Of het nu gaat over cremeren, begraven of de gehele uitvaart, vaak blijkt dat mensen niet goed weten wat er allemaal wel of niet mag. Ook weet niet iedereen wat er allemaal mogelijk is. Daarom hebben wij een lijst gemaakt met de zes meest voorkomende misvattingen over uitvaarten. Wist jij dit al?
1. "Je moet in een kist begraven of gecremeerd worden"
Het 'besluit op de lijkbezorging' stelt dat een lichaam begraven wordt in een kist, óf een ander omhulsel. Het lichaam moet wel volledig bedekt zijn en het omhulsel moet biologisch afbreekbaar zijn. Hetzelfde geldt wanneer je kiest voor een crematie. Iemand wordt gecremeerd in een kist óf een ander omhulsel. Ook hier geldt dat het lichaam volledig bedekt moet zijn. Je kunt dus kiezen voor een kist, maar als je liever iets anders wilt dan is bijvoorbeeld een (lijk)wade ook mogelijk. Dat is een doek die om de overledene gewikkeld wordt. Waden zijn er in verschillende soorten en kleuren. Denk dan bijvoorbeeld aan katoen of vilt. Het lichaam wordt vervolgens opgebaard op een zogenaamde draagbaar. Je kunt in plaats van een kist ook kiezen voor een uitvaartmand, gemaakt van wilgentenen, riet of ander materiaal. Lees hier over de eisen voor de uitvaartkist en ander omhulsel.
2. "Je bent verplicht om alles te laten regelen door een uitvaartverzorger"
Je kunt alle aspecten van de uitvaart laten regelen door een uitvaartverzorger, maar dat hoeft niet perse. Als je alles zelf wilt regelen dan kan dat. Maar houd wel rekening met een kort tijdsbestek waarin alles geregeld moet worden. Volgens de Nederlandse wet mag een overledene namelijk niet later begraven of gecremeerd worden dan 6 werkdagen na het overlijden. Alleen met toestemming van de burgemeester van de gemeente waar de persoon overleden is kan deze periode langer zijn. Een uitvaartondernemer is volledig ingespeeld op deze korte periode (lees ook eens 'Het belang van een uitvaartondernemer bij het afscheid'). Daarnaast heeft hij of zij een groot netwerk waar je uit kunt putten voor bijvoorbeeld het regelen van de rouwkaart, bloemen, catering, een locatie en ga zo maar door. Je kunt ook voor een tussenvariant gaan waarbij je een deel aan de uitvaartverzorger overlaat en een deel zelf regelt. Stem dit wel goed met de uitvaartverzorger af van te voren. Zo kun je bijvoorbeeld zelf de locatie en catering regelen en de rest door de uitvaartverzorger laten regelen.
3. "Ik heb een uitvaartverzekering en nu moet alles door die verzekeraar geregeld worden"
Als je een uitvaartverzekering hebt hoef je zeker niet altijd alles door de verzekeraar te laten regelen. Het is met name afhankelijk van het soort verzekering dat je hebt. Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen, maar je kunt ze grofweg onderverdelen in drie verschillende vormen. Ten eerste is er een uitvaartverzekering waarbij uitgekeerd wordt in de vorm van een dienstenpakket (natura verzekering). Hieronder valt bijvoorbeeld het rouwvervoer, de rouwkaarten en de uitvaartverzorger. Bij een kapitaal verzekering wordt het verzekerde bedrag volledig uitgekeerd aan een nabestaande. Hij of zij bepaalt dan wat er met het geld gebeurt. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld geen gebruik wilt maken van de producten uit het dienstenpakket, maar een vrije keuze wilt hebben voor de invulling van de uitvaart. De derde optie is dat je een combinatie maakt van een uit te keren geldbedrag en een dienstenpakket. Om zeker te weten of jouw uitvaartverzekering vrije keuze biedt zul je de verzekeringspapieren moeten controleren. Bij de kapitaalverzekering heb je de meeste vrije keuze. Heb je een natura verzekering en wil je toch bij een of meerdere diensten voor een alternatief gaan? Dat kan wel, maar houd dan wel rekening met extra kosten. Lees hier meer over de verschillende uitvaartverzekeringen.
Nog geen uitvaartverzekering? Op Overstappen.nl vergelijk je alle uitvaartverzekeringen op premie én dekking.
4. "De as van mijn overleden dierbare mag alleen uitgestrooid worden op speciale asvelden"
De as van je overleden dierbare mag verstrooid worden op een speciaal asveld, maar je bent hier zeker niet tot beperkt. As van een overledene mag bijvoorbeeld ook verstrooid worden boven open zee (dus niet vanaf het strand). Verstrooi je de as liever op een plek waar je overleden dierbare graag kwam? Of waar je fijne herinneringen hebt? Kijk van tevoren of dit door de gemeente is toegestaan. Iedere gemeente heeft zijn eigen regels hierover. De mogelijkheden om de as uit te strooien zijn dus oneindig, zolang je het maar even bij de gemeente nagaat en afstemt met de eigenaar van de grond. In bijvoorbeeld een bos of rivier moet er akkoord zijn van Staatsbosbeheer of Rijkswaterstaat. Voor verstrooiing op privéterrein volstaat toestemming van de eigenaar. Maar er zijn nog veel meer manieren om de as van je overleden dierbare te verstrooien.
5. "Je moet altijd gekoeld worden als je opgebaard wilt worden"
Na het overlijden van je dierbare kun je ervoor kiezen om hem of haar thuis of elders op te baren. Vaak wordt er gebruikt gemaakt van een koelplaat die het lichaam koud (maar niet bevroren) houdt. In sommige gevallen is het echter niet mogelijk om een koelplaat te plaatsen of wellicht wil je dit niet. Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor thanatopraxie of voor de Bio sac 200. Er hoeft dan geen koelplaat gebruikt te worden. Een bijkomend voordeel is dat je dierbare dan niet zo koud aanvoelt wanneer je hem of haar aanraakt. Lees hier alles over het opbaren van een overledene.
6. "Een uitvaart moet altijd bestaan uit een aantal standaardonderdelen"
Veel mensen hebben het idee dat een uitvaart altijd een standaard invulling heeft. Denk bijvoorbeeld aan een kopje koffie of thee na de dienst. Of een dienst in een uitvaartcentrum. Of een zwarte rouwauto. Als jouw overleden dierbare dit graag wilde, dan is dat natuurlijk prima. Maar het hoeft niet! Als hij of zij, of jijzelf, dat niet wil, dan kun je altijd kijken naar wat wel passend is. Wil je bijvoorbeeld een sweet table of een lunch in de buitenlucht met alle nabestaanden? Of wil je dat alleen de naaste familie de kist naar de laatste rustplaats begeleidt en dat de rest het glas heft in jouw stamkroeg? Het kan en het mag allemaal. Bespreek daarom goed met je dierbaren wat jouw uitvaartwensen zijn. Onze uitvaartplanner kan jou hier bij helpen. Ook qua vervoer is veel mogelijk. Standaard rouwvervoer is zeker niet verplicht. Per gemeente zijn er echter verschillende regels. Dus zoek wel even uit of hetgeen je voor ogen hebt ook mogelijk is.
Ken jij nog meer misvattingen over de uitvaart? Of zit je met een vraag over begraven, cremeren of de uitvaart zelf? Neem gerust contact met ons op.
Reacties (1)