisten en ander omhulsel. Zij mogen zelfs weigeren als deze niet aan hun eisen voldoen. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met de desbetreffende begraafplaats of crematorium voor specifieke informatie over de vereisten die zij hanteren. Of laat je goed informeren door de uitvaartondernemer

Ps: wist je dat de meest gebruikte afmetingen van een uitvaartkist 180 tot 200 cm (lengte) en 50 tot 55 cm (breedte) zijn? Een grotere kist (buitenmaat) is uiteraard mogelijk. Houd ook hierbij rekening met de richtlijnen van de begraafplaats of het crematorium.

Bron: LVC-online, begraafplaats.nl, uitvaart.nl

Delen:

Leveranciers

Ben je op zoek naar een bijzondere uitvaartkist? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande leveranciers.
Bekijk meer uitvaartkisten

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje