0
Terug naar overzicht

Een overledene opbaren: thuis of in het rouwcentrum?

07/01/2025
Redactie
Delen:
Opbaren van een overledene: thuis of toch op locatie?

Als een dierbare overlijdt, wil je hem of haar op een mooie manier herinneren. De opbaring speelt daarbij een grote rol: waar en hoe ligt de overledene als je afscheid neemt? Je hebt meer keuze dan alleen een uitvaartcentrum. We vertellen je over de verschillende mogelijkheden om een overledene op te baren. 

Opbaring in het uitvaartcentrum

Steeds meer rouwcentra laten je toe om de overledene dag en nacht te bezoeken. Ze hebben daarvoor speciale ‘24-uurskamers’. De nabestaanden krijgen een eigen sleutel om de kamer binnen te gaan wanneer ze willen. Niet alle rouwcentra hebben deze kamers. Dan moet je rekening houden met de openingstijden. 

Opbaren in een vertrouwde omgeving

Met een ‘vertrouwde omgeving’ bedoelen we meestal ‘thuis’. Dat kan de woonkamer, de slaapkamer of een andere kamer zijn. Je bent dan als familie en vrienden altijd bij de persoon. Veel mensen kiezen voor thuisopbaring, omdat het bezoek dan makkelijker is en de vertrouwde omgeving voor een rustige sfeer zorgt. Als je de overledene thuis wilt opbaren, moet je wel zorgen voor een koeling voor het bed of de kist. Een andere optie is thanatopraxie, een soort lichte balseming. Je overlegt dit allemaal met de uitvaartondernemer, die je hierbij helpt. 

Combinatie van thuis en op locatie opbaren

Je kunt als familie ook kiezen voor een combinatie van thuis en op locatie opbaren. De overledene blijft dan de eerste dagen in de vertrouwde omgeving en wordt daarna opgebaard in het rouwcentrum van je keuze.

Opbaren op een zelf gekozen locatie

Je kunt ook een overledene opbaren op een locatie die je zelf kiest. Bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis of op een andere plek die vertrouwd is. Let op: niet alle locaties doen dit. Het is dus aangewezen om met de uitvaartondernemer te bespreken wat de mogelijkheden zijn. 

Kleding en persoonlijke bezittingen

Het moment van opbaring is het moment waarop je voor de laatste keer afscheid neemt. Dat is een herinnering die je lang bijblijft. Daarom wil je dat het goed gaat en dat de overledene eruitziet zoals hij of zij was. Kleding, sieraden, make-up en dingen als een bril en horloge zijn daarbij belangrijk. Maar je kunt het ook persoonlijk maken door bijvoorbeeld een knuffel, een tekening, bloemen, foto’s en kleine persoonlijke spullen in de kist te leggen. In het artikel ‘Wat mag er mee in de kist’ vind je tips en inspiratie. 

Niet opbaren 

Bij een opbaring bepaal je zelf of de overledene op bed, op een opbaarplank of in een kist ligt. Kies je voor een kist, dan bepaal je ook zelf of de kist open of dicht blijft. Maar misschien wil je geen opbaring, omdat je dat met de overledene hebt afgesproken. Of misschien heeft iemand in zijn of haar laatste wilsbeschikking gezegd dat hij of zij niet opgebaard wil worden. Is dat zo? Dan blijft de overledene tot de uitvaart in het mortuarium.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje